Richard Luecke’nin kitabında yazdıklarına göre çalışanların işten ayrılma kararının altında yatan sebepleri 4 ana grupta toplayabiliriz:
- Kuruluşun üst yönetimindeki olumsuz gelişmeler:
Üst yönetimin verdiği kararların eski etkinliğini yitirmesi veya iş başına gelen yeni yönetimin çalışanların güvenini sağlayamaması.
- Amirlerle olan uyumsuzluk:
Genelde insanlar amirleriyle olan sorunlu ilişkilerini düzeltemediklerinde işlerinden ayrılırlar. Neticede yöneticiniz ile olan ilişkiniz kötüyse ne çalışma masanıza gelen masaj servisi, ne de çalışma saatleri içinde çocuğunuzu okula götürmenize izin verilmesi sizi o kuruluşta kalmaya ikna edebilir.
Kötü, geri kafalı bir şirkette harika bir yöneticinizin olması; harika bir şirkette kötü bir yöneticiyle çalışmaktan çok daha iyidir.
- Yakın çalışma arkadaşının ayrılması:
Yakın bir çalışma arkadaşının işten ayrılması genelde çalışanın kuruluşa duyduğu bağlılığı zedelediğinden onun da ayrılmasına yol açabilir. Arkadaş kendi isteğiyle ayrılarak başka bir şirkette çalışmaya gittiğinde bile yeterince olumsuz bir etki yaratacakken bir de eğer şirket tarafında işten çıkarılmışsa o durumda esas çalışanımız çok daha olumsuz etkilenecek ve gitmenin yollarını aramayı düşünecektir.
- Üstlenilen sorumluluğun azaltılması:
Çalışanın üstlendiği sorumluluğun azaltılması durumunda, iş çalışana haz vermemeye başlar. Eğer kendi isteği dışında böyle bir değişime gidilmişse hem özgüven sorunu yaşayabilir hem de sebepleri sorgular.
18 Eylül 2013, 06:54
Kötü ve geri kafalı şirket tanımı nedir acaba ?
21 Eylül 2013, 11:35
önceki çalıştığım şirket bir mobilya firmasıydı, önceden amcalarıyla birlikte çalışırken ortaklıktan ayrılan 3 kardeş ikramı ilahi ile bir anda şehrin en büyük mağazasının sahibi olmuşlar ve önde gelen mobilya firmalarının o şehirdeki ana bayileriydiler. Şirket bu kadar büyümüşken patronların kafası hala 10 sene önce çalıştıkları mobilya dükkanında. Alınan kararlar 100m2 lik bir dükkanı yönetecek türden, işleyiş tamamen ali abiye söyle halletsin, mehmet tut şunun ucundan, hallederiz abi sıkıntı yok… tarzında. Disiplin yok, iş takibi yok, müşteri takibi yok… Fuarlara gidip büyük firmaları görünce gelir gelmez hemen bir gazla “kurumsallaşacağız abi” sloganları ve söyleşileri bir hafta sonra amaaen ne gerek var o kadar masrafa nidalarıyla ölüyor. Toplantı için herşei hazırlıyorum toplantının 9 maddesi şirket menfaatine 1 maddesi çalışan menfaatine(akşam çıkış saatinin belirlenmesi(ki günde en az 12 saat çalışılıyordu)) olduğu için toplantı yapılmıyordu ve bu umurlarında değildi. Bir örnek daha vereyim, hafta sonları iyi satış olur, sezonunda bir günde 40-150bin arasında ciro yapılır. Müşterilere ikram etmek için haftasonları kaliteli bir pastaneden 20TL ye kuru pasta alıyorduk ve bir çok kez müşteriler nerden aldığımızı çok güzel olduğunu falan söylüyordu, patron bir gün gitti BİM den 12-13 liraya karışık bisküvi almış gelmiş dedi bundan sonra böyle yapalım hem daha ucuz!! Gelde buna geri kafalı deme!
24 Eylül 2013, 08:40
Adnan o halde o kötü şirkette ne kadar iyi bir yöneticiniz olursa olsun yine de çalışılmaz . Bu arada Selin hanım blogunuz güzelmiş . Başarılar.
08 Ocak 2014, 11:17
Bir nedende ben ekleyeyim. Kişi klasik iş ve ticaret hayatında maaşlı işte elde edemeyeceği finanasal ve zaman dengesini network marketing iş projeleriyle elde edeceğini ve elde ettiğini gördükten sonra işini bırakır.