selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Girişimciler ve Potansiyel Girişimciler İçin Girişimcilik Hikayeleri

Yorum bırakın

girisimcilik-selin-yetimogluBaşlıkta yer olsaydı 3 kez daha yazabilirdim bu sözcüğü: Girişimcilik. 2012’den bu yana girişimcilerin keyifli ekosistemini takip ediyor, seminerlerine konferanslarına gidiyor, kitaplarını okuyordum. Kendi girişimim olacağını düşünmeden, hayal bile etmeden. Bi’ baktım bu girişimcilik sevgisi benim de ruhumu ele geçirmiş. 🙂 Girişimciliğin en sevdiğim yanlarından biri de, kurumsal hayatta herkes diğerinin açığını bulmaya, hatta ayağını kaydırmaya çalışırken, girişimcilerin birbirinin elinden tutmaya, destek olmaya birlikte yükselmeye değer vermesi.

 

Bu birlikte büyüme çabalarından biri de, Evrim Kuran liderliğindeki tersine mentorluk projesi aracılığıyla tanıştığım sevgili Perçin İmrek’ten geldi. 3 aydır harika bir program düzenliyor, ben de sonunda geçtiğimiz hafta katılarak canlı izleme fırsatı buldum. İsmi “Girişimcilik Hikayeleri”.

Girişimci girişimcinin dostu madem, öyleyse ben de daha önce hiç yapmadığım bir şey yaparak blogumda röportaj yayınlıyor ve Perçin’in hikayesini kendi ağzından okumanızı istiyorum. Buyrunuz.

 

  • Girişimcilik Hikâyeleri Programı’nın diğer Girişimcilik Konferanslarından farkı ne?

Öncelikle en büyük farkımız, bizim bir konferans olmamamızJ Girişimcilik Hikayeleri Programı bu yola girmiş, batmış, çıkmış, toslamış ve başarılı olmuş insanların bir araya geldiği ve birbirleriyle tecrübelerini paylaştığı bir diyalog grubu. Arkadaşların bir araya gelip birbirleriyle bunu paylaşmasından tek farkımız, bizim etkinliğin belli bir program içinde olup modere edilmesi.

 

  • Böyle bir diyalog grubu oluşturmak nereden aklına geldi peki?

1,5 senelik girişimcilik tecrübemde şunu anladım. Ne kadar araştırma veya hazırlık yaparsan yap, duvara tosladığın anlar hep olacak. Ama bunun ne kadar küçük ya da büyük bir toslama olup olmayacağı senin elinde. Ben hiçbir hazırlık veya araştırma yapmadan girişimciliğe girdim. Kendime çok güveniyordum ve elimdeki parayı fütursuzca yatırdım. 1 sene sonunda yaklaşık 90.000 TL zarar ettim. Allahtan bu öğrendiklerimle ikinci bir yatırım yaptım, şimdi o ilk başta ettiğim zararı ufak ufak kapatmakta.

Başka girişimciler ile diyalog kursaydım, daha sağlam araştırmalar yapsaydım durumu daha iyi gözlemleyebilirdim ve yatırımımı doğru yere doğru zamanda yapabilirdim. Ama o an bu konuda bana yardımcı olabilecek bir organizasyon, kişi ya da etkinlik bulamadım.

Hani derler ya ‘Görmek istediğin değişikliğin öncüsü ol’ diye. 3 ay önce kendime ‘Bu tecrübeleri diğer insanlarla etkili bir şekilde nasıl paylaşabilirim?’ diye sordum.

İşim eğitmenlikti ve girişimcilik tecrübem vardı, ben de bu ikisini birleştirmeye karar verdim. İnsanları bir araya getirip tecrübemi interaktif ve eğlenceli bir şekilde paylaşıp, insanlara ‘şu doğru şu yanlış’ demek yerine, hikayeler ile insanların çıkarım sağlamasını başaran bir etkinlik üzerine çalıştım. Bu fikri arkadaşlarımla paylaştıkça da birçoğu yardımcı olmak istediğini söyledi ve ilk etkinliğimizi yapmaya koyulduk.

 

  • O süreç nasıl gelişti?

Çok basit gelişti aslında. Ben bir fikir taslağı oturtup hem girişimcilik konusunda tecrübesi olmuş, hem de topluluk önünde konuşmada iyi arkadaşlarıma fikri sundum ve vakitleri oldukça konuşmacı olarak katılmalarını rica ettim. Sağ olsunlar hiçbiri kırmadı. Şu an yaklaşık vakitleri oldukça konuşma yapabilecek 15-20 arkadaşım var listede. Tanıtım konusunda sosyal medyanın gücüne bir kez daha şahit oldum. Etkinliği sadece Facebook’tan duyurup, ilginç bir tanıtım yazısı yazıp çevremi davet edince, 500’den fazla kişi etkinliğe ilgi gösterdi. Lokasyon olarak da İstanbul’daki ortak çalışma alanları ile irtibata geçtik ve aynı şekilde, müsait oldukları günlerde seve seve yardımcı olacaklarını söylediler.

Sonuç olarak şu ana kadar 2 ayda 3 etkinlik yaptık ve her etkinlikte 50 katılımcı ağırladık.              Bunu en az ayda 1 düzenlemeye devam edeceğiz.

 

  • Eğitimlerinizin Örnek Programı Nasıl?

Genelde 4 saat sürüyor. İlk başta tanışma aktiviteleri (speed networking) sonra her konuşmacı 15 dakika civarı konuşup 5-10 dakika soru cevap alıyor. Daha uzun tutmaya çalışıyoruz, çünkü insanların bir kerede odaklanma vakitlerini 10 dakikadan uzun olmadığını biliyoruz. Arada yine katılımcıları açmak için bir hareketlendirme aktivitesi daha düzenliyoruz ve etkinliğin sonunda kısa bir panel yapıyoruz. Bu süreçte katılımcıları olabildiğince dahil etmeye çalışıyoruz tabi ki.

 

girisimcilik-hikayeleri-aysegul-dede

  • Peki bundan sonra?

Bundan sonra girişimcilik ve diğer çalıştığım konularda ayda 1 etkinlikler yaparak devam etmek istiyoruz. Bunu hem ilerideki planlarım için tecrübe kazanmak ve done toplamak, hem de dokunabildiğimiz kadar insanın hayatına dokunmak için yapıyoruz.

 

  • İlerideki planlarım derken?

Kişisel olarak hedefim bir sene içinde kendi eğitim kurumumu açıp tüm bu eğitimleri bir çatı altında toplamak. Bu yaptığımız daha profesyonelce yapmak tabi (ama amatör ruhu kaybetmeden).

Bunun dışında İzmir’deki hostel işim devam ediyor, ayda 1 hafta oraya gidip gerekli çalışmaları yapıyoruz.

Bir de girişimcilik ile ilgili bir kitap bitirmek üzereyim, umarım onu da 2-3 aya basacağız.

 

 

Perçin’e değerli görüşlerini benimle paylaştığı için teşekkürler.

Girişimcilik Hikayelerini Facebook sayfasından takip edebilirsiniz.

 

Önümüzdeki aylarda ben de FunOfis ile programda olacağım. Yaşasın Girişimcilik!!!

 

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s