Ne zamandır okumak istediklerim arasında Malcolm Gladwell’in What the Dog Saw’u ile Outliers vardı. Listeye Outliers ile başladım. Okurken hem yazarın akıcı dili hem de anlattığı araştırmalar sayesinde diğer kitapları Blink’i ve Tipping Point’i de şimdiden listeye ekledim.
Medicat’in politikası bu yazarın kitaplarının ismini çevirirken orijinal ismini de korumak üzerine. Böylece tüm dünyada aynı dönemde bestseller olan kitabı okuyanlar olarak her türlü ortamda hangi kitaptan bahsedildiğini kolayca anlama şansımız da oluyor. Türkçülük Türkçecilik bir yana da, uluslararasılıkta ortak dil mühim. Gönül isterdi ki tüm dünya kitaba “Çizginin Dışındakiler” desin… 😉
Velhasılı, kitabın esas meselesi “Bazı insanlar neden daha başarılı olur?” sorusuna yanıt bulmak. “Ailenizin bloggerı” olarak ben de başarı konusuna ziyadesiyle kafayı takmış biri olduğumdan, her bölümü keyifle okudum.
Gladwell üşenmemiş, Bill Gates’ten Beatles grubuna, Kanada’daki başarılı hokey oyuncularından, başarısızlıkta sınır tanımayan Kore Havayolları’na kadar pek çok kişiyi ve vakayı tüm ayrıntılarıyla tek tek incelemiş.
Örneğin, Kanada’da yılın ilk aylarında doğan çocuklar sporda daha başarılı oluyorlar. (Sevgili Coco Maya de Medina’ya selam olsun;)) Neden? Hayır hayır astrolojiyle alakası yok. Kanada’da takımların yaş sınıfları için seçilebilirlik sınırı 1 Ocak. Bu durumda 2 Ocak’ta 10 yaşını dolduran bir çocuk yıl sonuna kadar 10 yaşını doldurmayan bir başka çocukla yan yana oynayabiliyor. Bu yaşta 12 aylık bir fark fiziksel gelişim açısından çok önemli bir ayrıma sebep oluyor. İlk girdiği takımda daha başarılı olan çocuk, bir sonraki yıl için daha iyi bir takıma geçiyor. Hatta 13-14 yaşına geldiğinde daha iyi antrenörlük desteği alabildiği için Hokey Major Junior A ligine, oradan da büyük liglere ulaşma şansı çok daha yüksek oluyor.
Benzer şekilde; “neden Asyalılar matematikte daha başarılı olurlar?” sorusunun cevabı da oldukça ilginç. Ama cevabı burada ben vermeyeceğim. 🙂 Beatles’ın başarısının sırrını veya Bill Gates’in çocukken neyi daha farklı yaptığı için Microsoft’u kurduğunu da anlatmayacağım. Dedim ya, kitabı okuması çok keyifli, keyfinizi elinizden almak istemem. 😉
07 Ağustos 2014, 09:21
Benim de uzun süredir aklımda olan bir kitap. 🙂 Onun öncesinde yaz kitaplarımı bitirmem ve aklımda olan bir kaç biyografiyi okumam lazım ama kesinlikle okuyacağım. Teşekkürler yazı için.
Bu arada Bill Gates’in çocukken neyi daha farklı yaptığı için Microsoft’u kurduğunu ben söyleyeyim. Çocukken de muhtemelen copy paste özelliği vardı. Büyüdüğünde Apple’dan kopyaladıklarınla kurdu sistemi 🙂