selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

“Çalışanların çoğu ortalama 10 saat çalışıyor, mesai ücreti de almıyor”

1 Yorum

Eleman.net tarafından gerçekleştirilen “2015 Mesai Saatleri Araştırması”, Türkiye’de fazla mesainin ücretlendirilmesine ilişkin olumsuz bir tablo sunarken, “Ne kadar performans, o kadar zam” konusunu bir kez daha gündeme taşıyor. 12 bini aşan çalışan ve yaklaşık 6 bin işveren temsilcisi aracılığıyla gerçekleştirilen araştırma çalışmasına göre, çalışanların yüzde 65’i mesaiye kalsa da ek ücret alamıyor. Çalışanların yaklaşık yüzde 35’i ortalama çalışma süresi olan 8- 10 saat arası çalışırken, 10 saatin üzerinde çalışanların oranı yüzde 45’i aşıyor.

Araştırma çalışmasına firma temsilcilerinin verdiği yanıtlar ise çalışanların cevaplarıyla benzerlik gösteriyor. İşverenlerin yüzde 56’sı “Şirketinizde fazla mesai uygulaması yapılıyor mu?” sorusuna “Hayır, yapılmıyor” yanıtı verirken, yüzde 57’si fazla mesai karşılığı serbest zaman (izin) hakkı tanıdıklarını belirtirken, yüzde 32’si ek ücret verdiklerini dile getiriyor. İşverenlerin yüzde 11’i ise fazla mesai karşılığında çalışanlarına hiçbir hak tanımıyor.

Çalışanlara yönelik sorular

Günde kaç saat çalışıyorsunuz?
8-10 saat arası

34,5%

10-12 saat arası

27%

12 saatin üstünde

18,5%

6-8 saat arası

15%

6 saatin altında

5%

Yaptığınız fazla mesai için ek ücret alıyor musunuz?
Hayır, almıyorum.

65%

Evet, alıyorum.

35%

İşverenlere Yönelik Sorular

Şirketinizde fazla mesai uygulaması yapılıyor mu?
Hayır, yapılmıyor.

56%

Evet, yapılıyor.

44%

Fazla mesai için çalışanlarınıza ne gibi bir hak tanıyorsunuz?
Fazla mesai karşılığı serbest zaman (izin) veriyoruz

57%

Fazla mesai ücreti veriyoruz

32%

Hiçbir hak tanımıyoruz

11%

Çalışanların her yeni gelen yıl ile birlikte zam konusundaki beklentileri de artış yönünde ilerliyor. Bu beklenti elbette fazla mesai için de geçerli. Buna benzer araştırma çalışmaları aracılığıyla zam konusundaki beklentinin karşılanmadığı görülüyor. Şaşırmadık elbette. Buna ek olarak, “Mesai Saatleri Araştırması” da çalışanlar için çok önemli bir katma değer yaratan mesai kavramının uygulanması noktasındaki adaletsizliği ortaya koydu. Zamdan memnun olmayan çalışanlar arayı mesai ile kapatmaya çalışsa da, karşılık bulamıyor. Bu tablo, çalışma hayatında farklı modellere gidilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. İşverenler tarafından doğru bir planlama yaparak, performansa göre maaş miktarlarının belirlendiği yeni sistemlerin gündeme alınmasıyla, beklenti ve memnuniyet arasındaki bu uçurumu ortadan kaldırabiliriz. Dünyada insan kaynaklarında gündem konusu olan performansa göre ücretlendirme modeli, Türkiye için de kaçınılmaz bir hale geldi.

One thought on ““Çalışanların çoğu ortalama 10 saat çalışıyor, mesai ücreti de almıyor”

  1. Günde 11 saat çalışıyorum ve bu konuda yapabileceğim hiçbirşey yok. Fazla ücret bir yana hiçbir yan hakkım bile yok. Nedenini devletin yetersiz denetimi olarak görüyorum.Evet belli kurallar ve kanunlarla yasal sınır çizilmiş ama kurala uyan kaç şirket var acaba. Çalışma saatlerimiz panomuzda asılı tam olması gerektiği gibi ama o saatlere uyduğumuzu kim söyledi. İşe gelmek için 6:30 kalkış saatim 8’de iş başı 7 de işten çıkış. eve geldik yemek hazırla ve yedik diyince saat 9 oluyor zaten. geriye bana kalan saat 2 saat. Ya da uykumdan fedakarlık yapıp az uyuyacağım.üniversite mezunuyum ama şuanki aklım olsa bırakın 4 sene ingilizce dilinde okumayı 1 saat bile okumazdım.Haftada 55 saat çalışarak gün dolduruyoruz işte benim gibi olanlar gibi.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s