Siz de doğuştan lider olduğuna inananlardan mısınız? Belki siz de gelen komplimanlar üzerine liderlik yeteneği olduğuna inanmaya başlayanlardansınızdır. Liderlik dillere pelesenk olmuş fakat standart tanımı pek de yapılmayan konulardan biri. Mesela bir ortamda liderlik özelliği gösteren kişi başka bir ortama veya farklı bir kurum kültürüne girince lider yerine takipçi olabilir. Ya da benim “lider” dediğim bir kişiye bir başkası “lider değil” diyebilir. Hatta bazı kültürlerde “yönetici” unvanı olan kişiye “lider” dendiği bile olabiliyor. Özetle fark ettim ki liderliğin net bir tanımı yok ve bu tanımı yapmak için lider kimdir sorusuna gerçek liderlerin 3 ortak özelliğiyle yanıt verebiliriz.
- Yaşam değiştiren dokunuşları vardır.
Şuna yürekten inanırım: En büyük işler, kendinden daha büyük bir amaca hizmet etmekten keyif aldığımız zamanlarda yapılır. Lider, kendi önceliklerinden ve kişisel amaçlarından ötesini gören ve diğer kişilerin yaşamlarında keskin değişimler yaratacak inovatif fikirleri söylemekten çekinmeyen kişidir.
- Güven sağlamak öncelikleri arasındadır.
Lider, şeffaflıkla, empatiyle ve adil yaklaşımla güven kazanan kişidir. Kazandığı güven sayesinde ardından gelecek kişilere kendisini takip etmeleri için sebep ve inanç verir. Bu sayede iş birliği ve yenilikçi düşüncelere zemin hazırlanmış olur.
- İnsanları olduğundan daha iyi bir noktaya ulaştırır.
Örneğin kurumlarını öğrenen organizasyonlara dönüştürür. Ekiplerinin sürekli gelişimi için onlara bakış açısı sağlar. Bir unvanı veya gücü bulunmuyorsa da etrafındaki eşe dosta arkadaşa ışık olur, yolunu aydınlatır. Bir şekilde sizi olduğunuzdan daha iyi bir versiyonunuza taşır.
- Şunu düşünün, bugüne kadar yolunuzda bu özelliklerin tamamını taşıyan hangi liderleri tanıdınız? Yaşam değiştiren dokunuşları hangileriydi? Sizin güveninizi ne yaparak kazandılar? Sizi hangi anlarda olduğunuzdan daha iyi bir noktaya ulaştırdılar?
- Sonra da kendinizi bir düşünün. Kimlerin yaşamını değiştiren dokunuşlarınız oldu? Çevrenizde herkese güvenmeyen kimlerin güvenini kazanmayı başardınız? Başkalarını ne yaparak daha iyi bir noktaya ulaştırdınız? Bu soruların her birine en az 3’er net yanıt verebiliyorsanız liderlik yeteneğinizden söz etmeye başlayabiliriz bence.
İyi haftalar dilerim.
25 Mart 2019, 06:59
Reblogged this on thesunrise133 and commented:
Şuna yürekten inanırım: En büyük işler, kendinden daha büyük bir amaca hizmet etmekten keyif aldığımız zamanlarda yapılır.
25 Mart 2019, 15:11
Saygıdeğer; Asil Hocam,
Anımsatıcı,bilgi yükleyen,ufuklara doğru yol aldıran değerli fikir ve bilgilerinizden dolayı müteşekkirim,efendim.
Hiç bir zaman Lider olduğumu düşünmedim,imada bulunmadım, ve kendimde göremedim.
Çalışan ücretli ve son derece mazbut insanlara güvenen,sevecen bir insan olarak çalışma hayatım boyunca,yüzlerce arkadaşımı dostumu ekmeğe ihtiyacı olan emekçileri çalıştığım veya başka fabrikalarda işe yerleştirdim,hayır dualarını aldım.
7 arkadaşımı tanıdığım hanımefendi veya beyefendi ile arabuluculuk yaparak mutlu yuvalar kurmalarına vesile oldum.
Her gün KURAL OLARAK,100’lerce insana selam verdim,günaydın dedim sabahları güler yüzle uykudan uyanmalarına ,kendilerine gelmelerine neden oldum,yüreklerine sevgi pırıltısı aşılamaya çalıştım.
Evimize ziyarete gelen misafirlerime 6.Katta oturmama rağmen,yaşlı genç,çocuk ayrımı yapmadan bilahsa 6.katı yuruyerek inerek ve çıkarak kapı önunde hoş geldiniz ;giderlerken Güle güle diyerek sevinçlerine ortak oldum.
Okumuş olduğum Siyasal Bilimler Fakultesinde Sn.Pr.Dr Servet tanilli,Sn.Turan Güneş,Sn.Erdoğan Teziç gibi hocalarımdan Siyaset Bilimi dersleri aldım,hocalarım tarafından takdirle ödüllendirildim.
Buna mukabil,Üyesi olduğum bir partide hafta sonları,bildiğim kadarı ile ve edeplice siyaset bilimi,siyaset felsefesi dersleri anlatmaya çalıştım.Şunun apaçık farkına vardım ki,hanımefendilerden hoşgörü ve taktir görmeme rağmen, eğitim seviyesi en fazla orta öğretim olan,konuşmayı zannedersem İstanbul’da öğrenmiş,kaba,hoşgörüsüz,itici saygıdeğer vatandaşlardan dudak bükmeler,dinlememeler,konferansı terketmeler,kendi aralarında konuşmalarına üzülerek şahit oldum.
Onlardan bir tanesi ;şu anda Büyük İlçelerimizden birinde BELEDİYE BAŞKAN ADAYIDIR.
Liderlik,yaratıcı,empati aşılayan,faydalı olan,ileriyi onlarca yıl önce gören,sayılan ,sevilen ,dinlenen saygı duyulan ,güvenilen ,edep bilen ,eğitimli kişilerden oluşması gerekmezmi?
Zannedersem,Liderlik Dini dogmalar,gelişmişlikdüzeyi, mezhep ayrışımı,ülke,çagdaşlık veya geri kalmışlık kriterlerine göre de anlam kazanmaktadır.
SAYGIDEĞER,HOCAM BAŞARILARINIZ KADERİNİZ OLSUN,
Saygılarımla,Efendim…
20 Haziran 2020, 12:33
Sadece liderliğe odaklanmak dogmatik, liderlik ve yöneticiliğe odaklanmak isa paradokstur. Paradigma değişikliği idarecilik ve liderlik ile yönetim gerektirir.