selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

En Sık Karşılaşılan Mülakat Hatalarından Nasıl Kaçınılır?

Yorum bırakın

İş mülakatları kariyer yaşamının belki de en zor ve stresli süreçlerinden bir tanesi. Bu stresi doğru yöneten adaylar kendilerini çok daha doğru ifade ederek istedikleri işe alınma şansı elde edebiliyorlar. Bugüne dek yaptığım işe alım mülakatlarında ve mülakat prova çalışmalarında en sık karşılaştığım birkaç önemli hataya değineceğim.

1. Görüşmeye hazırlıksız gitmek yapılan en önemli hatalardan birisi. Görüşme daveti aldığınızda hangi pozisyon için arandığınızı mutlaka biliyor olun. Özellikle aynı kuruluşun birkaç farklı rolü için başvurular yaptıysanız bu kafa karıştırıcı olabilir. Telefonda veya epostada görüşme detaylarını alırken pozisyon ismini öğrenmeyi unutmayın. Şirketin iş alanını, önemli müşterilerini ve rakiplerini ekonomi gazetelerinden ve dergilerden öğrenebilirsiniz. Bunun yanısıra, şirketin çalışanlarına sağladığı faydaları ve iş kültürünü sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımlardan öğrenebilirsiniz. Bu tür bir araştırma yaparak gittiğinizde sizin şirketle gerçekten ilgilendiğinizi anlayacaklardır.

2. “Biliyorum en nitelikli kişi değilim ama…” cümlesini kullanmaktan kaçının. Bu sizin tevazunuzu gösterebilir ancak daha yüksek ihtimalle bu işe uygun olmadığınız konusunda bir önyargı oluşturacaktır. Üzerinde çalıştığınız projeler ve edindiğiniz (alakasız gibi görünse de) deneyimler hakkında konuşun. Bu, işte başarılı olma yeteneğinizi, öğrenme becerinizi, problem çözme yetkinliğinizi göstermenize yardımcı olacaktır.

3. CV’nizde yazanları anlatırken tarihleri ve önceki tecrübelerinizin sırasını karıştırmayın. Bu hatadan kaçınmak için CV’nizi tekrar okuyup kendi kendinize anlatma provası yapabilirsiniz. Mülakatlarda karşınıza çıkması en muhtemel olan sorulardan birisi “Biraz kendinizden bahsedin” sorusudur. Bu soruya 3-4 dakikalık bir yanıt hazırlayın. Geçmişten bugüne dek neler yaptığınızı, bugünden geleceğe giderken ilgili pozisyonu neden hedeflediğinizi anlatın. Kendi kendinize yapacağınız ön çalışmalar sayesinde hikayeniz akıcı olacaktır.

  • Yazının devamını buradan okuyabilirsiniz.
  • Mülakatlarda masanın diğer tarafından nasıl göründüğünüzü öğrenebileceğiniz bir mülakat simülasyonu planlamak için buradan detaylara ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s