selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Rol Oyunlarında Mutlaka Göstermeniz Gereken 3 Beceri

Yorum bırakın

Değerlendirme merkezine girenlerin en sık karşılaştığı uygulamalardan biri de rol oyunları. Bu sürece girecek adayları hazırlarken en fazla bu aşama için heyecanlandıklarını ve gerildiklerini görüyorum. Rol oyunları içinde göstermeniz beklenen bazı kritik iletişim becerileri var. Bunlar arasından en fazla zorlanıldığına şahit olduğum 3 beceriyi rol oyunlarında nasıl gösterebileceğinizi paylaşacağım.

  • Empati gösterme:

Rol oyunu için size en başta verilen bilginin içinde bir yerlerde gizlenen ipuçlarını bulmaya çalışın. Bu kişinin hayatında şu anda yaşamakta olduğu bazı zorluklar neler olabilir? Özel hayatında veya iş yaşamındaki zorluklarını bildiğinizi, anladığınızı ve yardımcı olmaya hazır olduğunuzu göstermeniz önemlidir. Örneğin, tam zamanlı çalışmasına rağmen aynı zamanda master programına da devam ediyorsa bu zorluğu kullanabilirsiniz. “Yoğun çalışmana rağmen bir taraftan da eğitimine devam ediyorsun. Kendini geliştirmeyi önemsemen çok güzel. Her şeye çok da başarılı şekilde yetişiyorsun. Yine de senin için biz ne yapabiliriz?” gibi sözlerle anlayışlı ve yardıma hazır olduğunuzu gösterebilirsiniz.

  • Eylem planı oluşturma:

Rol görüşmesi boyunca fark ettiğiniz tüm problemlere ve aksak noktalara dair çözümler üretmeniz beklenir. Bu çözüm fikirlerini siz verebileceğiniz gibi, eğer sınırlı süre dahilinde vaktiniz varsa açık uçlu sorular sorarak karşı tarafın kendi çözümünü üretmesini de sağlayabilirsiniz. Önemli olan, buradan somut bir çözüm ve aksiyon planıyla ayrılmaktır. Örneğin, karşınızdaki kişi topluluk önünde konuşurken heyecanlandığı için toplantılarda fikrini ifade edemediğini söyler ise, ona bu konuda okuduğunuz ve faydalandığınız bir kitabı yarın gelirken ona getireceğinizi veya İnsan Kaynakları ile bu konuyu görüşerek eğitim imkanını öğrenmeye çalışacağınızı ve bugün içinde konuyla ilgili kendisine dönüş yapacağınızı söyleyebilirsiniz. Değerlendiriciler, kimin ne yapacağı ve ne zaman yapacağı belli olan planlar görmek isterler.

  • Açık uçlu soru sorma:

Koçluk becerilerinizi göstermek için en iyi fırsatlardan birisi sorulardır. Sorularınız cevabı “Evet/Hayır” olan kapalı uçlu sorular olursa karşınızdakini konuşturmak zorlaşır, aksine bu soruları çok sorarsanız karşınızdaki kişi kendisini kapatır ve size bilgi vermez. Ancak “Ne, Nasıl, Ne zaman, Kim, Hangi” gibi kalıplarla oluşturulan sorular karşınızdaki kişinin düşünmesini ve bilgi vermesini sağlar. Bu tür sorular, bizim koçlukta en sık kullandığımız güçlü sorulardır. Örneğin, “Ekip arkadaşlarına bu konuda bilgi verdin mi?” yerine “Ekip arkadaşlarına bu konuda nasıl bilgi verdin?” gibi bir soru daha uygun olacaktır.

Değerlendirme merkezleri iş arayanların ve çalıştığı kurumda terfi bekleyenlerin karşısına en çok çıkan süreçlerden biri. Bu süreç içinde vaka analizi, bekleyen işler egzersizi, mülakat gibi süreçler de yer alıyor. Eğer siz de bu sürece girmek üzere olan bir adaysanız Değerlendirme Merkezi ve Mülakatlarda %100 Başarı isimli kitabımı okuyabilir ve değerlendirme merkezi provası almak için detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s