selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

CV’nizin ATS Barajını Aşması İçin 6 İpucu

3 Yorum

Geçen hafta “NeHaber İngiltere” Londra ofisinde gerçekleştirdiğimiz “İngiltere’ye Özel CV Hazırlama İpuçları” konulu seminerin sonunda gelen birbirinden güçlü sorularla samimi bir sohbetimiz oldu. Sorulardan biri beni çok düşündürdü, sonrasında soruyu soran katılımcımızın CV’si üzerinde de çalışma fırsatım oldu. Soruyu, durumu ve çözüm yollarını bu vesileyle sizlerle de paylaşmak istedim.

Arkadaşımız işinde tecrübeli bir mühendis, Londra’da yaşıyor. Fakat uzun zamandır, yaptığı başvuruların hiçbirine dönüş alamamış. Bir telefon mülakatı bile yapılmamış kendisiyle. Çok iyi bir profili, çalışma izni, tecrübesi ve ilk görünüşte iyi bir CV’si olmasına rağmen yaptığı hiçbir başvuruya bir tek dönüş bile alamamış olması ilginç mi?

Aslında bu durumu yaşayan başkalarının da olduğunu çok iyi biliyorum. (Bir de, yaptığı başvurulara çok iyi dönüşler alıp, davet edildiği bütün mülakatlardan elenenler grubu var, o da başka bir yazının konusu olsun.)

Hikayeyi duyunca bu arkadaşımızın CV’sinin şirketlerin kullandığı filtreleme sistemlerini aşamadığı ihtimalini düşünmüştüm. Sonradan CV üzerinde çalışınca bu durum kesinleşti.

Büyük şirketlerin %75’i, Fortune 500 şirketlerinin %98’i, ilanlara gelen CV’leri önce ATS (Applicant Tracking System) yani Aday Takip Sistemi’nden geçiriyor.

Hatta artık küçük ölçekli şirketler bile bu sistemleri kullanmaya başladı, çünkü işgücünü çok ciddi oranda azaltmayı sağlıyor. Eskiden filtreler henüz gelişmemişken gelen yüzlerce başvurudaki her CV’yi açıp tek tek inceleyen bir İK’cı olarak bu teknolojiye bir açıdan imreniyorum, bir açıdan da adayları bu konuyla ilgili bilgilendirmek için böyle fırsatlar yaratarak anlatıyorum. (Eğer iş arayışında olan bir arkadaşınız varsa bu bilgileri onunla da paylaşın lütfen.)

Haftada Microsoft 50 bin, Google 75 bin başvuru alıyor. Bu başvuruların hepsini tek tek inceleyecek bir İnsan Kaynakları ya da işe alımcı olmayacağını tahmin edebiliriz. Şirketlere gelen bu başvuruların yaklaşık %70’i hiç insan yüzü görmeden eleniyor. Amacımız, filtreleme sistemlerini aşarak o şanslı %30’luk kısma girebilmek.

En çok kullanılan ATS programları Taleo, Greenhouse, Workday, BrassRing, SAP/SuccessFactors. Tabii bu bilgi tek başına çok anlamlı değil. Biz bir başvuru yaparken o şirketin hangi programı kullandığını tahmin edemeyeceğimiz için CV’mizi hepsine en optimum düzeyde uygun hale getirmeyi hedefliyoruz. Tüm sistemlerin ortak özelliklerini yakalayıp hepsine uygun bir “ATS Dostu CV” yaratmak da ben ve meslektaşlarımın işi. (Soracak olanlar için özür dileyerek şimdiden belirtmek isterim ki CV yazım hizmetini içinde bulunduğum yoğun dönemde yalnızca İngiltere’de yerleşik olan danışanlarıma verebiliyorum.)

ATS’yi aşmak için, pek çok sektörden tecrübemi de bilgilerime katarak bir süzgeçten geçiriyor ve en kritik birkaç kuralı yazdığım Coach The Professional blog sayfasına sizleri davet ediyorum.

3 thoughts on “CV’nizin ATS Barajını Aşması İçin 6 İpucu

  1. Selin Hanım merhaba,

    Umarım çok iyisinizdir.

    Bültenlerinize aboneyim ve özellikle bu bültendeki paylaşımlarınızdan ne kadar yararlandığımı vurgulayıp teşekkür etmek için yazmak istedim.

    Ellerinize sağlık.

    Selam ve sevgilerimle.

    Mehpare

    • Mehpare Hanım,
      İçeriği faydalı bulmanıza çok sevindim.
      Görüşünüzü paylaştığınız için teşekkürler.

      • Selin Hanım, Kasım’da Londra’da olacağım. Uygun olursa görüşmek isterim. Selam ve sevgilerimle.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s