Araştırmacı Matt Killingsworth şuradaki Ted Talks videosunda mutluluk ile odaklanma arasındaki ilginç orantıdan bahsediyor. Araştırma yapma fikrinin nasıl ortaya çıktığından ve ne tür bir araştırmayı hangi deney grupları üzerinde yaptıklarından videoda bahsediyor zaten. Araştırma sürecinde geliştirilen Iphone uygulamasından nasıl yararlandıkları konusu dinlemeye değer bence. 🙂
Benim bahsedeceğimse araştırmanın bana oldukça ilginç gelen sonucu: Aklımız yaptığımız işten başka bir yerdeyse o an daha mutsuz hissediyormuşuz!
Sadece ofiste çalışırken veya sevdiğimiz bir şeyi yaparken değil hem de, sevmediğimiz bir şeyi yaparken bile aklımız başka yere gitse mutsuz hissediyoruz. Killingsworth’un örneğine göre işe giderken söylene söylene içinde kaldığımız trafikte bile eğer sadece o trafiği düşünürsek daha mutlu hissediyormuşuz. İnanması zor bir sonuç cidden…
Bu yüzden de rakamları vermek istiyorum. Zamanın %47’sinde, insanlar o an yaptıklarından başka bir şeyi düşünüyor. Elbette herhangi bir zamanın %47’si değil. Araştırmacılar 22 farklı günlük aktiviteyi incelemiş ve her birinde farklı oranlar bulmuş. Dişimizi fırçalarken veya duş alırken geçirdiğimiz vaktin %65’inde, çalışırken geçen vaktin %50’sinde, spor yaparken ise %40 oranında aklımız başka bir yerde oluyor.
Elbette araştırmacılar bu sonuçları ortaya koyup geri çekilmiyor. Bu ilginç verilerden yola çıkarak bir de çıkarım yapmaya çalışıyorlar. Bu deneylerin sonucunda ise varılan sonuç; “Mutsuz olduğumuz için aklımız başka yerdedir” değil; “Aklımız başka yerde olduğu için mutsuzuz”… Başka bir deyişle, o an yaptığımız aktivitelere daha çok odaklanabiliyor olsak daha mutlu bireyler olabilirdik. Ancak bana kalırsa hayatın koşuşturmacası içinde 24 saati yetirebilmek için kendimizce tuhaf zaman yöntemi metodları kullanıyoruz. Örneğin ben sabahları bir elimle dişimi fırçalarken diğer elimle bulaşık makinesindeki bardakları çıkarıp rafa diziyorum ve bunun bana yaklaşık 2 dakika kazandırdığını düşünerek mutlu oluyordum. Oysaki bu araştırma sonucuna göre aslında mutlu değil aksine mutsuz oluyormuşum… Elbette o an asıl düşündüğüm şey diş sağlığım olmuyor, hatta zaman zaman elimdeki bardaklar da olmuyor, çünkü yeni başladığım o günü “bugün nerede ne yesem”den “süt bitmiş akşam eve gelirken alsam iyi olur”a kadar binlerce şey düşünüyor olabilirim.
Bence oldukça tartışmalı bir araştırma sonucu, elbette en büyük sebebi de böylesine soyut bir kavram olan mutluluk üzerine yapıldığı için… Mutluluk kavramı ve bu konuda yapılan araştırmalar ilgimi çekiyor, özellikle çalışan mutluluğu konusuna eğilmeyi sevdiğimden. Ve sadece benim değil, psikolojik araştırmalar yapan biliminsanlarının da ilgisini çekiyor olması oldukça güzel, bakarsınız 10 yıl sonra mutluluğun ve mutsuzluğun tüm sebeplerini keşfetmiş, daha mutlu bireyler olabilmek için kendimize sistematik ve bilimsel telkinlerde bulunmaya başlamış oluruz.