selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Sosyal Medya Danışmanı Olabilmek İçin Sahip Olmanız Gereken 10 Özellik

2 Yorum

Günümüzün yükselen değeri, onsuz yapamadığımız, sohbetlerimizde kullanmadan duramadığımız yeni aşkımız sosyal medyanın hayatlarımıza kattığı bir de uzmanları var ki genelde “sosyal medya danışmanı” olarak bilinirler.

İlk bakışta “amaaan ne var ki onun yaptığında, benim de feyspukum tivitırım var” gibi görünse de her işin kendine göre zorlukları olduğu gibi bir de herkesin sosyal medya uzmanı (!) geçindiği şu dönemde rekabet ortamından sıyrılarak gerçekten hak ettiği değeri görmelidir gerçek sosyal medya danışmanları.

Kurumlar ise marka bilinirliklerini artıracak, websitesine trafik çekecek, sosyal medyada iyi temsil edecek ve markasını olumlu lanse edecek sosyal medya danışmanlarına ihtiyaç duyar. Bu açıdan da bu kişi kurum içindeki en kritik pozisyonlardan biridir, zira kurumu rezil de vezir de edebilecek güce sahiptir.

Bu sebepledir ki, sosyal medya danışmanlarının, müşteri edinmek ve itibar kazanmak için sahip olmaları gereken 10 temel özellik vardır:

  1. Kendi kişisel sosyal medya networklerinde de başarılı olmalıdır. Zira kendini bireysel olarak sosyal medyada iyi pazarlayamayan biri kurumu da pek doğru pazarlayamaz diye düşünebiliriz basit bir mantıkla. Bu yüzden müşterilerinin de inceleyebileceğini düşünerek düzenli ve kaliteli paylaşımlar yapabiliyor ve aldığı reaksiyonları uygun yanıtlarla yönetebiliyor olmalıdır.
  2. Görüştüğü şirketlerin yer aldıkları sektörleri iyi bilmeli, hedef kitleyi tanıyor olmalıdır.
  3. Sektördeki önemli isimleri tanıyor olmalı. Böylece anlaşma yapmak üzere olduğu şirketin ürünleriyle ilgili farkındalık yaratma konusunda sıradan bir sosyal medya uzmanından daha başarılı olabilir.
  4. Herhangi bir gizlilik anlaşması yoksa şu andaki ve geçmişteki müşterilerinin isimlerini paylaşabilmeli. Böylece müşteri adayları referans taraması yapabilir.
  5. Çalışma örneklerini sergilediği bir portfolyo sunabiliyor olmalı. Hem geçmiş çalışmalarını hem de şu an devam eden ve geçerli linkleri olan çalışmaları gösterebilmeli.
  6. Kantatif sonuçları olan çalışmalar yapmalı. Kampanya ROI’lerini, yani yatırımın geri dönüşlerini ölçmek için kullandığı araçları gösterebilmeli ve başarılarını metrik ve analizlerle destekleyebiliyor olmalı. Aynı zamanda bireysel olarak da hangi ölçüm araçlarını kullandığını sonuçlarıyla birlikte iletebilmeli, örneğin kişisel blogunun Google Analtyics sonuçlarını, Klout puanını verebilmeli.
  7. Bir kurum özelinde ne tür sosyal medya stratejileri geliştirebileceğini bir çırpıda söyleyebilmeli. Örneğin bir kampanya dahilinde ne tür Twitter hashtag’leri kullanılabilir sorusunu hızla cevaplayabilmeli. Bunun için de yerli ve yabancı stratejileri takip ediyor olması ve aynı zamanda hızlı çözümler üretebiliyor olması gerekiyor.
  8. Hangi sosyal ağ konusunda uzman olduğu bilinmeli. “Ben hepsinde iyiyimdir”ler hiçbir iş dalında olumlu karşılanmadığı gibi sosyal medya danışmanları için de geçerlidir. Twitter kampanyaları yürütmek istiyorsak, Pinterest’te harikalar yaratan bir uzman bile işimizi görmeyebilir.
  9. Sosyal medya krizlerine proaktif önlemler alabiliyor olmalı. Örneğin bir hashtag krizi yaşandığı ve marka hakkında karalama kampanyası yürütüldüğü zaman nasıl bir aksiyon alıp ne tür müdahalelerde bulunması gerektiğini bilmeli.
  10. Profesyonel yaşamın olmazsa olmazlarından, belki de danışmanlığın genel sorunlarından; ücret ve ödeme konusu… Proje bazlı mı çalışır, saatlik mi ödeme ister, ödemeleri nasıl ister, fatura konularında nasıl bir tutum tercih eder gibi sorulara tatmin edici ve profesyonel yanıtlar verebiliyor olmalıdır.

Değiştirerek paylaştığım yazının orijinal metni için:

Entrepreneur.com

2 thoughts on “Sosyal Medya Danışmanı Olabilmek İçin Sahip Olmanız Gereken 10 Özellik

  1. Maalesef bazı maddelerinize katıldığım gibi bazılarına bütünüyle, bazılarına da kısmi olarak katılmıyorum.

    1. kişisel sosyal medya pazarlaması ile kurumsal pazarlamanın bir kefede değerlendirilmesine karşıyım. Her ne kadar iyi blog yazıyor olsanız da, sürüsüyle anlamlı ve ilgi çekici tweet atıyor yada facebook’ta birbirinden güzel içerikler paylaşıyor olsanız da, arkanızda bu iş için ayrılmış bir bütçe olmadıktan sonra yapacaklarınız kısıtlı ve her zaman belirli bir çerçevededir.

    2. Şirketlerin kendi içlerinde de farklı prosesleri yönettikleri gerçeklerini göz ardı etmediğimiz taktirde evet, söylediklerinize katılabilirim fakat bir şirketin içindeki hangi birimin sosyal medya entegrasyonundan bahsettiğimiz çok önemli. Örneğin Mercedes-Benz Türk’ün resmi blogu, twitter hesabı ile facebook sayfasını ile kendi içindeki Travego Firarda’nın süreçleri farklı ilerleyen işler. Hedef kitleden önce çalışacağınız birim ve şekil daha önemli bir kriter.

    3. Referanslar her zaman herkes için iyi bir kaynak olsa da, bir şekilde sektörün ünlü ve tanınan insanları ile iletişim kuramamış insanlar, sosyal medya işini iyi yapamaz diyemeyiz. Kaldı ki birlikte çalışılan şirketin sosyal medyayı entegre edecekleri birimleri için ayırdıkları bütçelerin içine tanışma toplantılarını da dahil etmelerini hep savunmuşumdur.

    4. –

    5. –

    6. –

    7. Ne tür bir proje için sosyal medya entegrasyonu sağlayacağınız sorusuna yanıt bulmadan hızlı biçimde strateji ve buna bağlı olarak da sosyal medya araçları içindeki seçenekleri değerlendiremezsiniz. İlk önce çalışma alanınızı belirlemeniz ve ona göre doğru seçenekleri sunmanız gerekir. Kaldı ki önünze koyacağınız optimal süredeki bir zaman dilimi içinde bence daha iyi ve kararlı sonuçlar üretebilirsiniz.

    8. –

    9. –

    10. –

    yazı için teşekkürler.

  2. Sosyal Medya Danışmanı iseniz her zaman başka bir stratejiniz olmalı diye düşünüyorum. Kriz yönetiminde nasıl bir önlem alacağını düşünmek yerine çoktan onu çözmeye işe koyulmuş biri olmalı. Yani pratik zekalı, daha önce bu durumlar için senaryo hazırlamış ve analiz konusunda iyi olmalısınız. Yazı için teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s