Kimse işinden %100 memnun değilken, çalışan insanların yaklaşık yarısı işinden oldukça mutsuz görünürken neden çalışmaya devam ettikleri konusunda bir süredir düşünüyorum ve araştırmalarımı bu konu üzerinde sürdürüyorum.
Bu arada rastladığım Blogger Alison Green’in Usnews.com‘da yayınlanan yazısında beğendiğim birkaç öneriyi paylaşmak istiyorum:
- İş sebebiyle mutsuzluğunuz aylardır devam ediyor mu?
Hepimiz zaman zaman iş yerinde çatışmalar, fikir ayrılıkları, kariyer gelişiminde belirsizlik benzeri sorunlar yaşıyoruz. Ancak sonra bu sorun çözülüyor veya görmezden gelinebilecek kadar önemsizleşebiliyor ve normal çalışmamıza dönebiliyoruz. Ancak eğer sizin mutsuzluk haliniz aylardır aynı seyirde devam ediyorsa, çabalarınız sonuç vermiyorsa o zaman şapkayı önüne koyup düşünme vakti gelmiş olabilir.
- Yıllardır zam almadınız mı?
Her şirket her yıl zam yapmaz, asgari ücretin altında kalınmadığı sürece işveren maaş artışı yapmak zorunda değildir. Ancak tefe-tüfe, enflasyon oranı, sektörel zam oranı gibi etkenler göz önünde bulundurularak çoğu işveren tarafından genelde yıllık olarak maaş artışı yapılır. Eğer sizin şirketinizde 3 veya daha fazla yıldır artış yapılmadıysa veya diğer çalışanlara zam yapılırken sizin maaşınız aynı skalada kaldıysa, bu durumu sorgulamakta fayda olabilir.
- Patronunuz veya yöneticiniz sizden nefret ediyor mu?
Siz işinize aşık bile olsanız, sizden hoşlanmayan bir yönetici size hayatı zehir edebilir. Sadece psikolojik etkisinden bahsetmiyorum, sizden hoşlanmayan bir yönetici sizin alacağınız sorumlulukların seviyesini asgaride tutmak, yer alacağınız proje sayısını ve konumunu mümkün olduğunca düşürmeye çalışacaktır. Bu da kariyer gelişiminizi doğrudan etkileyecektir.
- Yöneticiniz sizi yazılı olarak uyarmaya başladı mı?
İşten çıkarılma durumlarında kıdem tazminatı ödememek için işverenlerin en büyük kurtarıcısı yazılı ihtarlardır. Resmi olarak yazılı ihtar formatında olmasa bile epostalarda yöneticiniz sizi sık sık uyarmaya ve hatalarınızı öne çıkarmaya başladıysa bunu bir uyarı işareti olarak alabilirsiniz.
- Yöneticiniz açıkça sizden memnun olmadığını dile getirdi mi?
Bazen yöneticiler işten çıkarmaktansa sizin kendinizin gitmesini isterler ve bir tür mobbing uygularlar bilinçsizce. “Kendini geliştirmiyorsun”, “Bu davranışların devam ederse birlikte çalışamayız” türü söylemlerle karşılaştıysanız iş aramaya başlamanız uygun olabilir.
- En son ne zaman kendinizi geliştirebileceğiniz bir iş yaptınız?
Yeni iş arayışına başlamak için yönetici memnuniyetsizliği elbette tek kriter değildir. Sizin kariyer yolunuzda kendinize belirlediğiniz büyük hedefe giden yolda şu anda bulunduğunuz yer size ne katıyor? Bu soruya vereceğiniz cevap size şu anki işinizle ilgili umut vadediyorsa şanslısınız.
Tüm bunlar ve benim burada saymadığım pek çok kriter harekete geçmek için tetikleyici olabilir. Bazen mutsuzluğa alışmak, yeni iş arayışına girmekten daha kolay gelir. Oysaki mutlu olmak için konfor alanından çıkıp biraz da dışarıdaki havayı solumak ve risk almak gereklebilir.
06 Mart 2014, 21:07
güzel bir konu ama yaş konusuna hiç değinemişsiniz.tamam karar verdik ama artık 18 değiliz ki 🙂
22 Mart 2014, 12:55
Mutsuz oldugum anda baska bir is buldum ve diger isimden ayrildim. Bir zaman sonra tatmin etmedi beni tamamen ayrildim ve kendimle basbasa kaldim.
cevizhane
25 Mart 2014, 23:57
Geriye dönük davalar açıp kazanma şansınız düşük. Eğer üzerinize oynanıyorsa kanıt toplayıp daha sonra karşılık vermeye kalkmayın. Çalışan olduğunuz dönemde bir avukatla görüşüp mobbing i kanıtlayaleceğinize emin olun ve istifayı basın. Tazminat almak mobbing i kanıtlamak kolay değil. En yakınınızdakiler dahi şahitlik etmeyecektir kulağınıza küpe olsun.