selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Zamanınızı Tam Konsantrasyonla Çalışma Yöntemiyle Yönetin

1 Yorum

Hepimiz biliriz ki, çalışmak için bilgisayar başına geçmek her zaman çalışmaya başlamak anlamına gelmez. Bazı zamanlarda, “çalışmaya çalışma” süreci çalışma sürecinden bile uzun sürebiliyor. Bu durumun pek çok sebebi var. Kimi zaman çevresel etkenlerden kaynaklanıyorken, kimi zaman yanlış oturma biçimlerinin rahatsızlık vermesi, kimi zamansa tamamen çalışmaya olan isteksizlikten dolayı bir türlü konsantre olup çalışmaya başlayamıyoruz. Bu da zamanımızı verimsiz kullanmamıza yol açıyor. Oysaki, konsantrasyonumuzu artırarak, iş verimimizi oldukça yüksek seviyelere çıkarmamız mümkün.

Tüm bu etkenleri tek tek ele alarak nasıl çözebileceğimizi inceleyelim.

Çevresel etkenler:

İş çevreniz konsantre olmanızda büyük öneme sahip. İş ortamınız ne kadar rahat ve çalışmaya elverişli olursa, orada uzun süre odaklanmış şekilde çalışmanız o kadar kolay olacaktır. Eğer ev ortamında çalışıyorsanız, aynı şeyler evinizin atmosferi için geçerlidir.

İş veya ev ortamınızı verimli çalışmaya uygun hale getirmek için şunları yapabilirsiniz:

  •         Rahat olduğunuzdan emin olun. Masa ve sandalyenizin yüksekliği ve birbirine olan uzaklığı size ve çalışmanıza uygun olmalıdır. Masanız çok yüksek olursa veya sandalyeniz çok alçak olursa rahat çalışamazsınız, çünkü rahatsız hisseder ve sık sık masanızdan kalkmak istersiniz.
  •         Hoşunuza giden fotoğraflar biriktirin. Huzur veren bir doğa fotoğrafı daha hızlı ve uzun süre konsantre olmanızı sağlayabilir. Eğer ofisinizde masaya fotoğraf koyulmasına veya duvara çerçeve asılmasına uygun bir kültür ve düzen varsa, gördüğünüzde size kendinizi iyi hissettiren bir doğa fotoğrafı etkili olabilir.
  •         Portakal, çikolata veya limon aromalı bir maddeyi masanızda tutun; mum olur, parfüm olur… Bu kokular, bünyeyi rahatlatan esanslar içeriyor. Bu da daha hızlı odaklanarak rahat çalışmanızı sağlayabilir.
  •         Fotoğraf, koku gibi duyulara hitap ederek sizi rahatlatacak bir başka yöntem de müzik dinlemektir. Özellikle gürültülü bir ofis ortamında çalışıyorsanız, dışarıdaki konuşma ve seslerden etkilenmek konsantrasyonunuzu zorlaştırıyor olabilir. Bu yüzden enstrümental müzikler veya doğa sesleri, sizi çalışmanıza odaklayarak konsantrasyonunuzu sağlayabilir.

Beslenmeye bağlı etkenler:

  •         Bol bol su için. Su içmenin vücuda ve sağlığa pek çok olumlu etkisi olduğu gibi daha verimli çalışmanızı da sağlar. Uzun süre susuz kalmak, kendinizi yorgun ve hasta hissetmenize, daha yavaş hareket etmenize sebep olabilir. Beyne yeterli sıvı akışı olmadığında, en yüksek verimle çalışmanız oldukça zorlaşır. Gün içindeki konsantrasyonunuzu artırmanın en kolay yollarından biri su içmektir.
  •         Kahvaltı yapmayı atlamayın. Sağlıklı bir kahvaltı ile başlayan günlerde, midenizin açlığını değil, işinizin detaylarını düşünmeniz daha mümkün olur. Masanızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmanız, gün içindeki açlığınızı bastıracağı için yine, ne yiyeceğinizi değil, hangi işi nasıl bir yöntemle ilerleteceğinizi düşünmenizi sağlar. Taze meyve, kurutulmuş kayısı, kuru üzüm, fındık ve badem gibi hafif yiyecekler hem aç hissetmemenizi, hem de ağırlık hissetmemenizi sağlar.
  •         Hareket etmeyi unutmayın. Sağlıklı masa ve sandalyenin sizi uzun süre masanızda tutabileceğinden bahsettik. Ancak çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak da tavsiye edilen bir durum değildir. Arada bir hareket etmek kan dolaşımınızı artıracağından zihninizin daha hızlı ve net çalışmasını da sağlayacaktır. Araştırmalar, gün içinde yapılan düzenli yürüyüşlerin odaklanmayı kolaylaştırdığını kanıtlıyor.

Zihinsel etkenler:

  •         Bazen çalışırken zihnimizi üzerinde çalıştığımız konuya odaklayamamamızın sebebi, diğer konularla ilgili kaygı duyuyor olmamızdır. Özellikle aynı anda pek çok sorunla baş etmeniz gereken bir işiniz varsa, hepsi için aynı anda endişelenmek sizin için yorucu olacaktır. Böyle durumlarda sizin için çözülmesi gereken bir sonraki sorun olan işleri bir yere not alırsanız daha fazla aklınızda tutmanıza gerek kalmaz. Böylece üzerinde çalıştığınız işler bittikçe notlarınıza bakarak sıradaki işle ilgilenmeye başlayabilirsiniz.
  •         Kısa molalar verin. Çoğu iş yerinde çalışma süresi 8 saattir. Bu 8 saati 1 saat çalışma ve 5-10 dakika ara olacak şekilde bölebilirseniz zihninizi dinlendirmek için gerekli izni kendinize vermiş olursunuz.
  •         Yapılması en zor işinizi en dikkatli olduğunuz anda yapın. Herkesin biyolojik saati farklıdır. Kimi sabahları daha kolay konsantre olabiliyorken, kimiyse geceleri daha verimli çalışabilir. Kendi verimli anınızı keşfedin ve işlerinizi biyolojik saatlerinize göre planlayın.

Konsantrasyonunuzu geliştirmek için yukarıdakilere ek olarak, kendi yöntemlerinizi geliştirebilirsiniz. Sürekli oturup sıkıcı konulara odaklanmak her zaman kolay değildir, özellikle de sık sık başkaları veya diğer işler tarafından bölünüyorsanız. Güne güzel bir kahvaltıyla başlayın, sağlıklı yiyecek ve içeceklerle devam edin. Gün içinde kendinize vakit ayırın, zihninizi boşaltmak için kendinize izin verin. Aynı anda çok sayıda iş yapmaya çalışmayın, mümkün olduğunca işleri bölerek planlayın ve işiniz ne kadar stresli olursa olsun kendinizi rahatlatmanız gerektiğini unutmayın.

One thought on “Zamanınızı Tam Konsantrasyonla Çalışma Yöntemiyle Yönetin

  1. Eski sirketimde duzenli olarak odalarin boyasi yenilenir, hali dosenir kaldirilir, meyve sepetleri dagitirlir, isterseniz pencere acilir isik girmesi saglanir. Ben boyle calisanina cok deger veren bir sirkette calisiyordum.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s