- Bir işle meşgul olun. Kollarınızı sıvayıp hemen işe koyulun.
- Zor kararlarla kafa kafaya çarpışın. Jobs bazı zor kararlar almak zorundadır ama durumu tam karşıdan cephe alarak karşılar.
- Duygusal olmayın. Şirketinizin sorunlarını sakin ve berrak bir kafayla değerlendirin.
- Kararlı olun. Kolay olmamış olabilir ama Jobs Apple’a geri dönüp şirketi etkili bir şekilde yeniden organize etmeye başladığında kararlı ve adaletliydi. Ne yapması gerektiğini biliyordu.
- Tahmin etmeyin, bilgi alın. Şirketi kapsamlı bir şekilde etüt edin ve kararlarınızı sezgilere değil verilere dayandırın. Bu sert ama adaletlidir.
- Dışarıdan yardım alın. Bütün yükü tek başınıza omuzlamayın. Jobs şirketin yardımını ister ve elde eder. Müdürler herhangi bir kesinti ya da kısıntı yükünün omuzlanmasına yardım ederler.
- Odaklanmak “hayır” demektir. Jobs Apple’ın sınırlı kaynaklarını şirketin iyi yapabildiği az sayıda projelere odaklar.
- Piksel piksel tasarımlar yapın. Ayrıntılara inin. Jobs en küçük ayrıntılara dikkat ediyordu. Siz de öyle yapmalısınız.
- Basitleştirin. Basitleştirmek, gereksiz şeyleri çıkarıp atmak demektir.
- Osborne Etkisi’nden kaçının. Müşteriler yenileri çıkacağı için piyasadaki ürünlerinizi almaktan vazgeçmesin diye dağıtıma hazır olana kadar yeni ürünleri bir sır olarak saklayın.
- Yeni fikirler sunmanın kolay bir yolunu bulun. Eğer bunu yapmak için büyük bir toplantı masasına büyük parlak kuşe kağıtlar yaymanız gerekiyorsa büyük bir yazıcı alın.
- Üretin ve deneyin. Bir tek çözüme ulaşmak amacıyla can sıkıcı sayıda çözümler üretmek için deneme-yanılma yöntemini kullanın.
- İnsana yatırım yapın. Jobs Apple’a geri döndükten sonra ürünleri iptal ederken birçok projeyi “steve’ledi” ama insanları elinde tuttu.
- “Evet efendimci” insanları dinlemeyin. Tartışma ve atışmalar yaratıcı düşünmeyi besler. Jobs birlikte çalıştığı insanların kendi fikirlerine meydan okumasını ister.
- Başarıları kutlayın. Hem de alışılmadık bir beceriyle.
- Göz korkutucu olduğunuz kadar sevimli yönetici de olun. Jobs gerektiğinde büyüleyicilik odağı haline gelir.
…
Leander Kahney’nin MediaCat aracılığıyla okuduğumuz kitabı Nasıl Steve Jobs Olunur?, Steve Jobs’un mesleki hatalarına ve başarılarına odaklanarak ilginç bir biyografi sunuyor. Wired dergisinin de editörü olan Kahney, Jobs’un tüm kişilik özelliklerini iş felsefesine nasıl dönüştürdüğünü anlatıyor. Ve sonuçta zaferleriyle ve yenilgileriyle dünyanın hayran olduğu Steve Jobs’un neyi doğru, neyi yanlış yaptığını sizin değerlendirmenizi sağlıyor.
Kitaptan yukarıdaki gibi yüzlerce ders çıkarmak mümkün. Başarıyla ilgili okumayı sevenler için hiç de sıkıcı olmayan bir biyografi kitabı olması sebebiyle can-ı gönülden önerdiğim bir kitap olarak kütüphanemdeki yerini aldı. 🙂
20 Eylül 2014, 00:21
Basitleştirin. gereksiz şeyleri çıkarıp atın.
dağıtımatıma hazır olana kadar yeni ürünleri bir sır olarak saklayın.
Yeni fikirler sunmanın kolay bir yolunu bulun.
Üretin ve deneyin.
üretmek için deneme-yanılma yöntemini kullanın.
İnsana yatırım yapın.
“Evet efendimci” insanları dinlemeyin.
fikrinize meydan okuyanla çalışın.
Başarıları kutlayın.