selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

DO IT: 4 Aşamalı Yaratıcı Çözüm Bulma Metodu

2 Yorum

Robert W Olsen’ın kitabı “Yaratıcı Düşünme Sanatı”nda anlattığı DO IT, sorunlara çözüm bulmayla ilgili yepyeni bir öneri getirmemekle birlikte, bildiğiniz teknikleri bir arada kullanmanızı sağlayan bir yöntemdir.

Sorunun ne olduğunu, kapsamını ve çözüm yollarını bir arada görmenizi sağlayan, yani büyük resmi çizen DO IT, 4 aşamadan oluşur.

İsminin DO IT olmasının sebebi, İngilizce’de her aşamanın ilk harfinin bir araya gelerek bu sözcükleri oluşturmasıdır.

D – Sorunu Belirleyin. (Define problem)
O – Açın (Open mind and apply creative techniques)
I –  En İyi Çözümü Bulun (Identify best solution)
T – Dönüştürün (Transform)

Bu 4 aşamanın her birini ayrı ayrı ele alalım:

1- Sorunu Belirleyin!

  • Bu aşamada çoğu zaman yanıltıcı nokta sorun ile sorunun belirtilerinin karışmasıdır. Sizden istenen sorunun belirtilerini değil kendisini belirlemenizdir. Bunun için sorunun neden var olduğunu sorun kendinize.
  • Eğer sorun çok büyük görünüyorsa parçalara bölerek tanımlayın. Bu sorunun kapsamını da daraltmanızı kolaylaştırır.
  • Bir yere sorunla ilgili en az 3 tane, iki kelimelik cümle yazın. Bu 6 kelimeyi kullanarak sorunu en iyi tanımlayan kombinasyonu oluşturun. Şimdi bu cümleyi daha farklı bir dille, daha net ve anlaşılır, daha şık olacak şekilde yeniden yazın.
  • Üstesinden gelinmesi gereken zorlukları listeleyin.
  • Sorunu çözünce ulaşmak istediğiniz hedefleri de alt alta yazın.

2- Açın!

  • Sorunu yeterince tanımladıktan sonra bazen çözüm apaçık ortadaymış gibi görünür ve hemen çözüm yolunu uygulamaya başlarız. Oysaki yapılacak en yanlış hareket, mantıklı görünen ilk çözümü uygulamaya geçmek olabilir.
  • Bu yüzden öncelikle konuyla ilgili fikir alınabilecek kişilerden destek istenebilir.
  • Akla gelen tüm fikirleri –gülünç olsalar dahi- listeleyin.
  • Muhtemel çözümleri iyice açık hale getirdiğinizden emin olun.

3- En İyi Çözümü Bulun!

  • Karar vermeniz gereken aşama DO IT tekniğinde I harfidir ve yukarıda listelediğiniz çözümlerden en uygun olanını belirlemeniz gerekir.
  • Karar verirken kişisel olarak esas hedefinizi ve kurumsal olarak vizyonunuzu aklınızda tutmanız doğru yolda kalmanıza yardımcı olur.
  • Çözüm olarak görünen yolların olumsuz olabilecek yönlerini bulmaya çalışın.

4. Dönüştürün!

Sorunu tanımladıktan ve uygun çözümü belirledikten sonraki aşama, çözümü hayata geçirmektir. Bu noktada bazen biraz daha Pazarlama bakış açısıyla düşünmek gerekebilir. Özellikle eğer iş sebebiyle bu çözümü arıyorsanız, elde edeceğiniz sonucu da pazarlayabiliyor olmalısınız. Bu yüzden bu aşamaya “dönüştürme aşaması” deniliyor. Yarattığınız çözüm fikri ile aksiyona geçmek hem sizi hem de belki yıllardır çözülemeyen o sorun sebebiyle kurumunuzu dönüştürecektir.

DO IT yöntemi en temelde yaratıcılığı yapılandırarak problem çözmeyi amaçlar. Sistematik hale getirilmeyen yaratıcı düşünce kayda değer bir sonuca ulaşamadan kaybolup gidebilir.

DO IT her türlü soruna çözüm bulmak için kullanılabilen bir yöntem değildir. Uzun süren bir ön çalışma gerektirdiği için pek çok günlük sorunun çözümünde elverişsiz olacaktır. Ancak uzun zamandır çok sayıda kişi tarafından çözülemeyen ve önemli sorunlar için kullanıldığında oldukça mühim işler başarılabilir.

2 thoughts on “DO IT: 4 Aşamalı Yaratıcı Çözüm Bulma Metodu

  1. Merhaba

    Seneler önce çalıştığımız yerde öğretilen SÇM Metodunu benziyor. (Sorun çözme metodu) teşekkür ediyorum.

  2. Merhaba

    Seneler önce çalıştığımız yerde öğretilen SÇM Metoduna benziyor. (Sorun çözme metodu) teşekkür ediyorum.

Yorum bırakın