Çift karşılaştırma analizi birbirine çok yakın birkaç seçenek arasında kaldığınız durumlarda kullanabilirsiniz. Herkesin her gün önemli veya önemsiz pek çok karar vermesi gerekir. Kimisi için karar vermek çocuk oyuncağıyken kimisi için en gündelik durumlarda bile karar vermek işkence olabilir. Bunun yanında hızlı karar alabilen kişilerin bile hayatında mutlaka zorlandığı seçeneklerle karşılaştığı olur.
Bazı kararları almak nispeten daha kolaydır. Aynı kalitede ürünü satan iki mağazadan biri 10 TL, diğeri 15 TL fiyat veriyorsa, diğer tüm değişkenler eşit olduğunda 10 TL’ye satan mağazayı tercih etmek kolaydır. Ancak her zaman elimizde bu kadar net verileri olmayabilir. Veya zaman zaman elmalarla armutları karşılaştırmak durumunda kalabiliriz. Örneğin, her yıl yaz aylarında mutlaka çevremizde üniversite tercihi yapan öğrenciler olur. İsmi çok duyulmamış bir üniversitede Bilgisayar Mühendisliği mi, yoksa ismi en iyiler listesinde olan bir üniversitede Kimya bölümü mü? Burada birbiriyle karşılaştırılan iki seçenek olmasından çok daha karmaşık bir problem vardır.
Bu tür durumlarda, her bir seçeneği birbiriyle karşılaştırmak için kendimize bir karşılaştırma tablosu hazırlamamız gerekebilir. Her bir karşılaştırma sonucunda elde ettiğimiz veriye bir puan vererek ilerlemeliyiz. Biraz daha basitleştirelim ve adım adım gidelim:
- Tüm seçeneklerinizi alt alta listeleyin.
- Her bir seçeneğe bir harf ile isim verin.
- Kendinize bir excel tablosu oluşturun veya kağıt üzerinde basit bir tablo çizin, satırlarınız ve sütunlarınız olsun.
- Satır ve sütun başlıklarına seçeneklerinizi yazın. (Aynı seçenekleri hem soldan sağa doğru hem de yukarıdan aşağı doğru yazmalısınız.)
- Tablodaki hücreler arasında, yani bir satır ile sütunun kesiştiği kutucuklar arasında aynı seçeneğin karşılaştırılması gerekenler olabilir. Bunları görmezden gelmek için en baştan bu kutucukların üzerine büyük bir X çizin. (A seçeneği ile A seçeneğini karşılaştırmak mantıklı olmayacağı için böyle yapıyoruz.)
- Benzer şekilde, aynı 2 seçeneğin yeniden karşılaştırılması gereken durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden bu kutucukları da önceden belirleyerek X çizmelisiniz.
- Şimdi geriye kalan kutucuklarda sütun ve satırlardaki seçenek karşılaştırmalarını yapabilirsiniz. Karşılaştırma sonucunu şöyle yazmalısınız: Her iki seçenekten sizce daha önemli olan seçeneğe verdiğiniz harfi o kutucuğa yazın. (Örneğin, üniversite öğrencisi için yüksek puanlı bir bölümde okumaktansa iyi bir üniversitede okumak daha önemli olabilir. Bu durumda seçenekler iyi üniversite ile yüksek puan olduğunda daha “önemli” olan üniversiteye verilmiş olan harf olacaktır.)
- Her iki seçeneğe verdiğiniz önem arasındaki farkı da puanlayarak daha doğru bir analiz yapabilirsiniz. Bu yüzden kutucuklara yazdığınız harflerin yanına bir de 0’dan 3’e kadar bir rakam yazmanız gerekiyor. (0=seçeneklerin önemleri arasında fark yok, 3=seçeneklerin önemleri arasında büyük fark var.)
- Son olarak, her bir harfin yanında yazan rakamları toplayarak o harfin yüzdelik değerini hesaplayın. (Örneğin, tablonuzdaki hücrelerde A,2 – C,1 – A,1 – C,1 – B,1 – C,2 yazıyorsa bu değerleri topladığınızda şöyle bir sonuç alacaksınız:
A = 3 (%37.5)
B = 1 (%12,5)
C = 4 (%50)
D = 0 (%0)
Bu sonucu aldıysanız, demek ki sizin için en önemli seçenek C harfi ile isimlendirdiğinizdi.
Çift karşılaştırma analizi, koçluk süreçlerinde de sık sık kullanılan bir tekniktir. Kişisel gelişimine önem veren kişilerin de, daha hızlı ve doğru karar almak için öğrenmeyi tercih ettiği bir yöntem olarak düşünülür.
15 Eylül 2014, 09:30
Merhabalar;
Yazılarınız gerçekten çok güzel ve severek takip ediyorum. Bu yazınızda bahsettiğiniz karşılaştırma tablosunu, basit bir örnek ile excel dosya olarak paylaşmanız mümkün müdür? 🙂 teşekkürler..