Konsantrasyon eksikliği ve buna bağlı olarak hafıza problemi hem çocukları hem yetişkinleri etkileyen önemli sorunlardan biri olabiliyor.
Özellikle öğrenileni unutmak, dikkatsizlik ve konsantrasyon eksikliği, pek çok farklı faktörden kaynaklanabileceği gibi, beslenme bozukluğu ile de ilgili olabiliyor. Beynin daha iyi beslenmesini sağlayan besinleri tüketmek, sıkıntıları azaltmak veya ortadan kaldırmak için şart. Beynimiz, tüketmiş olduğumuz besinlerden almış olduğumuz enerjinin %20’sini harcar. Özellikle glikoz beynin vazgeçilmez besinidir. Önemli toplantılarımız olduğunda, sınav öncesinde veya sınav anında, dikkatimizi toplamamız gereken seminer veya kongreler öncesi beyni glikoz ile beslemek avantaj sağlayabilir.
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar’a göre, özellikle sabahları kahvaltıda protein ve karbonhidrat karışımı bir öğün tüketmek beynin çalışmasını kolaylaştırır. Bu nedenle sabahları kahvaltıda, tam buğday veya çavdar ekmeği, peynir veya yumurta ile süt tüketilmelidir.
Fıstık, ceviz gibi besinler sinirleri güçlendirmeleri nedeni ile uzun sürecek sınav öncesi, seminer veya kongreler öncesi tüketilmelidir.
Fındık, çilek, muz gibi besinler içerisinde mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratonin bulunması nedeni ile toplantı öncelerinde tüketilebilir.
C vitamini vücudumuzun dinç kalması ve beynin çalışması için vazgeçilmez bir besin öğesidir. Bu sebeple mevsimine uygun olarak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, kavun, yeşilbiber, domates gibi C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Dinlenin ve Enerji Biriktirin – uykusuzluk ve açlık konsantrasyonu yok eder; problem az beslenme ve az uyku ise, iyice dinlenin ve bir kase salata yiyin.
Karbonhidratları Azaltın – bazı insanlar çok fazla rafine edilmiş karbonhidrat tükettiği zaman uykulu bir duruma girer. Eğer karbonhidratlara karşı hassassanız, öğle yemeğinde ekmeği azaltın ve biraz fazla protein ve sebze tüketin.
Doğal Tatlıları Kullanın – rafine şeker başlangıçta size enerji verse de, bir süre sonra çoğu insanı zihinsel ve fiziksel olarak uyuşuk bir duruma sokar. Gün içinde enerjiye ihtiyacınız varsa, çikolatalı bir gofret yerine bir portakal, elma veya muz yemeniz daha uygun olur.
B Vitaminleri Alın – thiamine (bir B vitamini) seviyenizi artırarak konsantrasyonunuzu sağlamak istiyorsanız, buğday ekmeği, fındık, ceviz, fındık, fasulye, bezelye, süt, yağsız et, yeşil yapraklı sebzeler, avakado, karnabahar ve ıspanak gibi yiyecekler yemelisiniz.
Demir Oranına Dikkat – demir eksikliğinin sebep olduğu anemi, beyne kanın dolayısıyla oksijenin az gelmesi nedeniyle hafıza ve konsantrasyonu etkilemektedir. Demir kaplarda pişirilmiş et, deniz ürünleri, brokoli gibi yiyecekler yiyin. Doktor tavsiyesi ile demir içeren vitaminler de kullanabilirsiniz.
OMEGA 3 + E – Bebek ve çocuk uzmanı Profesör Robert Winston’un yaptığı bir araştırma, balık yağının özellikle disleksi (öğrenme bozukluğu), egzama sorunu yaşayan ve iletişim zorluğu çeken çocuklar üzerinde olağanüstü etkileri olduğunu ortaya çıkardı.
BBC’de yayınlanan “Günümüzün Çocuğu” adlı belgeselde, Profesör Robert Winston davranış bozuklukları gösteren iki çocuğa günlük olarak belli dozlarda Omega 3 yağ asidi içeren balık yağı tabletleri vermiştir. Üç ay sonra her iki çocukta da önemli gelişmeler gözlenmiştir. Saldırgan davranışlı olan çocuğun bu durumu olumlu yönde değişirken, çekingen ve içine kapanık olan diğer çocuğun da dışa dönük bir hale geldiği görülmüştür. Bu çalışma balık yağının birçok probleme çözüm olduğunu ortaya koymuştur.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra, haftada 3-4 gün fiziksel aktivite yapmak gerekir. Fiziksel aktivite beyne oksijen gitmesini artırarak beynin daha iyi çalışmasını sağlayabileceğinden spora yönelmekte de fayda vardır.
Geri bildirim: KONSANTRASYON EKSİKLİĞİ Mİ YAŞIYORSUNUZ? | TU&AL EĞİTİM DANIŞMANLIK, KOÇLUK, ZEKA VE YETENEK GELİŞTİRME
22 Eylül 2014, 23:34
Dikkat dağınıklığı problemim olduğu için butür yazıları sıklıkla okurum. Yazınızı ve saç renginizi çok beğendim. Ayrıca ‘B vitaminleri alın’ kelimeleriyle başlayan paragrafta’ fındık’ örneğini iki defa yazmışsınız 🙂 dikkatle takip ediliyorsunuz 🙂 iyi çalışmalar
28 Aralık 2014, 00:56
Evet beslenme çok önemli.Bir o kadar da çalışma teknikleri ve motivasyon önemli.
14 Ocak 2015, 09:58
Selin hanım yazıda en çok dikkat edilmesi gereken husus Yazdığınız besinleri ihtiyaca göre düzenli almaktır.iyi bir konu emeğinize sağlık başarılar