“Kişisel gelişim” kategorisi tanımlaması zor bir kategori. Aynı zamanda “iş kitapları” kategorisine de girebilecek bazı kitapları ben bu listeye aldım çünkü bir “Kariyer Koçu olarak iş yaşamında kendini geliştirmek isteyenlere önereceğim ilk 10 kitabı belirlemeye gayret ettim. Diğer taraftan “kişisel gelişim” kategorisi çok genişledi ve özellikle son yıllarda çok uç noktalara ulaştı. Ve sonunda içi boşaltılan kavramlardan biri haline dönüştü. Artık kişisel gelişim denilince çok az insanın aklına “kendini bir önceki güne göre geliştirme” fikri geliyor. Yine de ben bu kitapları kendimi geliştirmek ve eksik olduğum konularda güçlenmek için okuduğumdan dolayı kişisel gelişim ifadesini kullanacağım.
Kendi içlerinde herhangi bir sıralama yapmadım. Bence hepsi birbirinden kıymetli kitaplar.
Bahsedeceğim kitaplar şunlar:
- Outliers – Malcolm Gladwell
- Etkili Liderlerin 7 Alışkanlığı – Stephen Covey
- Tanrılar Okulu – Stefano D’Anna
- Alışkanlıkların Gücü – Charles Duhigg
- İyi Hissetmek – David Burns
- Prokrastıneyşın – Timothy Pychyl
- TED Gibi Konuş – Carmine Gallo
- Dört Anlaşma – Don Miguel Ruiz
- İnsanın Anlam Arayışı – Victor Frankl
- Pürdikkat – Cal Newport
Eğer bu yazıyı okumak yerine video olarak izlemek / dinlemek isterseniz: https://youtu.be/m0qhWShfkMA
Outliers – Malcolm Gladwell
Malcolm Gladwell, Kanada asıllı ve New York’ta yaşayan, araştırmacı, gazeteci ve yazar. Benim şu ana dek okuduklarım arasında en sevdiğim Gladwell kitabı da bu oldu.
Gladwell, Outliers’ı, insanların başarıyı, başarılı insanların üstün zekalarına ve yeteneklerine atfetmelerini çürütmek amacıyla yazdığını ifade ediyor. İnsanlar genel olarak, başarıda zirveye çıkmanın ancak çok sıradışı zeka ve yeteneğe sahip olmakla mümkün olduğunu düşünürler. Fakat Gladwell, normal bir zekaya sahip olduktan sonra başarı için bireyin yapabileceği tek şeyin çok çalışmak olduğunu vurguluyor. Hatta meşhur 10 bin saat kuralını da ilk kez burada dile getiriyor. Yani bir işte başarılı olmak için o işte 10 bin saat pratik yapmış olmalısınız.
Tanrılar Okulu – Stefano D’Anna
Bu kitap kesinlikle benim hayatımı değiştiren kitaplardan biri. Yıllarca kitaplığımda durdu. En sonunda okuduğumda, daha önce okumamış olduğuma biraz da pişman oldum. Kalın ve büyük bir kitap, okumayı düşünüyorsanız, lütfen sizi korkutmasın. Benim yıllarca kitaplıkta bekletmemin sebebi bu olmuştu. Siz de aynı hataya düşmeyin diye özellikle vurguluyorum. Başlangıcı da biraz ağır ilerliyor, yazar basitçe düşüncelerini sıralamamış. Karakterin hayatını detaylı bir şekilde çizmiş. Bu sayede hayatının bu zamana kadar nasıl şekillendiğini anlamamızı sağlıyor. Sonrasında da hayatımı değiştirdi dediğim cümleleri karakterin yolculuğuna serpiştiriyor.
Alışkanlıkların Gücü – Charles Duhigg
Duke Üniversitesinden bir araştırmacı tarafından 2006 yılında yayınlanan bir bildiride, insanların her gün gösterdikleri davranışların yüzde 40’tan fazlasının gerçek anlamda kararlar değil, alışkanlıklar olduğu bulgularına ulaşılmış. Başka bir deyişle ömrümüzün %40’ı kolaycılık yüzünden yaptığımız otomatik davranışlarımız, yani alışkanlıklarımız.
Alışkanlıkların Gücü kitabı “kötü alışkanlıklar nasıl değiştirilir”, “alışkanlık nasıl kazanılır”, “alışkanlık nedir” gibi sorulara yanıt veriyor. Kitabın yazarı New York Times’ın ödüllü iş dünyası muhabiri Charles Duhigg, alışkanlıkların neden var olduğunu ve nasıl değiştirilebileceğini keskin zekası ve muazzam ifade yeteneğiyle keyifli bir şekilde anlatarak, insanoğlunun doğasına yönelik yepyeni bir bakış açısı ortaya koyuyor. Boyner Yayınları’nın yayınladığı bu kitabı okurken neler düşündüm, neler hissettim, bu kitabı beğendim mi, Alışkanlıkların Gücü kitabını kimler okumalı ve ben neler öğrendim sorularına cevap vermeye çalıştığım bir video da daha önce yapmıştım.
İyi Hissetmek – David Burns
İyi Hissetmek ilk kez 1980’de basılan bir kitap. Dr Burns bir psikolog ve bu bir bibliyoterapi yöntemi, yani kitapla iyileşme. Eğer kitapla iyileşme mi olurmuş diyenlerdenseniz siz daha da çok okumalısınız. 😊 Çünkü, kitabın sunuş bölümünde de bahsedildiği gibi, 1980’den bu yana yapılan araştırmalara göre bu kitabı okuyan depresyon hastalarının %70’i başka hiçbir terapi yöntemi kullanmadan iyileşme göstermiş. Özellikle olumsuz ruh halinden kurtulmak isteyenlerin çok işine yarayacağına yürekten inandığım bir kitap.
Prokrastıneyşın – Timothy Pychyl
Ertelemecilik alışkanlığı kişinin kendine yaptığı bir işkencedir çünkü ertelediğiniz sürece zihninizi meşgul etmeye devam eder.
Bu durum kısa vadede strese, endişeye, fiziksel ve zihinsel yorgunluğa, uzun vadedeyse özgüven düşüklüğüne, olumsuz ilişkilere ve kariyerde duraklamaya neden olabilir.
Bu kitap artık klasikleşmiş olan ertelemecilik alışkanlığınıza savaş açmanız için yol gösteriyor. Kısa ve öz, nokta atışı bir kitap olduğu için de çabucak okunuyor. Daha detaylı bir videosunu da yapmıştım.
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen Covey
Bu kitabı okuyanların çoğu kitabı beğeniyor. Beğenmeyenler arasında şu ana dek konuştuğum kişiler ise anladığım kadarıyla yazanları uygulamadığı için kitabı faydasız buluyor. Aslında tüm kitaplar için geçerli bu. Okuduklarımızı uygulamadıkça okumaya ayırdığımız zaman anlamsızlaşır.
Kitaptaki 7 alışkanlık şunlar:
- Proaktif ol!
- Sonunu düşünerek işe başla
- Önemli işlere öncelik ver
- Kazan & kazan diye düşün
- Önce anlamaya çalış, sonra anlaşılmaya
- Sinerji yarat!
- Baltayı bile!
TED Gibi Konuş – Carmine Gallo
Karmin Galo eski bir gazeteci ve spiker. Bugüne dek 4 milyardan fazla izlenmiş olan TED konuşmalarının başarı sırrını araştırıyor. 100’den fazla TED konuşmasını çözümleyerek sonuçta milyonlarca izlenen konuşmaların ortak birkaç özelliğini belirliyor. Hikayecilikten ağızları açık bırakan sunum tüyolarına dek pek çok kıymetli bilgi paylaşılan bu kitabı ben çok severek okumuş ve sonrasında da kitaba dair uzunca bir video yapmıştım.
Dört Anlaşma – Don Miguel Ruiz
Bizler yaşam boyunca hayatla, insanlarla, yakınlarımızla sessiz anlaşmalar imzalarız. Herhangi bir fikri işitip ona inandığımızda bir anlaşma yaparız. Ve bu anlaşma inanç sistemimizin bir parçası olur. Tolteklerin uyguladığı dört anlaşma, hayatı daha doyumlu yaşamaya, üzüntü ve kederden uzaklaşmaya en önemlisi de anı yaşamaya yönelik.
bu dört anlaşma şöyle:
1. kullandığın sözcükleri özenle seç
2. hiçbir şeyi kişisel algılama
3. varsayımda bulunma
4. daima yapabildiğinin en iyisini yap.
İnsanın Anlam Arayışı – Victor Frankl
Varoluşçu terapinin temsilcilerinden olan, Avusturyalı Psikiyatrist Viktor Frankl’nin yazdığı bu kitaptan ben çok etkilendim.
Dr. Frankl, ikinci dünya savaşı sırasında 4 milyondan fazla tutsağın imha edildiği Auschwitz gibi Nazi toplama kamplarında yaşadığı mücadeleyi, tanık olduklarını ve bu esnada hayatta kalabilmek için geliştirdiği Logoterapiyi, kitabında çarpıcı bir dille anlatıyor. Kitabın yaklaşık ilk üçte ikilik kısmında bu kamplardaki zorlu yaşam koşullarını anlamamızı sağlayacak detaylar verirken yavaş yavaş anlam arayışının nasıl beslenmesi gerektiğinden bahsetmeye başlıyor.
Pürdikkat – Cal Newport
“Pürdikkat: Odaklanma becerisini nasıl yitirdik? Nasıl geri kazanabiliriz?” Cal Newport’un okuduğum ikinci kitabı. Kendisi bilgisayar bilimi dersleri veren bir doçent. Analitik düşünce yapısını kitaplarında görmek mümkün. Öncelikle anlattığı konunun neden önemli olduğuna dair verilerle birlikte sizi bir güzel ikna ediyor. Sonra da yöntemleri sistematik şekilde aktarıyor. Ben kendisi tarafından ikna edilmekten gayet memnunum. Hem Dijital Minimalizm, hem de Pürdikkat kitaplarını okuduktan ve okuduklarımı uyguladıktan sonra kendinden bir miktar daha memnun bir insan oldum çünkü.
Kitapları okumak işin belki de en kolay kısmı. Zor olan okuduklarımızdan öğrendiklerimizi uygulamak. Bunun için bence en iyi yollardan biri zaman kaybetmeden uygulamaya geçmek. Okuduğumuz kitapların boşa gitmemesi, gerçek anlamda davranış değişikliği sağlamak için sıcağı sıcağına, henüz o bilgiler tazeyken hayata geçirmek gerekiyor.
04 Ocak 2020, 06:52
Tavsiye kitaplarını farklı kaynaklardan te tek inceldim. Birini hali hazırda orjinal dilinde okuyorum. İkisini beğenmedim. Geri kalanlarını yine orjinal dilinde alıp okuyacağım. Teşekkürler kardeş tavsiye için.
08 Aralık 2020, 03:09
Ne kadar güzel açıklamışsınız. Anlatıma bayıldım özellikle. Selamlar