selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Kendini Okutan Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Yorum bırakın

Bu blogta 6 yıldır 500’den fazla yazı paylaştım. İlk zamanlarda yoğun olarak CV yazımı, mülakat konularına yoğunlaşıyordum. Bu alanda yeterince yazı yazdığımı düşünüyordum fakat “özgeçmişimde neler olmalı”, “özgeçmiş yazarken nelere dikkat etmeli” gibi soruları almaya devam ediyorum. O nedenle yıllar sonra bir kez daha bu konuya eğilerek naçizane önerilerimi paylaşacağım.

Öncelikle, özgeçmiş yazmak için özgeçmişe yazacağınız tecrübeleriniz olduğunu varsayıyorum. “Ben yeni mezunum nasıl tecrübem olsun ki” diyen arkadaşlara sitemliyim açıkçası. Öğrenci olmak parttime çalışmaya, staj yapmaya, online işler bile olsa bir şeyler yapmaya engel değil. Bazı bölümlerde staj zorunluluğu olmadığı için öğrenci arkadaşlar ev-okul arasında geçen bir yaşam sürüyor. Staj zorunluluğu olmadan 3 staj yaparak mezun olduğumdan mıdır nedir, bu konuda çaba harcanmaması benim için mülakatlarda önemli bir gösterge oluyor. Hiçbir şey yapmıyorsanız kulüplere mi katılırsınız, öğrenci organizasyonlarında görev mi alırsınız n’aparsınız bilmem ama bir şeyler yapmak zorunda olduğunuz kesin. Bu nedenle, önerilerimi tecrübeli aday özgeçmişine yönelik olarak sunacağım.

Kendinizi her fırsatta sayılarla ifade edin.
Görev tanımlarınızın olduğu kısımda (CV’de görev tanımlarınız var, değil mi?) Başarılarınızı karşı tarafa en hızlı ve somut halde sunabilmenin yöntemi sayısal verilerden faydalanmaktır. Muhakkak tüm başarılarınız sayısal değildir, ancak onları da sayısallaştırmanın bir yolu olamaz mı? Satışçıysanız veya mühendisseniz işiniz daha kolay çünkü hedefleriniz de büyük ölçüde sayısaldır. Ama örneğin İnsan Kaynakları’ndaysanız işiniz daha zordur. Bu noktada benim önerim, görüşme yapılan aday sayıları, pozisyon kapatma süreleri, kişi başı eğitim saatleri gibi verileri, kurumunuzda bu bilgiler toplanmıyor olsa bile sizin bir kenarda toplamanız. Bir işi ne kadar hızlı yaptığınız, ne sıklıkta yaptığınız, ne kadar düşük maliyetle yaptığınız, sonucunda kaç kişinin etkilendiği gibi verileri, kendi işinizle ilgili “başarı” olarak nitelendirdiğiniz oranlarla görev tanımı dahilinde yazabilirsiniz.

Sayı veremediğinizden eminseniz fark yaratan eylemleri anlatan sözcükler kullanın.
İşinizle ilgili değişim sağlayan aksiyonlarınız mutlaka olmuştur. Cümlelerinizde “yükseltmek, düşürmek, genişletmek, eklemek, asgariye indirmek” gibi sözcükler kullanarak kendinizi ifade edin. Bunun daha iyisi, oran vererek somutlaştırmanızdır. Örneğin, “Müşteri bekletme sürelerini %20 azaltmak”…

Sorumluluklarınızı sayısallaştırmayı da deneyin. Örneğin doktorsanız, “Haftada 50 hastanın muayene edilmesi”…

Performans yönetim sistemi olan işyerlerinde çalıştıysanız performans notu veya hedef başarı oranlarına da yer verebilirsiniz.

Sayısal veriler gibi önemli olan bir diğer anlatım da başarılarınızdan bahsetmenizdir. Bazen bazı adaylarla yaptığım mülakat simülasyonu çalışmasında, kurumunda pek çok özel ödül aldığını, “En İyi…” seçildiğini duyuyorum. Bunu sadece mülakatta iletebiliyor olmak adaylar için oldukça kısıtlayıcı olurdu. Neyse ki, bu önemli detayları CV’de “Başarılar” diye bir alan açarak veya her görev tanımının altına * ile not olarak ekleyerek kendinizi ifade edebilirsiniz. Görevin içeriğine bağlı olarak kaç kez “Ayın Elemanı” seçildiğinizi yazmanız bile zannettiğinizden daha etkili olabilir.

Yazım hatalarını kontrol edip özgeçmişinizi pdf olarak kaydettikten sonra artık işe alımcılara CV’nizi email olarak göndermeye hazırsınız demektir. Hak eden herkesin en hızlı şekilde mutlu çalışacağı işi bulması dileğiyle…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s