Geçen hafta 3 günlüğüne İstanbul’a gittim. Gitmişken, eskiden her gün saatlerimi geçirdiğim kitaplığıma da uğrayıp kendime yeni kitaplar seçtim. Daha önce okuduğum kitaplara göz atarken de mutlaka okumanızı önereceğim, içeriğini bilgilendirici ve dilini akıcı bulduğum 14 kitabı önermek üzere belirledim. Bazılarıyla ilgili geçmişte Youtube videoları çekmiştim, onların linklerini de ekledim.
(Instagram’dan anlık paylaşmıştım; buradan da paylaşacağım.)
1
“Atomik Alışkanlıklar”:
“Alışkanlıkların Gücü” ile birlikte bence iyi bir ikili. Bu kitabı pek çoğunuz okumuşsunuzdur diye tahmin ediyorum. Okumayanlar da okusun, hepimiz faydalanalım, kendimizde sevmediğimiz alışkanlıkları azaltıp sevdiklerimizi çoğaltalım.
Alışkanlık Kazanmak & Alışkanlıkların Gücü videoyu buradan izleyebilirsiniz:
2
Su gibi akan bir kitap “Shinrin Yoku”. Doğa bize neden ve nasıl iyi geliyor sorularına cevap veriyor. Dünyadan örneklerle kişilerin ve kurumların doğayla buluşmayı artırmak için neler yaptığını öğrenmek de fikir veriyor.
3
Adam Grant’ın “Vermek ve Almak” kitabını n’olur okuyun okutun. Bugünden geleceğe güçlendirebileceğimiz tek bir değer varsa o da almaktansa vermeye odaklanmak olmalı. Elbette vericiliğin de sınırları ve ölçüsü olmalı ancak bu içinden geçtiğimiz “hep bana! Önce bana!” zamanlarını dönüştürmenin tek yolu bana kalırsa toplumsal zihniyet değişiminden geçiyor. Şu kitaptakiler okullarda bile okutulmalı aslında…
4
Sevgili Hülya Mutlu’nun ikinci kitabı çıktı diye ilkini unutmayın. “Tam Üstüne Bastın” iş yaşamında iletişim becerilerini çok güçlendirecek bir kitap. Tatlıdilli arkadaşımın kitabı da su gibi akıyor.
5
“Dört Anlaşma”, Toltek bilgeliğinden hayata 4 bakış açısı sunan bir kitap. Okuduğumda çok etkilenmiştim. Hayatınızda uygulayabilirseniz pek çok şeyin daha pürüzsüz olacağına inandığım 4 kuralı öğrenmek için okuyunuz.
Yaşamımızı Kim Yönetiyor? | Kitap Önerisi: Dört Anlaşma videoyu buradan izleyebilirsiniz:
6
“İnsanın Anlam Arayışı”, üzerine ne kadar okursam okuyayım bu kitabın bende bıraktığı iz bir nebze olsun azalmadı. Bazı kitaplar okurken çok güçlüdür de yıllar sonra bakıp “bu ne anlatıyordu ya?!” dersiniz. Bu kitap hiç öyle değil. Çok derin izler bıraktı bende ve Nazi dönemi toplama kamplarında ailesinden ayrı düşmüş, ölümle burun burunayken türlü işkencelere maruz kalırken bile hayatın anlamlı olabileceğine dair çok iyi argümanları var.
7
“Akış”ı herkes sevmeyebilir. Biraz uzun ve bilimsel temelleri detaylıca anlatıyor. Tabii ben isterim ki herkes okusun çünkü akış hayatımızın her bölümünde olabilirse çok tatlı faydalarını hep birlikte yaşarız. Ben “Mutluluk Faktörü”nde akış teorisini kısaca anlatıp kendimden de örnekler vermiştim ama esas ustasının kaleminden okumak isterseniz bu kitaba bir şans verin derim.
8
“Duygusal Zeka” denince akla gelen ilk isim Goleman’ın kitabını tüm yöneticiler, liderler, anneler, babalar, eşler kısaca herkes okusa duygu neymiş ne işe yararmış duygusallık neden bir olumsuzluk olmaktan uzak olmalıymış hepimiz daha iyi anlarız.
9
“İkigai”: Bu kitabın ve Shinrin Yoku’nun yazarları aynı. Japonların hem gelişmiş bir ülke olup hem mutlu, sağlıklı ve uzun ömürlü bir millet olmalarının sırrını araştıranların buldukları ilginizi çekebilir. Bu kitabın kapağını, anlatımını, ismini ayrı ayrı seviyorum. 🙂
10
Cal Newport’un “Pürdikkat” kitabını seçtim ama mümkünse bunu ve “Dijital Minimalizm” kitabını da okuyun. Odaklanma konusunda en ufak bir zorluk çekiyorsanız; ya da mesela yapmanız gereken bir ton iş varken saatlerce sosyal medyada hikayeler arasında kaydırıyorsanız bu kitap biraz silkelenmenizi sağlayacak.
Yeni Verimli Çalışma Yöntemim: Pürdikkat Odaklanma videoyu buradan izleyebilirsiniz:
11
“TED Gibi Konuş” TED konuşmaları ilginizi çekiyor ve izlerken konunun ardına geçip benim gibi konuşmacının tavırlarını, tepkilerini ve konuşma metninin çerçevesini de dikkatle inceliyorsanız bu kitabı da seveceksiniz.
Sunum Becerileri İçin TED Gibi Konuş Kitap Önerisi videoyu buradan izleyebilirsiniz:
12
“Prokırastıneyşın”: Ertelemecilikle mücadele timinin başkanı bu kitap. Yapmanız gerekenleri sürekli öteliyorsanız en azından bu kısacık kitabı alıp okumayı ertelemeyin lütfen.
Ertelemecilikten Nasıl Kurtuluruz? Yılın Kitabı: Prokrastıneyşın videoyu buradan izleyebilirsiniz:
13
“İknanın Psikolojisi”
Üniversitede en sevdiğim ders Sosyal Psikoloji idi. Bazı kişisel eğilimlerin toplumda yaygın şekilde ortak olduğunu görmekten değişik bir haz alıyorum çünkü bazıları beni hakikaten çok şaşırtıyor. İşte o çoğunluk nasıl ikna oluyor üzerine odaklanan bir kitap bu. Azıcık uzunca ama ben okurken çok yerin altını çizdim bol bol işaretledim.
14
Ve son olarak, “Beyaz Zambaklar Ülkesinde”, atam hiç boşa tavsiye vermez zaten. Atatürk bu kitabı okullara önermiş. Askeri okullarda yıllarca okutmuşlar. Hala okutuyorlar mıdır bilmem. Umarım değişmemiştir. Bir ülke nasıl yükselir şahane anlatıyor. Lütfen önce okuyun sonra eşe dosta çoluğa çocuğa verin onlar da okusunlar.
Çok hızlıca göz atarken seçtim bu 14 kitabı.
Aralarından okuduklarınız varsa yorumlarınızı da benimle paylaşın lütfen. Instagram’da okuduğum kitapları ve yorumlarımı daha sık paylaşıyorum. İlginizi çekiyorsa oraya da buyrun, hesabım “selinyetimoglu”.
İyi okumalar