selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Yoğun İstek Üzerine Seçmece Şirket Tanıtım Videoları :)

1 Yorum

Bu hafta içinde paylaşmış olduğum İnsan Kaynakları Pazarlaması hakkındaki yazım üzerine gelen soru ve yardım çağrıları üzerine konuyla ilgili daha farklı bir boyuta da değinmek istedim.

Sürekli “bir video hazırlayın, böyle yapın şöyle yapmayın” demek yerine “bakın burada yapılmışı var” demek için özellikle bloglarda paylaşılan bazı markaları inceleyerek dünyadan birkaç şirket tanıtım videosu örneği vermek istiyorum.

Blogumda coca cola mutluluk fabrikası reklamı ve twitter’la ilgili daha önce de bu konuya değinmiş, videolarını paylaşmıştım.

Bilindiği gibi Google aramalarında videolar metinlerden daha üst sırada çıkıyor. Eğer yeni veya ismini çok duyuramamış bir şirketteki İnsan Kaynakları daha kaliteli adaylara, yani daha fazla adaya ulaşabilmek istiyorsa bir pazarlama çalışması yapmalıdır.

Aslında İnsan Kaynakları pazarlaması için bir video hazırlamak, spesifik bir ürün için hazırlamaktan daha zor, çünkü ortada pek de somut bir şey yok. Neyin tanıtımını yapacağınızı bulmanız gerekiyor öncelikle. Markanız için, çalışan marka değerleriniz için bir reklam hazırlamalısınız.

Hepimizin bildiği bir marka olan Starbucks, orada çalışmanın çalışanlar için ne anlama geldiğini anlatan güzel bir Starbucks Kariyer videosu hazırlamış. Vurgulanan çalışan marka değerleri, “bir çalışandan daha fazlası olmak, iş ortağı olmak, fırsatlara sahip olabilmek” gibi şu dönemde birçok kişinin şirketlerinden beklediği değerler olmuş.

Apple,  videosunda adaylardan beklenilenin “potansiyel” olduğunu vurgulamış… “Bu aday aradığımız kişi mi, ya da aradığımız kişi olma potansyeli var mı?” Bu sorunun cevabına göre işe alım yapılıyor. Bunun yanında şirketin üst düzey yöneticileri, İnsan Kaynakları çalışanları kendilerini gösteriyor ve fikirlerini belirtiyor. Apple’da çalışabilecek kişilerin sahip olması gereken özelliklerden bahsediyorlar. “Farklı kültürlerin bir arada barındığı bu ortama kolay uyum sağlayabilecek, çalışma arkadaşlarını sevecek, onlarla birlikte yeni fikirler üretip geliştirecek kişiler arıyoruz” diyorlar. Ve şu sözle bitiriyorlar:

“Mutlu olabileceğin pek çok şirket bulabilirsin. Ancak Apple’da anlamlı bir işin parçası olduğunu hissedersin.”

(Yapılan işte “anlam”ın motivasyonel gücünü şu yazıda ele almıştık…)

Hubspot firması ücretsiz yiyecek, ofis içinde oyun alanı gibi motivasyon araçları yavaş yavaş özellikle startup’larla Türkiye’ye de girmeye başlayan bir düzen. Ücretsiz biranın yakın zamanda olacağını sanmıyorum gerçi. Zaten 4857 sayılı iş kanunu da mesai saati içinde bunu yasaklıyor. 🙂

Bunun yanında yine Hubspot’un vurguladıklarından biri de; “Kimsenin kendine özel ofisi yok, CEO’nun masası bile burada, herkes aynı ofiste çalışıyor.”

Kartaca‘da çalıştığım dönemde, mülakatlarda şirketi adaya anlatırken kullandığım cümlelerdendi. Ben bahsetmesem bile ilk kez böyle bir ortam gören adaylar şaşkınlıklarının sebebini açıklamaya çalışıyorlardı.

Birliktelik, eşitlik, yakınlık gibi özellikler 21. yüzyıl insanının kurumundan bekledikleri listesinde üst sırada.  X kuşağı hiyerarşiye alışıktı, sorgulamadığı için mutluydu. Y kuşağı ise her şeyi olduğu gibi hiyerarşiyi de sorguluyor. Bu yüzden bu tür eşitlikçi bir düzen bu dönemde bir kurumu ileriye taşıyacak özelliklerden biri oluyor.

Öyle bir devirde yaşıyoruz ki, En Çok Çalışmak İstenilen Şirketler gibi listelerde çoğunlukla birinci, en kötü ihtimalle ilk 3’te yer alan Google bile “Ben koskoca Google’ım, reklama ihtiyacım yok!” dememiş, ofisteki çalışma ortamından restoranına kadar göstermiş ve çalışma tarzlarını anlatmış videoda.

Bir oyun firması olan Kixeye‘ınki ise bana kalırsa pek iyi bir çalışan markası çalışması olmamış, çünkü şirketle ve içerideki çalışma ortamıyla ilgili pek bilgi vermiyor. Ancak keyifli bir video. Çok fazla küfür ve argo içerdiğini şimdiden berliterek uyarmak isterim.

Yine çok başarılı olduğunu iddia edemeyeceğimiz bir şirket tanıtım videosu  Barclays‘dan. 1 dakikalık kısa bir keyifli video örneği, ancak o da içeriyi görebilmemizi sağlamıyor, dolayısıyla şirketle ilgili izlenim edinme çabasındaki adayı tatmin etmiyor.

Bu birkaç başarılı & başarısız şirket tanıtım videosu örneğinden sonra özetle, hazırlayacağınız videonun kurum kültürünüzü anlatmak için bir fırsat olduğunu aklınızdan çıkarmamanızda fayda var.

  • Öncelikle hedef kitlenizi belirleyin, vermek istediğiniz mesajı ve yaklaşım tarzınızı, başka bir deyişle sesinizin tonunu seçin.
  • Kaliteli bir video olması için biraz bütçe ayırmanız gerekebilir. Bütçeniz kısıtlıysa, sinema ve görsel sanatlar gibi dallardaki öğrenciler hevesli amatör ruhları ve çok yüksek olmayan beklentileriyle talebinizi karşılayabilir.
  • Videonuzu paylaşılabilir ortamlarda sunun, iş ilanlarında kullanın. Mümkün olduğunca yayılmasını sağlayın, çalışanlarınızdan bu konuda destek talebinde bulunun.

Şimdiden kolay gelsin, zor bir iş için kolları sıvadınız, başarılar dilerim. 🙂

One thought on “Yoğun İstek Üzerine Seçmece Şirket Tanıtım Videoları :)

  1. Konuya bayağı bir emek verilmiş. Elinize sağlık, faydalı bir konu.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s