Ted Talks, genellikle iş dünyasıyla ilgili olan ancak yemek tariflerinden medikal gelişmelere kadar pek çok konuda uzmanlardan bilgi edinebileceğimiz fikir paylaşım konferansları gerçekleştiren, sonra da bunları video olarak tüm dünyaya açan bir program.
Az önce girişimcilere ilham verme konusunda uzmanlaşmış olan ve hatta bu konuda bir de STK kurmuş olan Ernesto Sirolli’nin konuşmasını izledim ve elbette Ted Talks videosunu paylaşmadan duramadım. 🙂
İtalyan uzman bu ilham verici konuşmasına 1970’li yıllarda Afrika’ya yardım amacıyla gittikleri sosyal sorumluluk projelerini anlatarak başlıyor. İzlemesi çok keyifli olduğu için 17 dakika gayet eğlenceli bir şekilde geçmiş oluyor, aynı zamanda hem sosyal sorumluluk ve yardım konularında ufuk açan mesajlar veriyor hem de girişimciliğin temelleri üzerine bilgilendiriyor.
Aslında düşününce, sosyal sorumluluk, gönüllülük, yardım kampanyaları her zaman sahip olanın olmayanla paylaşması, gelişmiş ülkelerin gelişmemiş olanlara yardım hevesi üzerinden ilerliyor. Gelişmiş olan, zengin olan çok biliyor ya, hiç sormuyor gelişmemiş ve yoksul olana, “senin buna ihtiyacın var mı, benim yardımımdan mutlu olacak mısın?”
Sirolli’nin en temelde eleştirdiği nokta da bu; sormamak. Oysaki, sormadığımız zaman bir şeylere ihtiyacı var gibi görünen o kişilerin/toplumların/ülkelerin ihtiyacı “bizce” ne ise onu sağlamaya çalışıyoruz, projeler hazırlayıp ekipler topluyoruz ve kalkıp gidiyoruz.
Yani aslında burada çok ciddi bir enerji, emek, zaman ve para harcanmış oluyor. Ya da hadi diyelim ki sormadık, bari gidip bir bakalım, bırakalım konuşsunlar bizimle, gözlemleyelim, bir şey diyorlarsa dinleyelim. Yardım etme potansiyelimizi kendi “biz biliyoruz zaten” egolarımızla harcamayalım.
Ve bu durum sadece sosyal sorumluluk alanında geçerli değil elbette. Herhangi birine yardım etmek istediğimizde her defasında soruyor muyuz yardım edilmesini istiyor mu? Yardıma ihtiyacı var mı? Ya da belki sormamıza bile gerek kalmıyordur, kendisi bize satır aralarında söylüyordur neye ihtiyacı olduğunu. O söylüyor da, biz dinliyor muyuz iş arkadaşımızı, eşimizi, çocuğumuzu?
Dinlemek mühim, pek çok iletişimsizlik sorununun temel kaynağı…