selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Kimi Aradığını Bilmiyorsan Bulduğunda Fark Edemezsin!

2 Yorum

Açık bir pozisyon için işe alım süreci başlatırken genelde ilk soru “Eee biz kimi arıyoruz ki?” oluyor ve eğer cevabı görev tanımlarıyla çerçevelenmemiş bir kurumda çalışıyorsanız işe alım süreci daha ilk etapta tıkanmış oluyor.

Aslında olması gereken, bir şirketi kurarken hangi görevlere ihtiyaç duyulacağının ve bu görevleri hangi niteliklere sahip kişilerin yapacağının analizinin yapılmış olmasıdır. Evet çok ütopik bir cümle kurdum; genelde işler böyle yürümüyor, kervanlar yolda düzülüyor. Zaten şirket kurarken oturup görev tanımı yazmak da en öncelik verilen işlerden biri değildir çoğunlukla.

 

Bu yüzden genelde şirketlerin ilerleyen yıllarında birileri daha fazla zaman ve emek harcayarak görev tanımlarını yazmaya çabalar. (Bundan binlerce yıl önce bir bankada staj yaparken ben, bu çalışmayı yapmak için aylarca, bir sürü kişi birlikte çalışmıştık, toplamda on binlerce TL harcanmıştı, ve sonunda işler o kadar karışmıştı ki tüm o çalışmalar çöpe atılıp projeyi durdurma kararı verilmişti. Böyle de sancılı bir süreçtir işte…)

 

Ben de yakın zamanda çalıştığım şirket için bu çalışmayı yapmaya başladım. Elbette avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır, ancak her kurumun mutlaka sorulduğunda gösterebileceği bir görev tanımları dosyasına ihtiyacı vardır. Açık ve doğru yazılmış bir görev tanımı, işe alım sürecinde kimi aradığımız konusunda yol gösterdiği gibi, herkesin şirket amacını, gereksinimlerini ve değer yargılarını doğru bir şekilde algılamasına da yardımcı olur.

 

Hatırlanmalı: Kimi aradığını bilmiyorsan bulduğunda fark edemezsin!

 

 

2 thoughts on “Kimi Aradığını Bilmiyorsan Bulduğunda Fark Edemezsin!

  1. Merhaba Selin hanım

    Güncel ve de önemli bir konuda paylaşımda bulunduğunuz için size teşekkür ederim.

    Şöyle bir iş ilanlarına baktığımız zaman görev tanımların ne halde olduğunu görebiliyoruz zaten.

    Yazınızda da arz ettiğiniz gibi personel bulma ve yerleştirme sürecinin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için iş analizlerin etkinliği ve varlığı önemlidir.

    Burada kilit rol kurum üst yönetimlerinin ve yöneticilerin bakış açısı,donanımı ve deneyimleridir sanırım..

    Görev tanımları ile ilgili olarak hem bireysel hemde kurumsal anlamda daha çok ekmek yememiz gerektiğini düşünüyorum.

    Saygı ve sevgilerimle

  2. İş Görev tanımlarının açık ve net olması. Ayrıca bu görev için ihtiyaç duyulan yetkinlik tanımlarının da doğru şekilde eşleştirilmesi. .Diğer bir anlatımla;Projenin amacı ve bu projenin uygulanabilmesi için lazım gelen yeterlilik unsurlarının doğru belirlenmesi.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s