İnsanlar etrafında kendisi gibi olanları bulundurmak ister. Sizinle aynı okuldan mezun olmuş, daha önce aynı iş yerinde tecrübe edinmiş, aynı cinsiyetten olan kişileri o pozisyon için bilinçsizce daha yatkın bulabilirsiniz. Bu tuzağa düşmemek için, işin nesnel gereksinimlerine ve adayın niteliklerine odaklanın. Kendinizi işe almaya çalışmayın!
Adayın sarf ettiği parlak sözlerin ardındaki gerçeği arayın. Özellikle iş hayatında az tecrübeye sahip kişiler (biz de geçtik o yollardan 🙂 ) kendini daha iyi pazarlayabilen adayların daha iyi olduğunu düşünmeye eğimlidirler.
Her adayı, o pozisyon için ayrı ayrı değerlendirin, adayları birbirleriyle kıyaslamamaya çalışın. Bunun için öncelikle pozisyon için standart bir gereksinim profili belirleyin ve her adayı sadece o hayalinizdeki profil ile kıyaslayın.
Adaya soru sorarken istediğiniz yanıt hakkında ipucu vermeyin. “Biz kurumsal bir şirket değiliz, çok ciddi prosedürlerle çalışmayız. Ancak genelde sizin yaşlarınızdakiler kurumsal şirketleri tercih ediyor. Siz nasıl bir şirkette çalışmak istiyorsunuz?” derseniz aday muhtemelen aslında düşündüğü cevabı değil, sizin duymak istediğiniz cevabı verecektir.
Adayların tecrübelerinden yola çıkarak, deneyimli adaylardan fazla etkilenebilir, veya deneyimsiz adayları en baştan küçümseyerek adayın sürece bir adım geriden başlamasına sebep olabilirsiniz.
Bazı insanlar yapısı itibariyle sakin ve sessizdir, bazıları da konuşkan ve rahattır. Bu özelliklerden yola çıkarak, adayın o pozisyona dair motivasyonunu ya da yetenek seviyesini belirleyemezsiniz.
Sadece adaylara değil, bazen yeni tanıştığımız herhangi birisini de çok basit kriterlerle ilk anda değerlendirebiliriz. Hoşlanmadığımız birisiyle aynı isme sahip olduğu için olumsuz yaklaşmak ya da çok sevdiğimiz bir arkadaşımıza benzediği için olumlu yaklaşmak gibi… Bu tür önyargısal durumlardan kaçınmakta fayda vardır.
Burada oldukça yüzeysel olarak bahsettiğim bu ufak detaylar ve bunlar gibi binlercesi işe alım sürecinin aslında en önemli kısımlarını oluşturuyor. Neticede hepimiz insanız ve karşımızdakileri insani bilgi ve tecrübelerimiz doğrultusunda değerlendirmeye tabi tutuyoruz, dolayısıyla hatalar mutlaka yapılacaktır. Ancak hataları en aza indirgemek için birkaç bariz ipucunu göz önünde bulundurmak, yanlış işe alımdan kaçınmanın en basit yoludur. 🙂