selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Birazcık Sosyal Psikoloji ve İknanın 6 Temel İlkesi

2 Yorum

Coursera’yı daha önce duymuş muydunuz?

“Ben öğrenmek istiyorum, eğitim almak istiyorum, üniversiteye gitme amacım diploma değil bilgi” diyorsanız, veya boş vakitlerinizi öğrenerek geçirmekten hoşlanan biriyseniz kesinlikle seveceğiniz bir site, bir göz atın bence. 🙂 Bugün twitter’da bir arkadaşımın retweet ettiği Coursera üzerinden bir sosyal psikoloji eğitim programına rastladım. Ortalama 6 hafta sürecek bir video eğitim programı, sonunda sınava katılıyorsunuz ve başarı sertifikası gönderiyorlar. Hemen yarın başlıyor, ilginizi çekerse bence vakit kaybetmeden inceleyin, programı keyifli ve öğretici görünüyor.

Sosyal psikoloji demişken de, ne zamandır yazmak istediğim bir konu vardı, HBR da son sayısında değinmiş.

İknanın psikolojisi ve insanların beynine girme sanatı minvalli konular ilginizi çekiyor mu? Eğer çekiyorsa bu işin uzmanlarından Robert Cialdini‘nin ikna konusunda yaptığı araştırmaları  ve kitabını incelemenizi tavsiye ederim.

Cialdini’ye göre ikna, insanın derinde kök salmış bazı tepkilerine ulaşmakla sonuç verir. Bu tepkilerden altısını şöyle sıralayabiliriz:

Sevmek:

Sizi seven birini veya sizin kendisini sevdiğinizi hissettirdiğiniz birini ikna etmeniz her zaman daha kolaydır.

Nadirenlik:

İnsanoğlu, kimsede olmayan şeyin kendisinde bulunmasını ister, bu yüzden bir şeyin nadir bulunduğunu düşündürebilirseniz onu ikna edebilirsiniz.

Sosyal Eğilim:

İnsanlar ortak özelliklerinin bulunduğunu düşündüğü kişilerin yaptıklarını yapmaya meyillidir.

Karşılıklılık:

“Bugün bana yarın sana” anlayışı pek çoğumuzda sosyal bir alışkanlık olarak bulunur. Bugün birisine yardım ederseniz, bu işbirliğinizin karşılığını bir gün o da ödemek ister.

Otorite:

Gücü elinde bulunduran kişi her kimse, her zaman daha ikna edici olmuştur. Stockholm sendromunun bile çıkış noktası bu eğilimdir.

Bağlılık ve tutarlılık:

İnsanlar tutarlı olmak ya da en azından tutarlı görünmek ister. Herkesin gözü önünde gönüllü bir bağlılık sergilediklerinde, sonrasında da bunu devam ettirmeye gayret edeceklerdir.

2 thoughts on “Birazcık Sosyal Psikoloji ve İknanın 6 Temel İlkesi

  1. Kitabı okudum ve kitapla ilgili düşüncelerimi blogumda yazdım.
    Kitap çok güzel yazar çok başarılı bir anlatım yapmış, konuları deneyler yaparak desteklemesi ise insanların anlaması açısından oldukça iyi. Herkese tavsiye ederim
    Güzel yorumunuz için de teşekkür ederim. Çok güzel anlatmışsınız kitabı

  2. Merhabalar,

    İkna etmek; iletişimde üstünlük kurma amacıyla yapılmaktadır. Bir konu hakkında, karşımızdaki insanı inandırmak ve o insanı kendi düşüncemiz tarafına çekme durumu ikna etmek deyimiyle açıklanmaktadır.

    Çevrenizdeki insanlar sizi kolaylıkla ikna ediyor mu? Bir mağazaya girdiğinizde, aslında ihtiyacınız olmayan bir kıyafeti, satış danışmanının sizi yönlendirmesiyle satın alıp çıkıyor musunuz?

    Ne zaman ikna edilmeye açık hale geliriz? Örneğin; zayıf anlarımızda. Yorgun olduğumuz akşam saatlerinde ya da gergin hissettiğimiz zamanlarda ikna edilmeye açık oluruz. İkna ile ilgili yeni yazdığım yazımı okumanız için ben de sizinle paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/en-sik-kullanilan-5-ikna-yontemi/

    Umuyorum faydalı olur,
    keyifli okumalar dilerim, sağlıkla kalın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s