selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Anne Ben Büyüyünce Yaşam Koçu Olcam!

4 Yorum

Evet, son 1 yıldır, okudum, araştırdım, konuştum, koçluk aldım ve sonunda kararımı verdim. Ben büyüyünce koç olacağım. 🙂

İçimden bir ses “Daha ne kadar büyüyeceksin eşek kadar oldun” dese de, hem kendi öteki iç sesimin, hem de bu işin ehli kişilerin çoğunluğunun ortak görüşü, tüm alanlarda koçluk verebilmek için 25 yıllık bir hayat tecrübesinin henüz yeterli olmadığı. Bu yüzden biraz daha beklemek gerekiyor. Ancak tabii karpuz gibi yatarak büyümenin biz insanoğluna getirisi yok; o yüzden de bu süreci daha çok okuyarak, daha çok konuşarak, daha fazla koçluk alıp görerek ve bir de gerekli ICF sertifikasını alarak geçirmeye karar verdim aynı zamanda. 🙂

Okuduklarım arasında kesinlikle koç olmayı düşünen veya iletişimini güçlendirmeyi isteyen herkese önerebileceğim harika bir kitap keşfettim.

Yaşam Koçluğu El Kitabı.yasam-koclugu-kitabi

Ben bazen kitapçıda sadece kapağına bakarak kitap beğenirim, kitap kurdu (hatta kitap delisi) bir arkadaşım da bu huyumu eleştirir sürekli. Bu kitap da öyle oldu. Kapak tasarımı çok güzeldi, e ismi de zaten tam aradığım şeyi bana vermeyi vadediyordu, ben de aldım. Ve beklediğimden çok daha fazla şey öğrendim, ayrıca okuması da oldukça keyifliydi, bitince üzülmedim desem yalan olur.

Bu kadar çok bahsetmişken, koçluğun tam olarak ne olduğunu bilmeyenler için de kısaca değinelim:

  • Yaşam koçları, sizi yaşamınızı daha iyiye doğru değiştirmeye zorlamak için oradadır.
  • Yaşam koçu, yapmayı düşünmek ile gerçekten yapmak arasındaki boşluğu kapatır.
  • Yaşam koçluğu, danışanlarla potansiyellerine ulaşmaları arasında duran engelleri kaldırır.
  • Danışmanlar ve terapistler cevapları geçmişte arayabilirler. Yaşam Koçları şimdi ve gelecekle ilgilenir.

4 thoughts on “Anne Ben Büyüyünce Yaşam Koçu Olcam!

  1. Konusu tam olarak yaşam koçluğu olmasa da “Tanrı Daima Tebdili Kıyafet Gezer” kitabını size öneririm.
    Ben de bu kitabı bir kenara yazdım. 😉

  2. Bir ara ülkenin yarısı Dj di yarısı Grafikerdi… Simdilerde Ülkenin yarısı Yasam Koçu diğer yarısı Sosyal medya uzmanı… Kötülemek için yazmadım ilginç bir durumu vurgulak istedim… Belki bu da ülkemizde 90 larda gelişen kısa yoldan köşeyi dönme idailinin bir tezahürü olarak yoruma açık bir iş alanı olarak görülüyor da olabilir.

    • Merhaba İsmail Bey,
      Sebebine katılmamakla birlikte tespitinize katılıyorum. Zaman zaman bazı mesleki furyalarla karşılaşıyoruz. Köşeyi dönme idealinden midir çok emin olamadım. Zira bildiğim kadarıyla ne grafikerlikle ne de koçlukla köşeyi dönmek mümkün. 🙂 DJ olarak belki şöhret edinebilirsiniz, maddi açıdan bilgim yok; sosyal medyada da çok fazla “para” olduğunu düşünmüyorum.

      Ancak evet, yorumunuzun temelindeki fikre katılıyorum, koçluk çok yeni bir kavram olmasına rağmen, şu anda Türkiye’de ICF onaylı yaklaşık 400 koç var; bir o kadar da ICF’siz koç olduğu söyleniyor.

      Sayı kadar niteliğe odaklanmak gerektiğini de düşünüyorum. Umarım bu sayı bir an önce katlanarak artar ve kaliteli koç sayısındaki artışla birlikte koçluğun önemi de anlaşılır; böylece en nihayetinde kendine hedefler belirleyerek o hedeflere ulaşma yolunda somut adımlar atabilen bireylere dönüşebiliriz.

      🙂

      • Çok detaylandıramadım oyuzden elestirim eksik kalmış olabilir. Bu işlerden iyi para kazanıldığını idda etmiyorum algı bölyle “vay yasam kocu çok para var bu iste gibi baslayıp” sektöre dalan kitleden bahsediyorum. Adam eğitim almıyor 2 kendini geliştirme zamanzingo kitaplarından okuyup yaşamın şifresini çözen koç oluyor… yada adam photoshop kuruyor pc ye grafiker oluyor veya audio sound programları indirip dj oluyor… kısacası bilimsel eğitim almadan okulunu okumadan herkes. Kendine kartvizit bastıran sosyal medya uzmanı oluyor.. İletişim fakultesini duymamıs bile. gibi gibi medya sektöründeyim mailimize düsen Koçluk eğitimleri bülten spotlarını paylasam eğtim verenlerin akıl sağlığından süphe edersiniz.

        iyi günler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s