selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Adayların Görüşmede Sormaması Gereken O Sorulardan Biri

1 Yorum

Andrea Devers’ın blogging4jobs’da yayınladığı oldukça keyifli bir yazıda bahsi geçen ve benim henüz karşılaşmadığım bir aday sorusu. Düşünün; mülakat yapan taraftasınız, her şey konuşulmuş, mülakatın son kısmına gelmişsiniz ve adaya “Sormak istediğiniz herhangi bir şey var mı?” diyorsunuz. Şirketle, işe alım süreciyle, pozisyonla ilgili bir şey sormasını veya –çoğunlukla- “Her şeyi detaylıca açıkladınız zaten, teşekkür ederim” demesini bekliyorsunuz. Ancak hiç beklemediğiniz bir şekilde aday “Sizce mülakatta nasıldım?” diyor.

Bunun tam tersi de aslında pek yaygın olmasa da kullanılır. Görüşmenin çok iyi geçmediğini düşünen işe alımcı adaya “sizce mülakat nasıl geçti” diye sorar, burada amaç adayın durumun bilincinde olup olmadığını görmektir.

Adaydan gelen soruya dönecek olursak; merak ediyorum, işe alımcılardan kaç tanesi kötü geçen mülakatın sonunda adaya “kötüydün” der…

Ve yine merak ediyorum, “aaa ne güzel bir soru” diye düşünen işe alımcı olur mu?

Şahsen ben bu sorudan pek hoşlanmadım. Adayın merakını anlayabiliyorum, zira kimi zaman bir karar aşamasında oluyor aday ve sizin şirketinizi de beğeniyor, bu soruya vereceğiniz cevaba göre kendisinden cevap bekleyen tekliflerin düşünme sürecinin uzatılmasını isteyecek veya kararını verecek…

Ancak bu sorunun cevabı çok nadiren mülakat içinde biliniyor olur. Eğer aday çok net şekilde kurum kültürüne uyum sağlayamayacak veya ekip içi dinamiklere uygun bir iletişim sergileyemeyecek bir tavra sahipse o zaman cevabın “kötüydü” olduğunu bilirsiniz.

Ya da bazen aday görüşmede sizin için harikalar yaratmıştır ancak mülakat yapan diğer kişiler, test sonuçları veya teknik bilgisi açısından durum o kadar da parlak değildir. Tüm bu olasılıklar yüzünden politik ve kaçamak bir yanıt vermek gerekebilir.

Neticede bu soruya bir adayın doğru cevabı alma olasılığı oldukça düşüktür. Bu yüzden bana kalırsa bir adayın yapması gereken o görüşmede en iyi performansı sergilemek, elinden geleni yaparak kendini “pazarlamak” ve fırsatlar el verdiğince şirketi ve pozisyonu tanımaya çalışmak olmalıdır. “Bana sormak istediğiniz herhangi bir şey var mı?” sorusu bu yüzden şirketi tanımak için oldukça iyi bir fırsattır.

Geri bildirim gerçekten çok önemliyse ve görüşmeyi yapan kişide o samimiyeti hissettiyseniz kendisine özelden bir email veya Linkedin’den mesaj atmanızı tavsiye edebilirim. Özellikle yeni mezun bir adaysa, kendisini geliştirmesi için ben şahsen elimden geleni yapmaya çalışırım ve çalıştığım şirket açısından sorun yaratmayacak bir tutumla adayın sorusunu yanıtlamaya çalışırım. Eminim pek çok işe alımcı ve görüşmeci de benzer şekilde davranacaktır.

One thought on “Adayların Görüşmede Sormaması Gereken O Sorulardan Biri

  1. Biz mülakatlarımız da adaydan bizi, işe alım sürecini değerlendirmesini istiyoruz. Eğer aday da kendisinin değerlendirilmesini istiyorsa kırmadan, güçlü ve zayıf yönlerini kendisiyle paylaşıyoruz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s