selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Ne Yaparsan Yap Ama Lütfen Şu 7 Şeyi Daha Az Yap!

Yorum bırakın

1 – Birisiyle konuşurken sürekli telefona bakma.

Yıllar sonra zaman-mekan-müsaitlik durumlarını denk getirip buluştuğun arkadaşınla görüşmüşken, karşısında sürekli whatsapp’ta başkalarıyla yazışmak zorunda değilsin. Kendine karşıdan bakabilseydin ne hissederdin?

2 – Toplantıda ana konu dışında işlerle uğraşma.

 

Maalesef toplantı yönetimi konusunda genel anlamda bir sıkıntımız var. Toplantıya kimlerin katılması gerektiği, toplantının ne kadar sürmesi ve nelerin hangi çerçevede konuşulması gerektiği gibi kısımlarda pek başarılı değiliz. Bu yüzden de bazen oldukça sıkıcı olan, sizinle hiç ilgisi olmayan, bir şey katamayacağınızı ve bir şey alamayacağınızı düşündüren toplantılarda bulunmak zorunda kalabilirsiniz. Yine de akıllı telefonunuzla oynamak, laptopta epostalarınızı kontrol etmek, önünüzdeki deftere karikatürler çizmek, kabul edelim ki, çok hoş davranışlar değil.

 

 

3 – Önemli kişilere vakit ayırmayı erteleme.

İşlerin ne kadar yoğun, hayatın ne kadar stresli ve yorucu olursa olsun, senin için değerli olan kişilere zaman ayırmayı erteleme. Uzaktaki anneye durup dururken gönderilen bir çiçek, sevgiliyle arada bir de olsa yenen yemek, bugüne kadar yolunu aydınlatmış olan büyüklere bayramda bir telefon gibi şeyler çok zor değil. Hayatında var olan ve sana değer katan, seni mutlu eden kişilere sözsüz bir teşekkürü çok görme…

 

4 – Sosyal dünyadan saniyesinde haberdar olamazsın diye korkma.

 

Facebook, Twitter’ı açıp “hadi bişe olsun” diye beklemeye, sürekli newsfeed’i güncellemeye gerek yok. Önemli bir şey olursa seni bulur zaten. Yok illa yapacaksan da, sonra vay efendim hiçbir şeye yetişemiyorum, zaman bulamıyorum demeyeceksin arkadaşım.

 

5 – Hatalardan ders çıkarmayı unutma.

 

Hata yapılır, bu kısımda bir şey yok. Önemli olan öncelikle hatayı nasıl düzeltebileceğin, sonra da o hatayı daha sonra tekrarlamamak için nasıl bir ders çıkarman gerektiğidir. Ayrıca bir ders çıkarmak için o hatayı illa kendin yapman da gerekmiyor. Derler ki; “Akıllı liderler hatalarından öğrenir. Daha akıllı olanlar ise diğerlerinin hatalarından öğrenir.” Yani, daha öğretici olduğunu kabul etsem de, öğrenmek için hata yapmayı beklemek anlamsız.

 

 

6 – Aceleci olma.

Yeterince olgunlaşmamış fikirlerin için bile mutlaka atılabilecek adımlar vardır. %100 hazır olmak diye bir şey yok, yolda nelerle karşılaşacağını görmen için önce yola çıkman gerekir bazen.

 

7 – Dedikodudan uzak dur.

Başkaları hakkında konuşmaktansa daha faydalı diyaloglara girebilirsin. Dedikodu yapmak veya bizzat üretmek, başkasının arkasından konuşmak, özel olabilecek, konuşulmaması gereken bilgileri uluorta konuşmak gibi eylemlerden kaçınmak çok da zor olmasa gerek.

Madde konuları Jeff Haden’ın inc.com‘daki yazısından alındı.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s