selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Psikolojik Sermayeniz Ne Kadar Güçlü?

2 Yorum

“Değerlendirme Merkezi ve Mülakatlarda %100 Başarı” kitabını okuyanlar kitabın en sonunda “Önerilen Diğer Kitaplar” başlığı altında bir kitap listesi ile karşılaşırlar. Listede, iletişim becerilerini güçlendirmeye dair en kıymet verdiğim kitaplardan bazılarının isimleri yer alır. Onlardan biri de Hülya Mutlu’nun “Tam Üstüne Bastın” başlıklı ilk kitabıdır. O kitabı keyifle ve altını çize çize okumuştum. İnsanı kendine dönmeye ve düşünmeye teşvik eden, iş yaşamında iletişim becerilerini güçlendirmek için öneriler paylaşan akıcı bir dili vardır.

Sevgili Hülya Mutlu’nun ikinci kitabı “Bu Bir Yatırım Tavsiyesidir” ise bu sene raflarda yerini buldu. Çok kısa bir süreliğine Türkiye’ye gitmişken hemen çantama attım ve dönüş yolunda okumaya başladım. Önceki kitap daha çok başkalarıyla iletişime odaklıyken bu kitap daha çok insanın kendisiyle olan iletişimine odaklı diyebilirim.

Ana konumuz psikolojik sermaye. Psikolojik sermayenin ne olduğuna dair uzun uzun açıklamalar var elbette. Ancak benim en beğendiğim kısım şu oldu:

“İnsanlık sermayesi “ne biliyorsun?”

Sosyal sermaye “kimi biliyorsun?”

Finansal sermaye “neye sahipsin?” sorularına cevap verirken

Psikolojik sermaye “kimsin?” ve “pozitif gelişim bakımından ne olabilirsin?” sorularına cevap verir.”

Kitaptan altını çizdiğim diğer kısımlara bazı örnekleri aşağıya ekliyorum:

  • “Engin Geçtan yetersizlik hisseden insanların yücelttikleri ve kendilerinden daha yeterli buldukları insanlara karşı bilinçdışı bir düşmanlık ürettiklerini söyler İnsan Olmak kitabında. Beyin hemen meşhur kısa yollar kullanma özelliğini aktive ederek karşıdakini tehdit olarak algılama komutu verebiliyor.”

  • “Psikolog Susan Albers imposter sendromunu “Sizin dışınızda herkesin hayatta ne yapmaları gerektiğini bildikleri düşüncesi ve kaybolmuşluk hissidir.” diye açıklıyor.”

  • “Konfor bir uyuşturucudur. Bir kez ağına düşerseniz müptelası olursunuz. Zayıf bir insana düzenli çevresel uyarılar, iyi bir yemek ve ucuz eğlenceler verin, bütün tutku, hırs ve heveslerini pencereden fırlatır. Konfor alanı düşlerin, hayallerin, yok olduğu yerdir.” Carl Jung

  • “Eski bir Hint öğretisi “en büyük erdemlerden biri kişinin eski halinden daha iyi olmak için sürekli çaba göstermesidir” fer. Ve İslam alimlerinden Beyhaki ise “İki günü eşit olan aldanmış, bugünü dünden kötü olan ise lanetlenmiştir.” der. İnsanın kendini geliştirmesi her şeyden evvel kendi ruh sağlığına şifa olmakla beraber topluma da büyük katkıdır. Pek çok hedefi olan insanoğlunun en temel hedefi kendine sürekli eklemek olmalı. Ama önce “neyi öğrenmeliyim, neden öğrenmeliyim, nereden öğrenmeliyim?” sorularının cevabını vererek öğrenme hedefleriniz konusunda netleşerek yola çıkın.”

Kitabın ilk yarısı psikolojik sermaye kavramını ve bağlı kavramları daha akademik açıdan ele alırken ikinci yarısı daha fazla anekdot, hikaye ve örnekler içeriyor. Başka bir deyişle, önce teorisini sonra pratiğini aktarıyor.

Hayatta bizleri zorlayan pek çok faktör var. Muhtemelen gelecekte de öyle olacak. Değiştiremeyeceğimiz bu kısmı en hızlı şekilde kabullenip kendi kontrolümüzde olan psikolojik sermayemiz üzerinde bir an önce çalışmaya başlamak için bu kitap güzel bir yol haritası olacaktır.

Unutmayalım ki, Charles Schulz’un da dediği gibi

“Bir insanın en ağır yükü, gerçekleştiremediği potansiyelidir.”

Bu kitap önerisiyle potansiyelinizi gerçekleştirme yolunda adımlar atarak hafiflemenize katkı sağlayabilirsem, ne mutlu bana. 🙂

2 thoughts on “Psikolojik Sermayeniz Ne Kadar Güçlü?

  1. Hülya Hanım’ın kitaplarından kendi yazılarından haberim olmuştu ancak yazınızda yaptığınız doyurucu açıklamalar kitapların tamamının okunması gerektiğini gösteriyor. Teşekkürler tanıtım için 👍👏☘️

Yorum bırakın