selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Karar Vermeden Önce 6 Ayrı Şapka Takarak Düşünün

1 Yorum

6 düşünme şapkası önemli ve güçlü bir karar verme tekniği olarak bilinir. Edward de Bono’nun kitabı “6 Thinking Hats”de detaylıca bahsedilen yöntem iş hayatında sıkça uygulanmaktadır. Birtakım farklı açılardan olaylara yaklaşarak tüm boyutlarıyla ele almayı ve daha doğru kararlar almayı sağlar. Alışık olunan düşünme şeklinin dışına çıkararak içinde bulunan durumun tam olarak anlaşılmasını kolaylaştırır.

Çoğu başarılı kişi rasyonel ve direkt düşünme stilini kullanır. Başarılı olmalarının önemli sebeplerinden biri de budur. Ancak bazen sorunlara duygusal ve yaratıcı taraftan bakmakta zorlanırlar. Başka bir deyişle, planlanmış olanların değişimine direnç gösterir ve hayati öneme sahip değişikliklerin yapılmasından kaçınırlar.

Benzer şekilde karamsar kişiler de aşırı savunmacı olabilir. Veya duygusal kişiler soğukkanlı olmaları gereken durumlarda akılcı yöntemleri göremiyor olabilirler.
Sorunlara 6 düşünme şapkası yöntemiyle yaklaşırsanız, tüm bu karakterlere bilinçli şekilde bürünerek çözüme ulaşabilirsiniz. Karar ve planlarınız hırs, beceri, sağduyu ve yaratıcılık ögelerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkabilir.

Bu tekniği başka kişilerle yaptığınız toplantılarda veya tek başınızayken uygulayabilirsiniz. Toplantılarda birbirinden farklı karakterlere sahip kişilerin tartışmalarında karşılaşılacak anlaşmazlıkları önleyebilirsiniz.
Her bir düşünme şapkası farklı bir düşünce stili anlamına gelir. Fiziksel olarak ortada olmayan şapkalar “varmış gibi” hayal edilerek düşünceye uygulanır.

Her bir şapka şu şekilde renklerle açıklanabilir:

Beyaz Şapka:

Bu düşünme şapkasıyla, eldeki verilere odaklanılır. Sahip olunan bilgiye bakılır ve bu bilgi ile ne yapılabileceği üzerinden ilerlenir. Sahip olunan bilgi içinde eksik kısımlar varsa o boşluklar doldurulmaya çalışılır. Geçmişe ait grafikleri değerlendirdiğimiz ve tarihsel verilerden yararlandığımız düşünme şeklidir.

Kırmızı Şapka:

Kırmızı şapkayı takarak, duygusal bir yaklaşım edinebilirsiniz. Karşınızdaki kişilerin duygusal açıdan nasıl tepki vereceğini önceden kestirmek için kullanabilirsiniz. Sebeplerinizi tam olarak bilmeyen kişilerin muhtemel cevaplarını bu şekilde öngörebilirsiniz.

Siyah Şapka:

Bu şapkayı taktığınız zaman, vereceğiniz kararın tüm kötü yönlerini görebilirsiniz. Şüpheci ve saldırgan bir şekilde olayları incelersiniz. İzleyeceğiniz yolun neden doğru sonuca götürmeyeceğini görmeye çalışırsınız. Bir plandaki zayıf noktaları gösterdiği için faydalı bir şapkadır. Gördüğünüz zayıf noktaları nasıl ortadan kaldıracağınızı araştırmak, gerekiyorsa değişiklik yapmak ve zorluklarla nasıl mücadele edeceğinizi belirlemek bu şapkanın düşündüreceği yönlerin sonucunda yapmanız gerekenlerdendir. Bu şapka ile düşündüğünüz zaman muhtemel riskleri de önceden görebilirsiniz. Özellikle iyimser bir karaktere sahipseniz, zorlukları karşılaşmadan önce görerek önlem almanız için kullanışlı bir tekniktir.

Sarı Şapka:

Siyah şapkanın aksine, sarı şapka iyimser ve olumlu düşünmenizi sağlar. Böylece bir projenin tüm olumlu yönlerini görebilir ve kararlarınızı ona göre değerlendirebilirsiniz. Devam eden bir işte her şey kötü gidiyor gibi görünürken bu şapkayı takmak sizi yeniden motive edebilir.

Yeşil Şapka:

Bu düşünme şekli size yaratıcılık sağlar. Karşılaştığınız soruna yaratıcı çözümler üretmenizi kolaylaştırır. Tek yapmanız gereken düşüncelerinizi serbest bırakmak ve gidecekleri yere gitmelerine izin vermektir.

Mavi Şapka:

Bu şapka, süreci ve gidişatı kontrol altında tutmanızı sağlar. Özellikle yöneticiler için uygun bir düşünme şapkası olarak bilinir.

Tüm bu şapkaların birlikte kullanılması düşünce çeşitliliği katacağından daha hızlı ve doğru sonuca götürecektir. Özellikle “enine boyuna” düşünmesi gereken meslekler ve iş alanları için oldukça elverişli bir yöntemdir.

One thought on “Karar Vermeden Önce 6 Ayrı Şapka Takarak Düşünün

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s