selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

CEO’lara göre İK’nın yeni becerilere ihtiyacı var! [Araştırma]

Yorum bırakın

PERYÖN sponsorluğunda Bilgi Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği “İK Nasıl Algılanıyor” araştırmasına göre üst yönetimin İK algısı pozitif yönde gelişiyor. CEO ve diğer üst düzey yöneticiler, bir iş ortağı olarak önemli bir yol kat eden İK’nın söz sahibi olma yolunda fark yaratacak yeni becerilere ihtiyacı olduğunu düşünüyor. PERYÖN PY, yeni sayısında CEO’ların gözünden İK’nın itibarını ele aldı.

PERYÖN sponsorluğunda Bilgi Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği “İK Yönetimi Nasıl Algılanıyor” araştırmasının sonuçlarına göre, yöneticiler İK’yı işe alım ve performans değerlendirmede başarılı, yetenek yönetimi ve kariyer gelişiminde yetersiz buluyor.

Şirketlerin CEO ve İK dışındaki üst düzey yöneticileri tarafından İK’nın nasıl algılandığını inceleyen araştırma 2013’ten bu yana yapılıyor. 2014 sonuçları açıklanan “İK Yönetimi Nasıl Algılanıyor” araştırmasına 12 ilde 147 şirketten İK dışındaki CEO/ Genel Müdür ve diğer üst düzey yöneticiler katıldı. Araştırmanın önemli sonuçları şöyle:

  • Katılımcıların yüzde 62’si ideal IK yöneticisinin, IK dışındaki bölümlerde de deneyimi olması gerektiğini belirtiliyor. Bu oran 2014’te 2013’e göre 15,5 puan artmış durumda.
  • Katılımcıların yüzde 56’sı önümüzdeki 5 yıl içinde şirketlerin IK yöneticilerinin stratejik yönetim üzerindeki rollerinin değişmeyeceğini, yüzde 39,3 ise daha çok rol üstleneceklerini düşünüyor.
  • İK’nın ortalamanın üzerinde başarılı bulunduğu ve etkili olduğu düşünülen uygulamalar 2014’te raporlama, işe alım ve performans değerlendirme olarak öne çıkıyor. Başarısız bulundukları alanlar ise kariyer gelişimi, yöneticilere iç danışmanlık, yetenek yönetimi. İK, çözüm için çaba göstermek ve açık ve şeffaf iletişim kurmak
  • İK, çözüm için çaba göstermek ve açık ve şeffaf iletişim kurmak tarafından başarılı bulunurken, sorun çözme becerisi, istek ve ihtiyaçlara geri dönüş süresi ihtiyaca uygun ve eksiksiz bilgi sağlama tarafında başarısız bulunuyor.
  • İK’nın en güçlü yetkinlikleri ise ilişki kurmak ve geliştirme ve ekip çalışması olarak görülüyor. Gelişime açık alanlar ise, yenilikçi olmak, karar vermek ve ikna etmek olarak belirtiliyor.

Yönetimin Liderleri ne diyor?

2011’de Kanadalı İnsan Kaynakları Profesyonelleri Birliği tarafından yapılan (Human Resources Professionals Association) “CEO perspektifiyle İK’nın rolü ve Geleceği” konulu araştırmaya göre CEO’lar İK yöneticilerini “değer katan güvenilir sırdaşlar” olarak tanımlıyor. Son birkaç yılda, bir iş ortağı olarak iyi bir iş çıkaran İK yöneticilerinin İK becerileri yanında iş konusundaki bilgilerini derinleştirmelerini bekliyor. Türkiye’deki CEO’ların düşüncesi de çok farklı değil. Liderler İK’nın sektörel, ticari ve finansal bilgisini artırarak, bilgi ve yönetim becerisini güçlendirerek fark yaratabileceğini ve yönetimdeki ağırlığını artırabileceğini düşünüyor.

Yorum bırakın