selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Haleti Ruhiyeniz Bakış Açınızı Nasıl Etkiler?

2 Yorum

Daha önce görmüş olma ihtimaliniz yüksek olan bir videoyla başlayacağım.

Video genellikle konsantrasyon, odaklanma gibi konularda örnek olarak gösterilir ve aslında bir dikkat testidir. Çoğu kişi bu testte kendinden beklenmeyecek bir performans gösterir. Ben de ilk izlediğimde tuzağa düşmüştüm.

Bu test, zihnimizin bize oynayabileceği oyunların da bir göstergesi aslında. Ya da kendi kendimizi nasıl tuzağa düşürebileceğimizin bir göstergesi mi demeli? Göz, görmemizi ve gördüğümüzü beyinle algılamamızı sağlayan bir araçtır ancak bu deneyde olduğu gibi her zaman beyne gördüğünü iletmeyebiliyor. Göz ve beyin bize her zaman dünyayı olduğu gibi yansıtan bir ayna değildir. Bazen dünyayı ilgilerimize, hayallerimize, davranışlarımıza göre görmek istediğimiz şekilde “yaratarak” algılatan bir sisteme de dönüşebilir. Kaliforniya Üniversitesi’nden Erika Siegel’in Psychological Science’ta yayınlanan ilginç çalışmasına göre, ruh halimiz diğer insanların yüzünde gördüklerimizi etkiliyor.

Deneyde katılımcılara farklı insanların yüzlerine ait fotoğraflar gösteriliyor. Fotoğraflar bilinç seviyesinde uzun uzadıya inceleyemeyecekleri kadar hızlı ancak duygu durumlarına göre bakış açılarının etkilenebileceği kadar da yavaş şekilde geçen fotoğraflarda mutlu veya mutsuz insanlar görüyorlar. İkinci aşamada kendi duygu durumlarını belirtiyorlar.

Sonuçta görülüyor ki keyfimiz yerindeyken etraftaki kişilerin daha güler yüzlü olduğunu düşünmeye meyilliyiz. Kendimiz huysuzsak ve somurtuyorsak o sırada diğer insanlar da bize daha somurtkan görünüyorlar.

O halde dünyayı daha çekilir görmek için belki de tek ihtiyacımız kendi güzel gülüşümüzdür. Olamaz mı? Bence olabilir. 🙂 Hem gülümsemek somurtmaktan fiziksel olarak çok daha kolay. Çünkü somurturken 43 kasımız aktive olurken gülümsemek için 17 tanesi yetip de artıyor bile.

2 senedir şirketlerde Kahkaha Yogası yaptırıyorum, her fırsatta bloğumda da gülmenin faydalarını anlata anlata bitiremiyorum.

Haydi 2 farklı araştırmadan daha bahsedeyim:

Nöropsikoloji Dergisi’nde yayınlanan bir makalede, gülümseyen bir insanla karşılaşmanın beyinde görsel ödüllendirmeden sorumlu olan orbitofrontal korteksi harekete geçirdiği ortaya çıktı. Yani, karşımızda gülümseyen biri olduğunda kendimizi ödül almış gibi hissediyoruz.

Ayrıca, 2011 yılında Face Research Laboratory’de yapılan bir araştırmada, katılımcılardan karşılarındaki kişilerin gülümseme ve çekicilik seviyelerini puanlamaları istendi.

Araştırma sonucunda, hem kadınların hem de erkeklerin gözlerinin içine bakan ve gülümseyen denekleri daha çekici buldukları görüldü.

Ve unutmayın, gülümsemek en iyi ilaçtır!

2 thoughts on “Haleti Ruhiyeniz Bakış Açınızı Nasıl Etkiler?

  1. Ben kendimi hep çok dikkatli olarak tanımlardım ama bu test beni de o tuzağa düşürdü. Keşke sizin gibi olumlu ruh haline sahip kişilerden etrafımızda daha çok olsa. Çünkü ben kendimi ne kadar pozitif düşünmeye telkin etsem de etrafımdakiler bu kadar negatif oldukça fazla dayanamıyorum.

  2. Çocuklarımın büyüdüklerinde de böyle güleryüzlü olmaları için elimden geleni yapıyorum. Sizin yazınızda okumuştum çocuklar 400 kez gülüyormuş ama bizler 15 kez gülüyormuşuz. Akşam eve gidip onlarla 10 dakika bile geçirdiğimde o enerjileri bana da geçiyor bütün yorgunluğumu alıyorlar umarum büyüdüklerinde onlar da bizim gibi somurtkan olmazlar.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s