Jobvite’ın araştırmasına göre 2012 yılında işe alım uzmanlarının %93’ü Linkedin’den faydalandı.
Linkedin dünyadaki sosyal ağlar içinde en profesyonel olanı ancak ne yazık ki pek çoğumuz hala Linkedin’i doğru kullanamıyoruz. Profesyonel hayatta yer alan birçok kişi bu sitenin farkında olmadığı için bir hesap açmıyor. Hesabı olan birçok kişi de bilgilerini güncellemeye önem vermiyor.
Linkedin’de bir hesabınızın yani bir özgeçmişinizin olması da tek başına yeterli değil, kendi mesleğinize uygun olan gruplara üye olmak, güncel bilgileri ve gelişmeleri takip etmek, mesleki gruplarda oluşan tartışma platformlarında fikirleri uygun bir dille beyan etmek gerekiyor. “Uygun bir dil”den kastım da şu: Ben blog paylaşımlarımı düzenli olarak Linkedin gruplarında tartışma açma amacıyla yayınlıyorum. Oraya gelen yorumların da birçoğu o kişiyi “tanımama” yardımcı oluyor. Örneğin dün tartışmalarımdan birine yorum yapan bir beyefendi, yöneticileri ve çalışma arkadaşları hakkında oldukça olumsuz ve profesyonellikten uzak yorumlarda bulunmuş. Profesyonel tartışmalarda fikir belirtmek adına kendinizi olumsuz tanıtmaktan kaçınmalısınız.
Bunlara ek olarak Linkedin’de kaç tane arkadaşınız/takipçiniz olduğu ilk bakılan nokta değil. Linkedin’de tanıdık tanımadık herkesle bağlantı kurmaktansa, gerçekten sizinle alakalı olacak kişilerle bağlantıda olmanızda fayda var.
Önünüze gelen İnsan Kaynakları çalışanını eklemektense yönetici pozisyonunda olanlar ile içinde bulunduğunuz veya bulunmak istediğiniz sektörde yer alan İK’cılarla bağlantı kurmaya çalışmalısınız.
Bunun yanında en fazla gördüğüm, Linkedin üzerinden iş arama faaliyeti. Linkedin iş arama sürecinde bulunmaz bir nimet ancak bu fırsatı pek doğru kullanamıyoruz. Linkedin’de sık sık özel mesaj olarak CV alıyorum. Bu gelen mesajlardaysa ilk baktığım şey şu oluyor: Bu kişi mesajı bana mı yollamış, yoksa to’daki onlarca kişiden sadece biri miyim? Eğer toplu mesaj olarak atmışsa kişinin beni önemsemediğini düşünerek ben de kendi yoğunluğum içinde onun cv’sini önemsememeyi tercih ediyorum.
Eğer direkt mesaj yoluyla CV’nizi paylaşıyorsanız bunu karşınızdaki kişiyi özel hissettirerek yapın ki özel bir karşılık alabilesiniz. To’da sadece onun ismi olsun, direkt o kişiye ismiyle hitap ederek başlayan bir mesaj yazın. Aksi takdirde büyük ihtimalle cevap bile almayacaksınız.
Bunun dışında Linkedin’den bir de iş görüşmesi sürecinde faydalanabilirsiniz. İş görüşmesine gitmeden önce görüşeceğiniz şirketi mutlaka araştırmalısınız. Bu araştırma sürecine görüşme yapacağınız kişinin özgeçmişini de eklemelisiniz. Sizinle mülakatı yapacak olan kişinin ismini epostada veya telefonda öğrenebildiyseniz mutlaka Linkedin profilini inceleyin ve ortak noktalar yakalamaya çalışın. O ortak noktalarınızdan görüşme içinde “çaktırmadan” söz ederseniz artı puanları toplama olasılığınız artacaktır.
Görüşme sonrasındaysa o kişiye Linkedin üzerinden laubali olmayan ama sıcak bir “tanıştığımıza memnun oldum, görüşmemiz esnasında göstermiş olduğunuz nazik tavırlarınız için teşekkür ederim” mesajı atarsanız pek çok adaydan daha özel bir noktaya ilerleme fırsatı edinebilirsiniz.
Özetle, teknolojiyi lehinize kullanmak sizin elinizde, var olan imkanları doğru zamanlama ve doğru üslupla kullanmak belki de hayatınızın fırsatlarına açılan kapıların anahtarını verir.
23 Ocak 2013, 14:21
Hoş bir anlatım olmuş, faydalı olacağını düşünüyorum.. Paylaşımınız için teşekkürler..
23 Ocak 2013, 14:23
Murat Bey,
Teşekkür ederim.
Saygılarımla.
24 Ocak 2013, 12:08
Selin Hanım,
Yazıyı okurken sanki duygularıma tercüman oldunuz diyebilirim. İş arama sürecinde yazdıklarınızı dikkate alacağım.
Paylaşımlarımızın sürmesi dileğimle
Ekmel Aksoy
24 Ocak 2013, 12:15
Ekmel Bey,
Faydalı olmasını dilerim.
Beğeniniz için teşekkürler, saygılarımla.
06 Şubat 2013, 13:21
Blog’unuzla tanıştığımdan beri takip ediyorum. Yolun başındayım demişsiniz ancak güzel tespitlerle başlamışsınız. İş arama sürecinde değilim şahsen ancak iş arayan arkadaşlara yazınızı öneriyorum.
06 Şubat 2013, 13:28
Ali Bey Merhaba,
Teşekkür ederim, mutlu oldum takip ettiğiniz için.
Saygılarımla.
09 Nisan 2013, 07:01
Selin Hanım(adaşım ) ben de yeni yetme :)bir İK’cı olarak sizi hem linkedin’den hem de buradan takip ediyorum. Okuyucuyu sıkmayan, ilgi çekici yazılarınız var. Sitenizi keşfettiğimden beri hepsini okudum diyebilirim. Takipteyim!
29 Mayıs 2015, 14:15
Linkedin’in kullanımı sanki biraz karmaşık, yada bana öyle geliyor 😦
Örneğin, çalışmadığımı ve aktif olarak iş aradığımı nasıl belirtebilirim ? Linkedin sürekli benim bir önceki çalıştığım yeri ve pozisyonu en üstte tutuyor.