Bir Harvard Business Press kitabı olan ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından dilimize de çevrilip basımı gerçekleştirilen oldukça bilgilendirici ve akıcı bir dili olan bu kitabı önermek istiyorum sevgili meslektaşlarım ve İK’cı olmayıp da konuya ilgi duyan siz sevgili okuyucular! 🙂
Richard Luecke’in kaleme aldığı En İyi Elemanı İşe Almak ve Elde Tutmak, her zaman savunduğum gibi doğru işe alım yapabilmek için öncelikle görev tanımlarının belirlenmiş olması gerektiğinden başlıyor, mülakat soruları, aday bulma, yerleştirme, referans kontrolü, iş analizi gibi işe alım süreçlerine ve sonrasında çalışanları mutlu ve bağlı çalışana dönüştürecek İK uygulamalarına yer veriyor kitabında.
Sadece İnsan Kaynakları çalışanlarının değil, bence yöneticilerin de mutlaka okuması gereken bir kitap, zira mesleki terimlere girmeden, bol örnek, grafik ve açıklamalarla anlattığından herkes mutlaka kendine ait bir şeyler bulacaktır diye tahmin ediyorum.
Benden kitap tavsiyesi istediğinde bu kitabı da önermiş olduğum, benimle blogum üzerinden iletişime geçen bir meslektaşım da okumuş ve sonrasında kitabı faydalı bulduğunu anlatan mailine bir de şu görseli eklemiş:
Referans kontrolünün önemine ve nasıl yapılması gerektiğine dair tüyolara yer veren bu kısmı okurken ben de hemen bu cümlelerin altını çizmiştim. Tekrar hatırlamama ve kitabı okuyamayanların hızlıca bu cümlelere göz atmasına fırsat verdiği için Uğur Kaya’ya teşekkürler. 🙂
19 Ağustos 2013, 08:13
Merhaba Selin,
Bahsetmiş olduğun kitabı üniversite yıllarımda okumuş ve kitaptan sınav olmuştuk. Etkili bir çalışma olmuştu bizler için… Referansla ilgili bölümü büyük ihtimalle arkadaş bütün bloggerlarla paylaşmış. Kendisine buradan tekrardan teşekkür etmek istiyorum. Bu vesile bir kitabın tanıtımına aracılık etmiş oldu. 🙂
09 Eylül 2013, 18:48
işe alım süreçlerinin fazla uzatılması işveren ve çalışan açısından gereksiz bir maliyet oluşturuyor.ön görüşme,son görüşme,mülakat,kişilik envanteri,değerlendirme vs.çalışan daha işe başlamadan canından bezmiş oluyor.işe alımda eğitim ve tecrübe gibi niteliklerin değerlendirilmesinin gereksiz olduğunu ve işe alım süreçlerini yönlendirenleri yanıltabileceğini düşünüyorum.işe alım süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktaların,uyum,yaratıcılık,duygusal zeka ,ahlaki nitelikler vb olması gerektiğini düşünüyorum. maalesefnsan kaynakları yöneticilerimiz işe alım süreçlerini ezbere harfiyen uygulamakla zaman ve eleman kaybediyor.aynı zamanda Richard Luecke’un bu konuda dikkate alınabilecek bir otorite olmadığını ve amerikan kültüründen yola çıkarak elde ettiği bir takım bilgileri bilimsel bilgi olarak insanlığa sattığı kanısındayım.türkiye de kültür ekonomik özellikler ve demografik yapı çok farklı olduğundan amerikada ki insan kaynakları uygulamalarının türkiye de aynı sonuçları vermeyeceğini düşünüyorum.
01 Temmuz 2016, 18:05
Tuna bey
Yazdıklarınıza içtenlikle katılıyorum.,
Ben bir i.k. uzmanı değil smmm’ yim.Bir çok kurumsal firmanın işe alım sürecine çalışan adayı olarak katılmış biriyim ve ik. uzmanlarının adayın karakter yapısını ve çalışma hayatında bulunma amacını araştırmaktan çok, deneyimlerini masaya yatırıp inceledikleri sorularla karşı karşıya kaldım. Ve bu durum sürecin basitleşmesine neden olduğu kanaatindeyim.Ve Türkiye ekonomisinde yeralıp emek ve zaman harcayan insan kaynakları uzman ve sorumlularının kendilerini Türkiye demografik yapısına uyan kitap ve literatürdeki makaleleri okuyarak eğitme ve geliştirmeleri gerektiğine inanıyorum.
Tüm Türkiye çalışanlarının yetenekli ve doğru karar verebilen İnsan Kaynakları personelleri ile karşılaşma dileğimle
Ayşemin ATMACA