Yunus Emre’nin sözüne kulak verip, bildiğini paylaşmaya, hatta sırf paylaşmak için öğrenmeye çabalayanlar içindir bu yazı.
Bazılarınız biliyordur, şu aralar Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri’nde bir kurumsal eğitim akademisi kuruyoruz. Çalışanların gelişimlerine sadece eğitimle değil, koçluğu ve mentörlüğü de içeren, kişiselleştirilmiş eğitim programlarıyla desteklenen bir akademi çatısı altında katkı sağlamak için o toplantı senin bu eğitim içeriği benim koşturup duruyoruz. 🙂
2,5 ay önce bir üyesi olduğum Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri ailesinin, ismine yakışan bir akademisi olsun, lafta kalmayan yoğunlukta ve derinlikte kalitesi olsun, eğitimi alan da veren de akademinin “hayrını” görsün diye çalışıyoruz.
Ben de tam, hayata geçirilmesi ana sorumluluklarımdan biri olan akademimizi “nasıl daha iyi bir hale getirebiliriz” diye düşünürken Indense Eğitim tarafından düzenlenen bir “Kurumsal Eğitim Akademileri Zirvesi” olduğunu gördüm. (Tamam önce ben görmedim, Ali Cevat paylaştı da öyle gördüm.) “İşte!” dedim, “İşte aradığım bilgi ve tecrübe orada!”. Ne de olsa daha önce akademi kurmuşluğum yok, akademi kurma sürecinde yer alma tecrübem yok. Madem burada kurulmuşu var, madem tecrübe edilmişi, tecrübe ettikten sonra üzerine yatılıp kalkılıp sindirilmişi kullanılmışı var, e o zaman o değerli tecrübeleri dinlemek de yapılacaklar listemde ilk adımlardan birisi olmalıydı…
Indense Eğitim’in hazırladığı ilgi çekici ve birbirinden değerli akademilerin yöneticilerinin yer aldığı program ile Indense’in sıcakkanlı ve misafirperver danışmanları bir araya gelince ortaya şahane bir karışım çıkmış, Lares Park Hotel’de hayat bulmuş. Nazik davetleri için Indense’e ve Ali Cevat’a teşekkürlerimi bir kez de buradan sunmak isterim.
Zirvede tuttuğum notları yorum eklemeden, duyduğum gibi paylaşıyorum:
GEZİN CANKAT ACARBAY (VODAFONE RED ACADEMY)
2011’de kurulmuş, 1 kişi yılda 30 saat eğitim alıyor. %40 dışarıdan eğitmen, 187 iç eğitmen var.
%48 web tabanlı online eğitimler.
1 akademi çalışanı günde ortalama 23 kişiyle konuşuyor. (help desk yapmışlar)
Günde 5 eğitim duyurusu atıyorlar. Günde 74 kişiyi eğitime davet ediyorlar.
Liderlerin konuştuğu dili değiştirmek istiyorsanız >> transformasyon eğitimleri düzenleyin.
Değişim yönetimi projeleri yapmak istiyorsanız akademi güzel bir araç olacaktır.
Vodafone United diye bir oluşum yaratmışlar. Kendisi de ilişki yönetimi koçluğu ve drama için eğitimler almış. Takımla birlikte katılıyormuş kişiler ve dramalar üzerinden eğitim oluyormuş ve daha çok sorularla birlikte sorunlarını konuşuyorlar. Böylece eğitim ihtiyaç analizi de ortaya çıkmış oluyor.
Yönetime düzgün raporlama yapabilmek çok önemli. Artık adam gün sayıları o kadar anlamlı değil. İK KPI’larıyla birlikte sunabilirsiniz. “Örneğin, biz mentorluk projesinde kümelerle sunduk. 56 mentor, 80 mentee ve 8 kişi hem mentor hem mentee. En çok pazarlama departmanı mentörlük istedi. Mentörleri cinsiyet ve yaş dağılımlarıyla birlikte ilettik.”
BARIŞ MÜSTECAPLIOĞLU (TAV AKADEMİ)
Akademiyi bir şirket gibi kurmuşlar. Akademi direktörü direkt genel müdüre bağlı. Çünkü kendisi de akademide genel müdür gibi çalışıyor, ik’dan bağımsız. Çin’deki havalimanında bile eğitim verdikleri oluyor.
Her sene eğitim kataloğu hazırlıyorlar. 130’dan fazla eğitim başlığı var.
Gelecekteki stratejilere şirketi hazırlamak için akademiyi kullanıyorlar.
Değişim odaklı, zoraki değil talep edilen, yaratıcı ve yenilikçi bir akademi.
Marketing yapmalısınız, posterler hazırlamalısınız.
Eğitmenlere plaket veriyorlar.
Eğitmenlik ücreti de var. İngilizce olarak yurtdışında eğitim verecekse daha yüksek ücret. Tunus’da çalışan biri maaşı düşük olduğu için, eğitmenlik ücreti maaşının üzerinde bile olabiliyor.
Eğitim vermeye zorlayabilirsiniz ama iyi eğitim vermeye zorlayamazsınız.
“Ücret ödeyince eğitim vermek için talep gelmeye başladı. Biz aralarından iyi olanları seçtik.”
BANU ÇAKAR (ARAS AKADEMİ EĞİTİM MÜDÜRÜ)
Oryantasyon programına “ilk adım okulları” diyorlar. İstanbul’da iki lokasyonda şubenin aynısını yapmışlar, simulasyon ile oryantasyon yapılıyor o lokasyonlarda.
20 üniversite ile işbirliği içindeler. Eğitimlerinin akreditasyonunu öyle sağlıyorlar. Webinar toplantısı yapıyorlar. Sahayı bu şekilde eğitimlere dahil ediyorlar.
DENİZ AKADEMİ
Deniz TV kurmuşlar, webinar yapıyorlar. Metodoloji önemli diyor. 4’e ayırmışlar eğitimleri.
- Kariyerime başlıyorum (oryantasyon)
- Kariyerimi geliştiriyorum
- Kariyerimi yönetiyorum
- Kaptanlık (liderlik gelişim eğitimleri)
Yılda 2000 kişi işe alınıyor, ortalama 10 gün sınıf eğitimi + 3’te 1 kadar da teknolojik eğitim alıyorlar.
Her programa ROI gerekmez. ROI yapacaklarınızı önceden seçmelisiniz. İhtiyaç varsa ve öğrenilmesi lazımsa ROI önemli değildir.
ERKAN DÜNDAR (YILDIZ HOLDİNG)
KPI’lara adam gün hedefi koymak değil, dönüşümü yaratmak amaç olmalı.
Kurumsal akademi perspektif sunar.
İş birimleriyle ne kadar iş birliği yaparsanız o kadar değer katarsınız.
Akademi şirketin baş ağrısını keşfetme alanıdır.
İstek her zaman ihtiyaç demek değildir. Zaman yönetimi eğitimi istiyorlar diye zaman yönetimi eğitimi vermeniz, o sorunun çözüleceği anlamına gelmez. Belki de ihtiyaçları o eğitim değildir çünkü.
İK sonuç odaklıdır ama eğitim sonuç odaklı değildir. Bu yüzden hemen netice olmasını beklememeliyiz.
Genel Müdür ile konuşurken davalar, işten çıkarmalar arasında eğitim konusu kaynayıp gidiyor genelde. Ama aslında apayrı ve önemli bir konudur.
Horizon’da akademi müdürü direkt Genel Müdür’e bağlı.
Akademi İK’dan ayrı konumlandırılmalıdır bu şekilde.
Herkes değer zincirinde iş zorluklarının dönüşümüne çalışmalıdır.
Eğitim değil dönüşüm garanti edilmelidir.
Her eğitimden önce GM açılış konuşması yapıyormuş.
SAYNUR ÖNEN (YAPI KREDİ BANKACILIK AKADEMİSİ)
Eğitimlerde 4 odak noktası var:
- Bankacılık eğitimleri
- Sosyal sorumluluk çalışmaları (akademi binasına kitap kutusu koymuşlar, çalışanlar gelirken yanlarında kitap getiriyorlarmış, her ay başka bir okula gönderiyorlar toplanan kitapları)
- Liderlik eğitimleri
- Kişisel gelişim eğitimleri
İK’ya bağlı çalışıyorlar.
Danışma kurullarında akademisyenler var.
Kredili sistemi olan bir eğitim anlayışları var. Terfi için önemli bir kriter olarak kredi tamamlama var. Böylece insanların peşinden koşmuyorlar. Herkes kendisi eğitim için başvuruyor.
Kurumsal iletişim ve üst yönetim desteği olmazsa olmazlardan.
Akademi kurunca eğitim saati %50 artmış ama bütçe aynı kalmış.
Evet, notlar böyle. Alışkanlıklarımın dışına çıktım ve yorum katmadım. Yorumlarımı kendi akademimize katacağım. Kim bilir belki tohumlar fidana, yorumlar tecrübeye dönüşür, seneye de ben çıkar bizim “AkademİK”i anlatırım. 🙂
30 Mart 2015, 16:19
Ne kadar faydalı bilgiler paylasmissiniz tesekkur.ederim umarim dilediginiz sekilde olur herşey