(Başlıkta kelime oyunu yapmaya çalıştım ama sadece çalıştım yani “yaptım” diyemiyorum bakın.)
Geçtiğimiz hafta, İnsan Kaynakları alanının en kaliteli konferanslarından biri (Belki de “en kalitelisi” demek lazım) olan People Make The Brand (PMTB) için Fairmont Quasar’daydık. Otel beklediğimden daha şık olmakla beraber hala Ali Sami Yen stadının yerine park yapılacağı sözü verilmişken bu otelin ve diğer binalarının yapıldığını unutmadım, istesem de unutamıyorum hatta.
Konferansta işveren markası metrikleri, global işveren markalarının lokal uygulamaları, çalışan değer önermesi geliştirme süreci ve sürdürülebilir işveren markası stratejileri ele alınırken 50.000’e yakın Y kuşağı ile gerçekleşen Universum İdeal İşveren Araştırması’nın sonuçları da paylaşıldı.
People Make The Brand’in yaratıcısı ve küratörü Evrim Kuran’ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansın moderatörlüğünü Harvard Business Review Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan yaptı.
“Hem müşteriye hizmeti, hem de çalışana hizmeti sürdürülebilir kılmak, yaratmaktan daha zor” diyen Garanti Bankası İnsan Kaynakları Koordinatörü Burak Yıldıran sunumunda gerçek hikayelerle yaşatılan, şeffaf, ihtiyaca hizmet eden ve çalışanların da söz sahibi olduğu bir deneyimin işveren markasının başarısındaki sırrını anlattı.
Konferansın konuşmacılarından Universum Stratejik Danışma Kurulu Başkanı Claudia Tatanelli konuşmasında 60 ülkede 1,5 milyondan fazla milenyum genci ile gerçekleştirilen Universum İdeal İşverenler Araştırması 2017’nin global sonuçlarından bahsetti ve Türkiye’de 50.000’e yakın gençle yapılan araştırmanın sonuçlarını sundu. Merakla beklenen araştırma sonuçlarından bahseden Tatanelli “Günümüz iş gücünün büyük bir çoğunluğunu oluşturan yeni jenerasyonlar, artık çalışacakları şirketin ya da markanın prestijine değil, varolma amacına ve çalışma kültürüne önem veriyor.” dedi.
“İşveren markası bir proje değil, bir yolculuktur.” diyen Whirpool Emea Yetenek Kazanım Lideri Vittorio Carparelli ise Whirpool’un işveren markası yolculuğundan bahsetti.
Borusan’ın gelecek yolculuğunu ve işveren markası stratejisinin nasıl konumlandırıldığını anlatan Borusan Holding CEO’su Agah Uğur konuşmasında “İşinize yönelik kimsenin görmediği boyutta ve uzaklıkta bir vizyonunuz ve o vizyona yönelik bir tutkunuz olmalı. Ancak o zaman ilham verebilirsiniz. Gerçek mutluluk buradadır.” dedi.
Konuşmasında ‘’Marka vaadi hem müşteri hem de çalışan deneyiminde istikrarlı olmalı ve bunun kanıtları bulunmalı.’’ diyen Vodafone Global İşe Alım ve İşveren Markası Başkanı Catalina Schveninger People Make The Brand sahnesinde Vodafone örneğiyle çalışan değer önermesinin etkinliğini yaygınlaştırmayla ilgili ipuçlarından bahsetti.
İşveren markasının geleceğinden bahseden Universum Global Strateji Başkan Yardımcısı Richard Mosley konuşmasında “İlişkilendirilmiş içerikler”, “Yapay Zeka”, “Sanal Gerçeklik”, “Sürükleyici Oyunlaştırma” ve “Tahmine Dayalı Analitik” araçlarından bahsetti. Mosley “Belirli teknolojik inovasyonlar ana akım haline gelecek ve işveren markasını kurgulanmasına ve uygulanmasına ciddi etkileri olacak.” dedi.
Konferans boyunca önemli gördüğüm noktaları elimden geldiğince #peoplemakethebrand etiketiyle paylaşmaya çalıştım. Bir kısmını maddeler halinde buraya da taşıyorum:
- B2C’yi B2B’yi bırakın; B2H dönemi başladı: Business to Human Gençlerin %48’i “Kariyerimde Girişimciliğimi ve Yaratıcılığımı kullanabilmek istiyorum” diyor, peki kaçı kullanabiliyor?
- Müşteri deneyimine, çalışan deneyiminden 1000 kat daha fazla yatırım yapılsa da müşteriye giden yol çalışandan geçiyor.
- Türkiye’deki gençlerin Avrupa’dakilere kıyasla daha fazla önemsediği şeyler:
Eğitim Gelişim
Yurtdışı seyahat/terfi
İlerleme olanakları
- PWC 2017 araştırmasına göre CEO’ların %75’i şirketlerindeki yeteneklerin kalıcılığı konusunda endişeleniyor.
- Bundan 5 yıl önce X’ler Y kuşağını değiştirebileceğine inanıyordu. Fakat bu arada Y’ler X’leri değiştirdi ve aradaki farklar bir parça da olsa azaldı.
- Gün içinde en çok zamanımızı harcadığımız çalışma deneyimi bizi en az mutlu eden şey; en fazla mutlu olduğumuz özel hayat ise en az zaman ayırabildiğimiz alan.
- Her yıl World Economic Forum’da yayınlanan yıllık The Global Human Capital Report 2017’ye göre, iş hayatında öncelikler 4’e ayrılıyor: Kapasite, Yayılım, Gelişim ve Uzmanlık. Bu 4 alanda Türkiye için güncel durum şöyle: Türkiye, Kapasite ve Gelişim boyutlarında dünya geneline göre oldukça iyi bir konumdayken Yayılım ve Uzmanlık boyutlarında maalesef çok ağır ilerliyoruz.
- Genç profesyonellerin “Şirketimi arkadaşıma tavsiye ederim” skoru Türkiye’de 10 üzerinden 5,67. Yani yaklaşık olarak her 2 genç profesyonelden biri şirketi için “Benden uzak, Allah’a yakın olsun” diyor.