Psikolog Dr. Clare W. Graves tarafından uzun zaman önce başlatılan bir araştırmadan yola çıkarak Steve Creffield 1999’da “The Spiral Staircase” başlıklı bir makale yayınlamış.
Graves’e göre, insan, içinde yaşadığı koşullara göre değişir ve uyum sağlar. Dolayısıyla her insan bir merdivenin basamakları boyunca ileri veya geri gider. O an bulunduğu basamak, öncekinden ve sonrakinden çok daha farklı koşullar yaratır, bu koşullar da tüm düşünce yapımızı etkiler.
Durduğumuz basamak bizim düşünce şeklimizi etkilediği gibi, bizden farklı bir basamakta duran herkes de bizim algımıza göre “sıradışı” görünecektir. Creffield, bu teoriden yola çıkarak her basamağı bir renkle eşleştiriyor. Aynı basamakta duran kişiler aynı rengin ifade ettiği düşünme algısına sahipler.
Bunu bir iletişim metodu olarak hayata uyarlamak mümkün diye düşünüyorum. Burada dikkat etmek gereken şey, renklerin kişiliği değil, sadece farklı düşünme kalıplarının tipolojisini ortaya çıkarmaya yarayan kodlar olduğudur. Dolayısıyla birazdan yazacaklarım daima kesinlik göstermeyecektir, “bazı kişiler için bazen doğru” demek daha doğru olur sanırım. 🙂
Baskın olarak belirlenmiş 6 renk kodu vardır:
1- MOR:
Bu renk kalıbı gizemcilik, alışkanlık, adetler ve ritüellerle doludur. Mor düşünen kişiler güçlü bir şekilde kaderden etkilenirler. Tarot ve kahve falı baktırmak gibi alışkanlıkları vardır. Bu kişiler kendilerine hikaye ve mit olarak anlatılan olaylardan etkilenirler. Onlara bir yol göstermek için öykücülük en iyi yol olabilir.
Takım üyesi olarak çalışmaktan hoşlanırlar ve takım içinde eşitliği bozacak prim-ödül gibi uygulamalardan pek hoşlanmazlar. Mor düşünenlerin zaman mefhumu diğer insanlardan biraz daha farklıdır, zaman tasarrufu konusunda sorun yaşayabilirler ve hatta sık sık randevulara geç kalırlar.
Çoğu durumda içlerine doğan şeyler onlar için en doğru kararlardır. Onlarla iletişim kurmanın güzel yollarından biri sık sık konu hakkında ne hissettiklerini sormaktır.
Yetenekleri sanatsaldır, müziğe ya da sanatın diğer alalarına yatkınlıkları vardır.
2-KIRMIZI:
Kırmızı düşünen kişiler haz için tüm bedelleri ödemeye hazırdır. Ödülleri severler. Dolayısıyla eğer ekibinizde kırmızı düşünen birisi varsa, motivasyona ihtiyaç duyduğunu farkettiğiniz anda hemen orada bir şekilde ödüllendirmelisiniz. İş hayatında dikey hiyerarşiyi severler, bu hiyerarşi onların hükümdarlık anlayışına uygun bir itaat sağlar.
Kırmızı düşünenler çok yaratıcı olabilirler, enerji ve hayal güçlerini her türlü şirkete taşıyabilirler. Bir ürün yöneticisi olarak harikalar yaratabilirler. Hedef koyma sürecinde anında ödüllendirme yollarına başvurmanız gerekir. Uzun vadeli değil, kısa vadede sonuca erişilen hedeflerle motive olurlar.
3- MAVİ:
Mavi düşünenler tek bir doğru yaşam biçimi olduğuna inanır: Din, kader, kurallar, yönetmelikler, prosedürler, sosyal konum ve ünvanlar…
Terfi için hızlı yollar aramazlar, sadece görevlerini yerine getirmek için uğraşmaktan tatmin olurlar. Asker, polis, avukat, öğretmenlik gibi meslekler onlar için uygundur.
Şirketleri onlara geleceğe yönelik kapsamlı bir emeklilik programı sunmalıdır ziraa onlar harika bir gelecek için bugünü feda etmeye hazırdırlar.
4-TURUNCU:
Dinamik bir satışçı olarak başarı gösterecek olan turuncu düşünen kişilerin kurnazca bir talepkarlığı vardır. Para, başarı ve kazanma onların uzmanlık alanına giren sözcüklerdir. İş hayatında çok iddialıdırlar ve zorlu müzakerecilerdir.
Aptallara tolerans göstermezler bu yüzden herhangi bir konu üzerine konuşmadan önce iyi düşünmek gereklidir, onlarla olan iletişiminizi başlamadan bitirebilirsiniz.
Yönetici konumunda zorluk yaşarlar zira aşağılayıcı ve ayrımcı bir tavırları vardır. Çalışanlar yardıma ihtiyaç duyduklarında kaba olabilirler, çalışanlarının olabilecek her türlü durumla başa çıkabilmesi gerektiğine inanırlar. Mobbing yapmaya eğilimli kişilerdir.
Dikkatleri kolayca dağılır. Onlara bir şey anlatırken bu özelliklerini göz önünde bulundurmak işinizi kolaylaştırabilir.
5- YEŞİL:
Kapitalist sistemin önde gelen şirketlerindense sivil toplum kuruluşlarında çalışmak onlar için çok daha mutluluk vericidir zira sevgi, barış ve uyumun olduğu karşılıklı fayda sistemlerinde bulunmayı tercih ederler. Hatta bu yüzden onları sık sık gönüllü faaliyetlerde ve aktivist eylemlerde görebilirsiniz.
Kendini bütünün parçası olarak görebildiği zamanlarda iyi hisseder bu yüzden takım üyesi olmak bireysel çalışmaktan çok daha verimli sonuçlar getirir. Kişisel haklara duydukları ilgi sebebiyle müşteri ilişkileri gibi, hatta çağrı merkezi pozisyonlarında oldukça faydalı işler çıkarabilirler.
6- SARI:
Sarı düşünenler bilgi arayışı içindedir ve çok çeşitli konularda iyi birer okurdur. Bilgi birikimi onların ana motivasyonlarından biridir. Başka insanların fikirleriyle ilgilense de onların ne düşündüğünden rahatsız olmayan kişilerdir. Övgüden ve takdir edilmekten pek hoşlanmazlar, bu yüzden onları motive etmek için daha farklı araçlara gereksinim vardır. Duygusal egodan çok bilgi odaklı bir özgüvenleri vardır.
Yaşam Koçluğu El Kitabı’nın yazarı Curly Martin’e göreyse iletişimde başarılı olabilmek için ve her renkten karakterle başarılı bir iletişim kurabilmek için hepsinden biraz biraz parçalar tanımak ve her rengin özelliklerini iyi bilmek gerekiyor.
20 Ağustos 2013, 15:47
Şöyle olabilir belki…;
Mor-İK; Kırmızı-Pazarlama ve Üretim; Mavi-Muhasebe, 4-Satış, Ar-Ar-Ge ve Satınalma; Yeşil-Kalite ve SSH; İç Denetim ve İş Geliştirme
09 Eylül 2013, 17:29
🙂
Güzel bir eşleştirme olmuş. Bu açıdan düşünmemiştim. Belki biraz daha geliştirip detaylandırabiliriz.
Teşekkürler. 🙂