Carl Jung’un bir sözü vardır: “Dışarı bakan rüya görür, içeri bakan uyanır.”
Analitik Psikoloji dalının kurucusu ünlü psikiyatrın bu sözünü firmalara uyguladığımızda gördüğümüz şey, sürekli rakiplerin konumuna bakarak kendi varlığını oluşturan kurumların durumunu da açıklıyor. Kurumlar da bireyler gibidir. Mikroda ne oluyorsa makroda da benzer şeyler yaşanır. Bu yüzden bireysel olarak gelişimi sağlayarak ilerlemek için olduğu gibi, kurumlarda da büyümeyi planlamak için içe dönmeli ve içeride neler olup bittiğine bakılmalıdır.
İşveren markası, değişime öncülük etmek için kaynakları dışarıda değil içeride aramayı bilen kurumların başardığı, çalışanlarda “güçlü bir markayı temsil etme bağlılığı”nın oluştuğu, “herkes”in orada çalışmak istediği kurumlara işaret eder.
İşveren markası şirket pikniği değildir, çalışanların doğum gününde pasta kesmek hiç değildir. Bunlarla bağlılığı artırabilirsiniz, ancak işveren markası için yeterli değildir.
İşe alımdan yetenek yönetimine, markalamadan itibar yönetimine pek çok alan birlikte değerlendirildiğinde işveren markası kavramına ulaşabiliriz.
Kavramın yaratıcısı Simon Barrow, işveren markasını ‘İşveren tarafından sunulan fonksiyonel, ekonomik ve psikolojik yararlar paketi’ olarak tanımlamıştır. Backhous ve Tikoo ise, işveren marka yönetimini ‘Bir şirketin, kendisini işveren olarak farklı ve çekici kılan özelliklerine ilişkin net bir algı oluşturabilmek için firmanın içinde ve dışında yürüttüğü çabaları temsil ettiğini’ ileri sürmüşlerdir.
İlk kez 90’lı yıllarda telaffuz edilmeye başlanan bu kavram, son yıllarda daha fazla konuşulur oldu. Yakın bir gelecekte “marka” dendiğinde belki de akla öncelikle işveren markası gelecek, belki bu kadar hayatımızın içinde olacak bir kavram bu.
Bu yıl 3.’sü düzenlenecek olan People Make The Brand konferansı, tam da bu konulara odaklanıyor ve geçen 2 yılda olduğu gibi dünyada bu alanın uzmanı olan profesyonelleri bir araya getirerek ülkemizde de farkındalık oluşmasına katkı sağlıyor.
People Make the Brand Konferansında irdelenecek çeşitli konular:
• 2015 yılında 34,500 Y Kuşağı ile gerçekleşen Universum ideal işveren araştırması çıktıları.
• İşveren Markasının geleceği.
• Çalışan değer önermesi (EVP).
• Sosyal medya aktivasyonu.
• Çalışan bağlılığı ve tutundurmasında işveren markası etkisi.
• İşveren markası ve tüketici markası arasındaki ilişki.
Ben 6 Kasım’da Shangri-La’da olacak ve tüm bu konuları uzmanlarından, birinci ağızdan dinleyeceğim. Siz de gelsenize. 🙂