selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Her Gördüğün Startup’ı Facebook mu Sandın Küçüğüm? -2-

Yorum bırakın

Startup konulu bu yazı dizisinin ilk paylaşımında startup firmaların genel özellikleri ile orada çalışmanın avantajlarını ve dezavantajlarını aktarmıştım dilim döndüğünce.

Bugünse, startup firmalara iş başvurusunda bulunmak isteyenleri ilgilendirebilecek bazı bilgiler paylaşmak istiyorum. Mashable’da Elisha Hartwig’in yazdıklarına göre startupların ortak olarak en çok ihtiyaç duydukları şu 5 beceriye sahipseniz, işe girmeniz ve orada kalıcı olmanız oldukça kolaydır.

1- Satış Tecrübesi: 

Startuplara genelde gençler başvurduğu için satış tecrübesi pek olmuyor. Ancak en azından başarılı satış için gereken potansiyele ve enerjiye sahip olduğunuzu gösterebilmelisiniz.

2- SEO/SEM Bilen Pazarlamacılar:

Pazara yeni giren her firma Google’da üste çıkmaya çalışıyor. Google sıralaması deyince de elbette SEO (arama motoru optimizasyonu) yöntemleri ön plana çıkıyor. Türkiye’de SEO konusunda uzman denilebilecek kişi sayısı bir elin parmaklarını henüz geçmediğinden bu alanda uzmanlaşıp isim yapmak için hala vaktiniz var.

3- Veri Analizi:

Aslında pek çok startup’ın unuttuğu şey veri analizi. Çünkü önceki yazıda da altını çizmiş olduğum gibi startuplarda “deneme-yanılma” yöntemi uygulanır genelde. Bu denenen yöntemlerin en hızlı şekilde getiri götürü analizi yapılıp ona göre aksiyon alınması gerekir. Bu yüzden “veri madenciliği” de denilen işte tecrübesi olan bir adım öne çıkar.

4- Mühendislik Tecrübesi:

Özellikle bilgisayar mühendislerinin uygulama geliştirme konusunda, endüstri mühendislerininse iş geliştirme konusunda startup firmalara katacakları çok şey vardır. Eğer bir mühendislik diplomanız yoksa bile, bir mühendis kadar bilgiye ve tecrübeye sahip olmanız size hemen hemen aynı potansiyeli sağlayacaktır. Startuplar ünvan ve diploma konusunda çok katı değildir, bu yüzden şanslısınız.

5- 10 Parmakta 10 Marifet:

Startuplarda genelde pozisyonlar kalıcı değildir. Bugün var olan bir departmanı yarın sabah geldiğinizde göremeyebilirsiniz. Bu değişim rüzgarında savrulmamak için değişime ayak uydurabilen bir karaktere, ve farklı görevlerde çalışabilecek becerilere sahip olmalısınız. Özellikle teknik olmayan pozisyonlarda turnover oranı (iş gücü değişimi) daha da yüksektir.

  • Son uyarı:

Bir startup adayının en mühim dezavantajı şirketle ilgili bilgi edinebileceği kaynağın kısıtlı olmasıdır çünkü çok uzun ve eski bir geçmişe sahip değildir. İçeride çalışan birebir kaynağınız yoksa internette bilgiye ulaşma ihtimaliniz yok denecek kadar düşüktür. Bu yüzden de başvururken iyi düşünülmeli, mülakatta akla gelen her “mantıklı” soru rahatlıkla sorulmalıdır, zira tek şansınız bu görüşmede alacağınız cevaplardır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s