selinyetimoglu.com

PCC Profesyonel Kariyer Koçu & Kariyer Danışmanı, Ex-HR

Sabah Saatlerindeki Enerji İhtiyacını Dışarıdan Karşılamaya Çalışanlar İçin

2 Yorum

Sabahları kahve içmeden kendine gelemeyenler! Hayatın koşturmacası içinde boğulmamak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi ilaçlardan veya ginseng içeren bitkisel ürünlerden alanlar!

Aslında güne başlamak için ihtiyacınız olan tüm enerji kaynağının tamamen ücretsiz ve zahmetsiz olduğunu söylesem ne derdiniz?

Hadi bir ipucu vereyim, Orhan Veli bir şiirinde “hava bedava, bulut bedava” der ya, işte biz de onun yolundan gideceğiz. Bulutları bilmem ama hava aslında kendimizi daha iyi hissetmek için, yorgunken dinlenmek için, kızgınken sakinleşmek için ve sabahın 6’sında giyinip makyaj yapıp güler yüzümüzü ve tüm sempatik tavrımızı takınarak güne başlamak için yeterli.

Tek yapmanız gereken, 15 dakika boyunca doğru nefes almak. (Ya da hızla enerji veren farklı teknikleri kullanabilirsiniz ancak onları yazıyla aktarmak çok efektif olmuyor.)

“Doğru nefes almak”tan kastımı, konuya yabancı olanlar için açıklamak isterim. Bu konuda yapılan araştırmalara göre, insanların %90’ı, nefes alırken kapasitelerinin sadece %30’unu kullanıyor ya da tamamen yanlış şekilde nefes alıyor. Başka bir deyişle, bu yazıyı okuyan her 10 kişiden sadece 1 tanesi doğru ve sağlıklı nefes alıyor. Bir kısmınızın bildiğini tahmin ettiğim gibi, atölye çalışmaları veya bireysel nefes seanslarıyla bu oranı artırmaya çalışıyorum.

İnsanın dünyaya geldiği andaki ilk refleksi nefes almak iken nasıl nefes alınacağını öğretmek için bir mesleğin gerekmesi bir taraftan komik olsa da diğer taraftan karşıma çıkan örnekleri gördükçe ve hikayeleri dinledikçe bu alanda derinleşme motivasyonum artıyor. Kimi stresli anlarında nefesini tutuyor, kiminin uyku apnesi sorunu var, kimi öfkeliyken hızlı hızlı nefes alıp vermeye başladığı için sesi titriyor, kimisi de genç yaşına rağmen 2 kat merdivende nefes nefese kalıyor… Örnekleri çoğaltmak mümkün, her derdin çaresi de kendine özel. “Nefes” der geçersiniz belki fakat farklı sorunlara yönelik olarak ismi konulmuş, test edilmiş onaylanmış yüzlerce nefes tekniğinden bahsetmek mümkün.

Peki size enerji vermesini beklediğim bu en temel, dünyanın en basit nefes alma egzersizi nasıl yapılıyor?

15 dakika boyunca doğru nefes alarak…

Doğru nefes almanın 4 kuralı vardır.

  • Burundan alıp burundan ver. (Çünkü burun kanalları, ağız yolundan daha dar ve uzundur. Bu da her bir nefeste alınan oksijenin bedeni daha fazla dolaşmasını sağlar. Uzun namlulu bir tüfeğin daha uzağa ateş edebilmesi gibi…)
  • Nefes alırken gürültü yapmadığından emin ol. (Burnundan ses geliyorsa, eğer nezle değilsen ya da burnuna yakın zamanda bir yumruk yemediysen, kuvvetle muhtemel deviasyon sorunun vardır. Normal şartlar altında insan bedeni solunumu sessizce gerçekleştirebilecek şekilde tasarlanmıştır.)
  • Üst ve alt solunumu birlikte çalıştır. Yani, nefes alırken sadece göğsün yükselmesin, karnını da şişir ki diyaframın çalışsın. (Aradaki farkı anlamak için bir elini göğsüne bir elini karnına koy ve nefes alırken hangi elinin daha fazla hareket ettiğini izle.)
  • Mümkün olduğunca az sayıda nefes alıp ver. Yani, her bir nefesi alıp vermeni yavaşlat, süresini uzat.

Sık Sorulan Sorularda BUGÜN:

“Peki doğru nefes buysa ve insan bedeni doğru nefes alabilecek şekilde tasarlandıysa şu anda ben, nefesime odaklanmazsam niçin doğru nefes alamıyorum?”

Aslında bir zamanlar alıyordun. Muhtemelen ergenlik dönemine kadar… Çocukları gözlemlerseniz yukarıda anlattığım şekilde nefes alıp verdiklerini görürsünüz. Karınları şişer, burunlarını kullanırlar vs… Yani onlar, öğretilmeye gerek kalmadan başarabiliyorlar bunu. Çünkü nefes refleksif olarak öğrenilir. Yaşam nefesle başlar, nefes almazsak hayatın sonlanacağını biliriz. Fakat, hayat aynı zamanda pek çok stres kaynağıyla doludur ve biz bunların bir kısmıyla ergenlik döneminde yüzleşmeye başlarız. Hayatın sorumluluklarını taşımamız bizden beklenmeye başladığı anda, psikolojik durumumuzda hasarlar da oluşmaya başlar. Bu hasarlar zamanla bizi fiziksel sorunlara da götürecek olan yanlış nefes alışkanlığına yol açar.

Bu yazıyı okuyan kişiler, eğer ruhsal ve fiziksel açıdan daha sağlıklı bir hayat için çaba harcamaya hazırlarsa nefes alışkanlıklarını değiştirmenin tamamen kendi ellerinde olduğunu hatırlatayım. Pek çok dönüşüm gibi, nefes de farkındalıkla başlıyor. Öncelikle, o alanda sorun olduğunun farkına varmak gerekiyor. Ancak ondan sonra değişim başlar.

Her neyse, sabahları güne enerjik başlamak için uygulayacağınız nefes tekniğinde yukarıdaki 4 altın kuralı uyguladığınızdan emin olun. 15 dakika boyunca nefes almak başlarda biraz zorlayıcı olabilir. Zihninizde dolanmaya başlayan günlük “to-do-list”i aklınızdan kovmaya veya “ay ne giysem acaba” sorusuna cevap bulmaya çalışmanız bu egzersizi tamamen işe yaramaz hale getirecektir. Bu sebeple, 15 dakika boyunca nefesinizden başka hiçbir şeyi düşünmemek için nefeslerinizi saymanızı öneririm.

Yani, 15 dakika boyunca hiç bölünmeden aldığınız nefesi saydığınızda 200 ila 300 arasında bir sayıya ulaşacağınızı tahmin ediyorum. Eğer bu sayı 120’nin altındaysa, nefes konusunda çok başarılı olduğunuzu, 450 üzerindeyse kesinlikle bir doktora görünmeniz gerektiğini söyleyebilirim.

Bu çalışmayı her sabah, uyandığınızda yatağın kenarına oturup bir kronometre eşliğinde ciddiyetle yaparsanız, dakikada aldığınız nefes sayısının gittikçe düştüğünü gözlemleyeceksiniz, ki bu gittikçe daha sağlıklı nefes aldığınız anlamına gelir.

Çalışmayı uyguladıkça bu sayfada yorum olarak veya direkt bana mesaj/eposta göndererek paylaşırsanız çok mutlu olurum, hatta isterseniz sürecinizi birlikte takip edebiliriz.

Bol nefesli günler…

2 thoughts on “Sabah Saatlerindeki Enerji İhtiyacını Dışarıdan Karşılamaya Çalışanlar İçin

  1. ilk denemede 135 nefes sanırım çok da yanlış nefes almıyorum. yoganın faydaları olsa gerek 🙂

  2. Selin Hanım’ın katkılarıyla bireysel nefes egzersizleri yaptık .Her ders, hem doğru nefes alma teknikleriyle stresimi baskılamayı öğrendim, hem de küçük bir koçluk seansı alma fırsatım oldu… Çok teşekkür ederim,bana çok faydalı oldu.

Yorum bırakın