Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt, hayatında aldığı en iyi tavsiyenin “koçluk almak” olduğunu söyler.
Bill Gates’e göre, herkesin mutlaka bir koçu olmalıdır.
Önemli yatırımcılardan Fred Wilson ise, özellikle ilk kez yönetici koltuğuna oturanların koçluk desteği almasına yönelik prosedürler geliştiren firmalara yatırım yaptığını söylüyor.
Daha önce, çalıştığım kurum olan Eczacıbaşı’nda iç koçluk sistemi kurup bir de iç koç olarak çalıştığımdan dolayı tecrübelerimi ve konuyla ilgili araştırmalarımı şurada derlemiştim. İç koç olarak, ağırlıkla yeni veya son 2 sene içinde yönetici olmuş kişilerle çalışmış ve kendilerinin yöneticilik becerileri üzerinde odaklanmıştık.
Sonrasında, danışman olarak çalışmaya başladığımda farklı kurumlara dışarıdan koçluk hizmeti vermeye başladım. Dolayısıyla hem iç koç hem dış koç olarak çalışmış birisi olduğumdan her iki çalışma türünü rahatlıkla kıyaslayabiliyorum. Özetle diyebilirim ki, dış koç iç koçtan, iç koç da hiç koçtan iyidir. 🙂
En temelde, danışanlarımla güven zemini oluşturmak ve hızlıca yol almaya başlamak şu anda eskisine göre çok daha kolay, çünkü bizi uzaktan da olsa birbirimize bağlayan bir organizasyon şeması yok. Fakat bir şekilde kurum içinde koçluk sistemi oluşturmak ve verimli bir şekilde ilerlemesini sağlamak, kurumlara sanıldığından çok daha fazla fayda sağlıyor. En başta maliyet kalemi gibi algılansa da, yapılan araştırmalar bize, bu yatırımın geri dönüşünün katbekat daha fazla olduğunu gösteriyor.
MetrixGlobal tarafından Fortune 500’e girmiş bir telekomünikasyon şirketi üzerinde yapılan bir çalışma, yöneticilere yapılan koçluğun %529 ROI getirdiğini göstermiş.
Metropolitan Hayat Sigortası şirketinin belirlediğine göre, yoğun bir koçluk programına katılmış satışçıların üretkenliği, ortalama %35 oranında artış kaydetmiş.
Manchester Inc. tarafından 2001’de yapılan bir araştırmada, koçluk programlarına yapılan yatırımın geri dönüşünün, yapılan ilk harcamanın 5,7 katı olarak gerçekleştiği saptanmış, aynı araştırmaya göre, bu hizmeti alan yöneticilerde şöyle olumlu gelişmeler görülmüş:
Yöneticilerin;
- %77’sinde astlarıyla olan ilişkilerde iyileşme
- %61’inde iş tatmininde artış
- %67’sinde takım çalışmasında artış kaydedilmiştir.
- Koçluk desteği alan yöneticilerde görülen olumlu kişisel gelişmeler ise şöyle:
- Altında çalışanlarla ilişkilerde iyileşme %77
- Üstleri ile ilişkilerde iyileşme %71
- Ekip çalışması verimliliğinde artış %67
- Diğer yöneticilerle ilişkilerde iyileşme %63
- İşten duyulan tatmindeki artış %61
- Kurum içi çatışmalarda azalma %52
- Kuruma sadakatte artış %44
- Müşterilerle ilişkilerde iyileşme %37
Bu faydaların yanı sıra koçluk hizmetinin, klasik eğitimlere göre de çeşitli avantajları var. En önemlisi de kişinin üzerinde kalıcı bir değişim sağlaması. Case Western Reserve Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, koçluğun etkisi 7 sene sürüyor.
Amerikan Yönetim Derneği (AMA) tarafından “Başarılı Koçluk Uygulamaları Üzerine Global Çalışma”ya göre Kurumsal Koçluğun Kullanım Alanları şu şekilde belirlenmiş:
Bireysel performans ve verimliliği artırmak | 79% |
Liderliği geliştirme ve başarıyı planlamaya yönelik | 63% |
Bireysel olarak çalışanın yeteneğini artırmaya yönelik | 60% |
Organizasyonun performansını artırmaya yönelik | 56% |
Çalışma ortamında belirli bir probleme yönelik | 44% |
Çalışanın işe katılımını artırmaya yönelik | 41% |
Müşteriye elde tutma oranını arttrmaya yönelik | 38% |
Yöneticisine koçluk aldırarak çalışanların performansını artırmaya yönelik | 26% |
Fortune Dergisinin yıllık değerlendirmelerinde ilk 1000’de yer alan şirketlerde, 100’den fazla üst düzey yöneticinin katılımı ile gerçekleşen bir araştırmada, 6 ay ile 1 yıl boyunca koçluk hizmeti alan firmaların sağladığı faydaları, üst düzey yöneticiler şöyle belirtmiş:
· Verimlilik (%53)
· Organizasyonel güç (%48)
· Koçluk almış kişilerin şirket içinde tutulabilmesi (%32)
· Maliyetlerin düşürülmesi (%23)
· Karlılık (%22)
Ufak bir araştırma da ben, kurumsal koçluk verdiğim danışanlarımla yaptım. Kurumsal koçluktan kastım; çalıştıkları kurumun sponsor olduğu ve hepsi de ilk kez yöneticilik koltuğuna oturan danışanlar. En az 6 aydır çalışmakta olduğum danışanlarımın dahil olduğu bu araştırmada özellikle katılanların isimleri alınmadı ki rahat rahat yanıtlayabilsinler. 🙂
Kurumsal danışanlarımın verdiği yanıtlara göre, benden koçluk almak onlara şu alanlarda ve oranlarda gelişim sağladı:
- Kişisel Gelişim %100
- Özgüven %91
- İletişim Becerileri %91
- Kariyer Planlama %91
- Zaman Yönetimi %82
- Yöneticilik Becerileri %73
- Hızlı ve Doğru Karar Alabilme %73
- Geri Bildirim Alma ve Verme %64
“İlk seanstan itibaren koçluk almanın size sağladığı fayda ve gelişmeleri paylaşır mısınız?” sorusuna verdikleri yanıtlardan bazılarıysa şöyle:
- “İlk kez yönetici olduğum ve birdenbire 13 kişilik saha ekibi yöneten bir sorumluluk aldığım için sudan çıkmış balık gibi hissediyordum. İnsan Kaynakları’na bu durumu açtığımda beni Selin Hanım ile tanıştırdılar ve hızlıca koçluk görüşmelerine başladık. Öncelikle “acaba yapabilir miyim?” endişesi azalmaya başladı ve özgüvenim arttı. Sevilen bir yönetici olmak istiyordum ama nasıl yapabileceğim konusunda soru işaretlerim vardı. En başta bunu giderdik, özgüvenim arttığı için de hem iletişim hem organizasyonel becerilerim gelişmeye başladı.”
- “Yönetici olmak için assessment center sürecinden geçtim. Sürecim olumlu sonuçlandı ve ekibimin içinde yönetici olarak terfi ettim. Fakat değerlendirme sonuçlarına göre bazı gelişim alanlarım vardı ve bu alanlarda bir gelişim planı çıkarmak için koçluk almam gerektiği söylendi. İtiraf edeyim en başta pek iyi bir fikir olduğunu düşünmemiştim çünkü zaten çok yoğun çalışacağımı biliyordum ve bir de bununla zaman harcamak pek iyi bir fikir gibi gelmedi fakat prosedür böyle olduğu için yapabileceğim bir şey yoktu. Selin Hanım ile çalışmaya başladık ve 2. veya 3. seanstı tam hatırlayamıyorum, orada kısa ve uzun vadeli hedeflerimi belirleyerek bir çalışma planı çıkardım kendime. Zamansızlıktan şikayet ediyordum fakat planı yapınca aslında zamanın yeterli olduğunu fark ettim, ondan sonra koçluk almak benim için daha da verimli olmaya başladı çünkü zamanımı çalmak yerine bana zaman kazandırıyordu.”
En başta söylediğim şeyi tekrar edeceğim; dış koç iç koçtan, iç koç da hiç koçtan iyidir. Bu nedenle bu tarafa ayırabileceğiniz bütçeniz çok düşükse veya hiç yoksa, üstüne eğer tecrübeli bir Profesyonel Koç çalışanınız varsa içeride koçluk sistemi oluşturmak ve sürdürmek için onu destekleyebilirsiniz. Zaten Koç ise, bu destekten aldığı motivasyonla çok iyi işler çıkarabilecektir.
Böyle bir koç çalışanınız yoksa veya süreniz kısıtlıysa, ya da çok sayıda çalışanınıza aynı anda koçluk aldırmak istiyorsanız o durumda dışarıdan koçluk desteği almanızı önerebilirim.
Firmanız çalışanlarına koçluk hizmeti aldırmak veya “Yöneticiler İçin Koçluk Becerileri Eğitimi” aldırarak içeride Koç Yöneticiler yetiştirmek isterseniz bana info@selinyetimoglu.com adresimden ulaşabilirsiniz.